Torek,
11. 9. 2018,
16.12

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,76

17

Natisni članek

Natisni članek

Milko Novič Janko Jamnik Kemijski inštitut umor

Torek, 11. 9. 2018, 16.12

6 let

Milko Novič zapustil zapor na Dobu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,76

17

Milko Novič | Vrhovno sodišče je Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni. | Foto STA

Vrhovno sodišče je Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni.

Foto: STA

Vrhovno sodišče je Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni zaradi umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Na omenjenem sodišču so pojasnili, da so se tako odločili zaradi kršitev pravice do obrambe, ki jih je Novič uveljavljal v zahtevi za varstvo zakonitosti. Novič je medtem že zapustil zapor na Dobu.

Takšna odločitev vrhovnega sodišča po poročanju STA sicer še ne pomeni, da je to ugodilo zahtevi Milka Noviča za varstvo zakonitosti zoper sodbo, je pa lahko znak, da se bo za to odločilo.

Milko Novič je na prostosti, vrhovno sodišče je ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti. Video: Planet TV.


Novič: S pomočjo odvetnikov smo dokazali svoj prav

Na vrhovnem sodišču informacij, da naj bi bil Novič oproščen, za zdaj niso ne potrdili ne zanikali. Novičev odvetnik Jože Hribernik je sicer prepričan, da bo vrhovno sodišče Noviča ali oprostilo ali pa bo sodbo razveljavilo. Hribernik ob tem poudarja, da je Novič v zaporu po nedolžnem že tri leta in pol, kar označuje za "sramoto slovenskega pravosodja".

Milko Novič je po odločitvi vrhovnega sodišča zapustil zapor na Dobu. Video: Monika Oset.


Noviča so popoldne izpustili iz zapora na Dobu. Kot je povedal v izjavi za medije, za zdaj še ne dojema, da je na prostosti. Kot je dejal, tudi 22. decembra 2014, ko so ga pridržali policisti, ni mogel verjeti, da je to, kar se mu dogaja, res.

"Tako tudi zdaj težko dojemam, da gre zares. S pomočjo odvetnikov smo dokazali svoj prav. To mi je v veliko uteho," je povedal Novič. Dodal je, da odločitve sodišča še ni videl, pričakuje pa vsaj obnovitev postopka.

Milko Novič
Novice Višje sodišče: Milko Novič je kriv za umor Janka Jamnika #video

Novič pravnomočno obsojen na 25 let zapora

Nekdanji sodelavec Kemijskega inštituta Milko Novič je bil zaradi umora direktorja omenjenega inštituta Janka Jamnika pravnomočno obsojen decembra lani.

Višje sodišče je namreč po obravnavi pritožbe, ki jo je vložil Novič, potrdilo obsodbo prvostopenjskega sodišča in Noviču dosodilo 25-letno zaporno kazen. Novič je pred sodiščem sicer zanikal, da bi umoril direktorja Kemijskega inštituta.

Milko Novič je bil decembra lani pravnomočno obsojen zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. | Foto: Bojan Puhek Milko Novič je bil decembra lani pravnomočno obsojen zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Foto: Bojan Puhek

Novičeva odvetnika Jože Hribernik in Žiga Podobnik sta že decembra lani napovedala vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, kar sta storila spomladi letos. Novič je z izjemo nekaj mesecev večino časa od prijetja decembra 2014 do obsodbe preživel v priporu, po obsodbi pa so ga premestili v zapor na Dob.

Novič nedavno podal kazensko ovadbo zoper izvedenca Sabliča

Janko Jamnik je bil umorjen 16. decembra 2014 na parkirišču ob restavraciji Via Bona na Viču. Zaradi hudih poškodb je tri dni po napadu umrl v bolnišnici. Noviča so priprli kmalu zatem. Motiv za dejanje naj bi bilo maščevanje.

Novice Milko Novič ovadil izvedenca, ker naj bi na sodišču lagal #video

Spomnimo, da je Novič konec maja letos podal kazensko ovadbo zoper sodnega izvedenca Franca Sabliča. Očital mu je, da je na sodišču navajal, da ima Nacionalni forenzični laboratorij potrebne akreditacije za preiskave, ki jih je naredil v njegovem primeru, čeprav jih ni imel.

Sablič je namreč v sodnem procesu zoper Noviča pripravil izvedensko mnenje o delcih streljanja, ki so jih po umoru našli na Noviču in njegovi jakni, pri čemer je Noviča močno obremenil, na njegovo mnenje pa se je nato oprlo tudi sodišče.