Torek,
31. 5. 2011,
14.54

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

tatovi policija

Torek, 31. 5. 2011, 14.54

8 let, 5 mesecev

Najbolj zaželeni predmeti iz bakra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Na območju krške policijske uprave v letošnjem letu beležijo izrazito veliko kaznivih dejanj, katerih predmet so barvne kovine.

Tatovi se lotevajo objektov, na katerih so nameščene barvne kovine, kot so žlebovi, odtočne cevi, police oziroma objektov, v katerih se takšni predmeti proizvajajo, predelujejo ali shranjujejo. Najbolj zaželeni predmeti za storilce so predmeti iz bakra, kar pa policisti pripisujejo dejstvu, da se je cena za odkup kovin zvišala. Cene kovin višje za 300 odstotkov Dvig cen je privedel do povečanja števila takšnih kaznivih dejanj za kar 300 odstotkov, v Posavju je bilo samo letos okoli 60 takšnih kaznivih dejanj, pri čemer storilci ne izbirajo objektov in tako materialna škoda takšnih kaznivih dejanj znaša od nekaj deset evrov pa do več deset tisoč evrov, ugotavljajo policisti. Ne razkazujte svoje lastnine Pri preiskovanju tovrstnih kaznivih dejanj so za policiste izrednega pomena informacije občanov. Tudi zato vse tiste, ki se kakorkoli ukvarjajo z barvnimi kovinami oziroma jih posedujejo, naj ravnajo samozaščitno. "Pomembno je, da se takšni predmeti ne puščajo na vidnem oziroma lahko dostopnem mestu. Prav tako je pomembno, da občani ne sprejemajo sumljivih oseb na svoj dom oziroma v delovne prostore in jim ne razkazujejo prostorov in predmetov, saj storilci to izkoristijo za pregled terena z namenom priprave na izvršitev kaznivega dejanja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Zapomnite si čim več podatkov Storilci namreč tudi običajne prošnje za staro železo, vodo, nakup živali, razne druge predmete in podobno izkoristijo za pripravo na storitev kaznivega dejanja.

Pri tem je pomembno, da si občani zapomnijo oziroma zabeležijo čim več podatkov o osebah, ki so jih obiskale oziroma se nahajajo v bližini njihove lastnine, po možnosti opis vozil in registrske označbe. Te podatke lahko zatem posredujejo policistom, kar močno prispeva k uspešnemu preiskovanju opisanih kaznivih dejanj. Prav tako je pomembno, še piše v sporočilu, da občani ob zaznavi sumljivih oseb to sporočijo policiji, saj bodo le tako lahko ugotovili njihovo gibanje in preventivno delovali.