Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 10. 2021,
12.27

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

16

Natisni članek

Prerok Mohamed Švedska Lars Vilks

Ponedeljek, 4. 10. 2021, 12.27

2 leti, 6 mesecev

Umrl moški, ki je šokiral muslimane #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

16

Švedski umetnik Lars Vilks, ki je leta 2007 s karikaturo preroka Mohameda sprožil ogorčenje med muslimani in od takrat zaradi groženj živel pod policijsko zaščito, je v nedeljo umrl v prometni nesreči. Vilks je potoval v neoznačenem policijskem vozilu, ki je trčilo v tovornjak blizu mesta Markaryd na jugu Švedske.

Lars Vilks je zaslovel kot avtor karikature, v kateri je glavo muslimanskega preroka Mohameda narisal na telesu psa. Zaradi groženj, med drugim je teroristična mreža Al Kaida za njegov umor ponudila sto tisoč dolarjev nagrade, je Vilks od objave karikature živel pod policijsko zaščito. Kljub temu mu možje v modrem niso mogli pomagati pretekli konec tedna, ko je življenje izgubil v prometni nesreči.

Prizorišče prometne nesreče. | Foto: Reuters Prizorišče prometne nesreče. Foto: Reuters

Policija: Nihče drug ni bil vpleten v nesrečo

Vilks se je vozil skupaj z dvema policistoma v neoznačenem policijskem vozilu, ko je njegov avtomobil trčil v nasproti vozeči tovornjak. V nesreči sta umrla tudi dva policista, voznik tovornjaka pa je težje poškodovan. Po trku sta obe vozili zagoreli. Policija je sporočila, da še vedno ni jasno, zakaj se je zgodila prometna nesreča, vendar za zdaj nič ne nakazuje, da bi bil vpleten še kdo.

Očividec: Vozilo je z visoko hitrostjo zapeljalo na nasprotni pas

Po pričanju enega izmed očividcev, ki je spregovoril za švedski medij Aftonbladet, je vozilo, ki naj bi ga vozil eden izmed policistov, iznenada pri visoki hitrosti zapeljalo na nasprotni pas neposredno pred tovornjak. "Vozilo je z visoko hitrostjo zapeljalo na nasprotni pas in voznik tovornjaka ni imel niti časa zavirati," je za  Aftonbladet dejal očividec Norman, ki je po nesreči ustavil svoje vozilo in poskušal pomagati ponesrečencem. Zaradi požara, ki je takoj po trku zajel obe vpleteni vozili, pa je lahko samo nemočno spremljal situacijo.  

Vilks tarča napadov že v preteklosti?

Vilksova upodobitev muslimanskega preroka je leta 2007 sprožila diplomatska trenja. Takratni švedski premier Fredrik Reinfeldt se je srečal z veleposlaniki iz več muslimanskih držav, da bi omilil napetosti.

Leta 2015 je Vilks preživel napad s pištolo na konferenci o svobodi govora v Köpenhagnu na Danskem, v kateri je umrl danski filmski režiser Finn Neergaard. Vilks je takrat zatrdil, da je bil prava tarča napada on.

 

Talibani truplo
Novice Talibani trupla domnevnih ugrabiteljev javno obesili na žerjav
talibani
Novice Talibani: Sekanje rok ljudem je nujno za varnost
Novice Talibani se v narodnem parku zabavajo kot majhni otroci #video
Ne spreglejte