Petek,
8. 11. 2019,
13.02

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

2

Natisni članek

požar Frischaufov dom na Okrešlju

Petek, 8. 11. 2019, 13.02

4 leta, 5 mesecev

Frischaufov dom na Okrešlju so pogoltnili ognjeni zublji

Na Okrešlju ostali le zidovi: Najprej moramo dojeti, da je vse to res. #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

2

Dan po šokantni novici z Okrešlja, kjer je najverjetneje v sredo ogenj povsem uničil priljubljen Frischaufov dom, še vedno ni znano, kaj je požar povzročilo. Policija, ki se je že dopoldne odpravila na prizorišče, je namreč zaradi izredno slabega vremena ogled začasno prekinila. Sreča v nesreči je, da je požar prizanesel tovorni žičnici, čistilni napravi in zimski sobi, medtem ko je vse preostalo povsem uničeno. 

Milena Trbulin s Policijske uprave Celje nam je povedala, da se je njihova ogledna skupina že zgodaj zjutraj povzpela na Okrešelj, a so zaradi izredno slabih razmer ogled pogorišča prekinili.

Izsledki preiskave naj bi bili znani v prihodnjih dneh. Tako še vedno ni znano, ali je šlo za požig, udar strele ali za splet nesrečnih okoliščin, znano pa je, da je gmotna škoda ogromna.

Video: Planet TV


Velik udarec za slovensko planinstvo

Uničena planinska koča je velik udarec ne samo za Planinsko društvo (PD) Celje Matica, ampak nasploh za slovensko planinstvo, ki je v dobrih dveh letih ostalo brez dveh planinskih domov v Kamniško-Savinjskih Alpah (oktobra 2017 je zgorel Kocbekov dom na Korošici) na trasi Slovenske planinske poti, so na Planinski zvezi Slovenije zapisali v sporočilu za javnost.

Planinska koča s pomožnim objektom je povsem uničena, enako velja za stavbno pohištvo in notranjost koče, medtem ko so tovorna žičnica, čistilna naprava in zimska soba ostale nepoškodovane.

požar Frischaufov dom | Foto: Bernarda Prodnik Foto: Bernarda Prodnik

Požar je najverjetneje izbruhnil že v sredo, a zaradi lege koče -  na nižji lokaciji med vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp - ne požara ne dima ni opazil nihče. Brane Povše, predsednik Planinskega društva Celje Matica, ki je upravitelj doma, je za požar povsem po naključju izvedel včeraj popoldne.

Škode je vsaj pol milijona evrov

"Od Frischaufovega doma na Okrešlju, ki ga je v poletni sezoni obiskalo okrog petindvajset tisoč ljudi, so ostali le še zidovi, ki se ob močnem vetru že sami podirajo.

V zadnjih treh letih smo v kočo vložili sto tisoč evrov in smo še globoko v kreditih. Zamenjali smo streho, popolnoma prenovili sobe, prenovili kuhinjo, jedilnico in sanitarije ter uredili novo učilnico za predavanja, tako da bi lahko dom v takšnem stanju deloval vsaj naslednjih dvajset let, požar pa ga je popolnoma uničil," je po današnjem ogledu pogorišča povedal Povše.

"Po prvi oceni je škode vsaj pol milijona evrov, moramo pa si vzeti čas za premislek, kako se lotiti reševanja te katastrofe, saj je naše društvo v dveh letih v požaru izgubilo dve planinski koči in smo praktično čez noč ostali brez vseh prihodkov, ki bi lahko pripomogli tudi pri obnovi koče na Korošici. Najprej moramo dojeti, da je vse to sploh res."

Nadaljnjim ukrepom se bodo posvetili na izredni seji upravnega odbora PD Celje Matica, ki bo prihodnji teden in se je bo udeležil tudi predstavnik Planinske zveze Slovenije.

Brez pomoči države ne bo šlo

"Novica o pogorelem Frischaufovem domu na Okrešlju nas je pretresla, saj je bila to najpomembnejša planinska koča v tem delu Kamniško-Savinjskih Alp, tudi zaradi lege na Slovenski planinski poti.

Ko bodo znani rezultati preiskave, bomo sedli skupaj in se odločili o naslednjih korakih. Ker je pred vrati zima, kaže, da pred pomladjo ne bomo mogli narediti ničesar na pogorišču, zato bomo v dolini urejali, kar bo mogoče. Brez resne pomoči države pa žal ne bomo mogli odpraviti posledic, kar je za obisk gora v tem delu Slovenije izredno pomembno," je dejal podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen.

požar Frischaufov dom | Foto: Bernarda Prodnik Foto: Bernarda Prodnik

Frischaufov dom je več kot zgolj zavetišče

Frischaufov dom na nadmorski višini 1.396 metrov je bil zaradi atraktivne lege in dokaj preprostega dostopa mimo slapu Rinka v Logarski dolini zelo dobro obiskan ter imel tudi za širšo okolico velik pomen.

Vršilka dolžnosti na Zavodu za turizem in trajnostni razvoj Solčavskega Blanka Kovačič je za Siol.net povedala, da je gorska krnica Okrešelj ena najbolje obiskanih turističnih zanimivosti v Krajinskem parku Logarska dolina in Občini Solčava, urejen dostop do Okrešlja in Frischaufov dom na Okrešlju pa sta bila za Občino Solčava in razvoj turizma na Solčavskem izjemno pomembna dejavnika.

Priljubljen dom je v poletni sezoni obiskalo okrog petindvajset tisoč ljudi. | Foto: Manca Ogrin Priljubljen dom je v poletni sezoni obiskalo okrog petindvajset tisoč ljudi. Foto: Manca Ogrin

"Z izgubo Frischaufovega doma smo izgubili priljubljeno gorsko zavetišče, kar bo vsekakor zaznamovalo prihodnjo sezono planinstva in turizma na Solčavskem," je v svojem odgovoru zapisala Kovačičeva, ki upa, da bo širša družba prepoznala, da je izguba tako pomembne planinske postojanke na tako markantni lokaciji velik udarec za slovensko planinstvo in turizem.

Želi si tudi, da bi akcija za obnovo koče stekla kar se da hitro in da bi imela široko podporo.

požar Frischaufov dom | Foto: Bernarda Prodnik Foto: Bernarda Prodnik

Pomoč je že zdaj obljubila županja Občine Solčava Katarina Prelesnik, ki se zaveda, da se je PD Celje Matica po izgubi Kocbekovega doma na Korošici oktobra 2017 znašlo v izjemno težkem položaju (tudi tam je šlo za požar, a je razlog znan - povzročila ga je neprevidna planinka, ki je namesto vode na ognju prekuhavala petrolej).

"Naša lokalna skupnost jih bo vsekakor po svojih močeh podpirala," je napovedala županja Solčave, ki se še kako dobro zaveda pomena Frischaufovega doma. "Solčavsko gradi svojo podobo na urejenosti celotnega območja in planinske postojanke so izjemno pomemben člen na našem območju," je dejala. Eno od njih, Klemenčo jamo pod Ojstrico, ste lani izbrali za naj kočo v slovenskem visokogorju.