David Kos

Torek,
7. 4. 2015,
8.44

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

denar policija

Torek, 7. 4. 2015, 8.44

8 let, 5 mesecev

Previdno pri dvigovanju gotovine na bankomatih

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V zadnjem obdobju je policija znova obravnavala več primerov napadov na bankomate s pomočjo pasti za gotovino, znanih tudi pod imenom Cash trapping. Kako jo lahko prepoznate?

V teh primerih storilci s pomočjo lepila ali obojestranskega lepilnega traku namestijo letev na režo bankomata za izdajanje denarja, ki je identična originalu. Postopek dviga gotovine uporabnika poteka kot običajno, so sporočili s policije.

Ob koncu dviga, ko bankomat uporabnika pozove, naj vzame gotovino, pa zaradi nameščene letve to ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo tehnično napako na bankomatu in bankomat zapustijo. V tem času pa storilci pristopijo do bankomata, odstranijo letev z zagozdenim denarjem in si na škodo uporabnikov nezakonito prilastijo denarna sredstva v višini nameravanega dviga uporabnika.

Policija je lani obravnavala več kot deset primerov takšnih napadov. Večinoma so bili izvršeni v zadnjih treh mesecih, večkrat na območju Ljubljane, nekajkrat pa tudi na območju Kopra, Maribora, Ptuja in Murske Sobote.

Policija vsem uporabnikom bankomatov svetuje naslednje: - Pred dvigom preverite režo za izdajo gotovine – reža mora biti prosto dostopna, pri čemer se ob uspešnem dvigu gotovine pomakne navznoter. Kadar je na režo nameščena letev, ostane negibna, prav tako se letev običajno zlahka odstrani. - Če bankomat po odobrenem dvigu ne izplača gotovine, preverite stanje na svojem računu – v primeru stornirane transakcije stanje na računu ostane nespremenjeno in lahko ponovno poskusite opraviti dvig. - Če je stanje po odobreni transakciji zmanjšano, bankomat pa vam ni izplačal denarja, pokličite skrbnika bankomata ali telefonsko številko, navedeno na zadnji strani vaše plačilne kartice, pri tem pa ostanite pri bankomatu. - Bodite pozorni na morebitne neznance v bližini, storilci običajno spremljajo potek dogajanja na bankomatu, prav tako obstaja možnost, da vas z namenom zapustitve kraja poskušajo zavesti z informacijami, da bankomat ne deluje. - Če na bankomatu odkrijete omenjeno nameščeno letev ali če sumite, da je z bankomatom karkoli narobe, o tem obvestite policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00.