Sreda,
12. 3. 2014,
11.44

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sojenje Vzajemna Marko Jaklič Sašo Berger

Sreda, 12. 3. 2014, 11.44

4 leta, 7 mesecev

Marko Jaklič vabila na sojenje ni prevzel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi administrativnega zapleta, obravnava je bila razpisana v sobi 6, dejansko pa je potekala v dvorani 118, se je predobravnavni narok za Marka Jakliča začel, ne pa tudi opravil pol ure pozneje.

Marko Jaklič namreč vabila na predobravnavni narok ni prevzel, njegov zagovornik Boštjan Penko pa ni vedel, kje je njegova stranka. "Ne vem, kje je, vem, da dela v tujini na projektih," je povedal Penko. Čeprav je Penko v Jakličevem imenu vložil ugovor, kar pomeni, da krivde ne priznava in mu zato na predobravnavni narok ni treba priti, pa sodišče predobravnavnega naroka ne more izpeljati, če obdolženi vabila ne prevzame. "Razpisala sem nov predobravnavni narok in bom njegovo navzočnost zagotovila s sredstvi, ki jih imam na voljo," je pojasnila sodnica Andreja Sedej Grčar.

Henigman in Godnič krivdo zanikata Ta teden se je začelo sojenje Marku Jakliču, Klavdiju Godniču, Saši Bergerju, Francetu Henigmanu in drugim, vpletenim v domnevno oškodovanje Vzajemne in prelivanje sredstev na račune Jakličevega podjetja na Hrvaškem med letoma 2004 in 2008. Nekdanji prvi mož Vzajemne in drugi se branijo očitkov o pol milijona evrov vrednem domnevnem oškodovanju zdravstvene zavarovalnice pri poslih s S&T Slovenija in prelivanju teh sredstev na račune Jakličevega podjetja M-Kontakt na Hrvaškem. To podjetje naj bi bilo ustanovljeno z namenom pranja denarja Vzajemne in ga prelilo v nepremičnine na Korčuli. Sporni denar naj bi bil namenjen plačilu Boštjana Jakliča, brata prvoobdolženega.

Godnič predlaga ločen postopek Ta naj bi kot računalničar opravljal naročene storitve za odvisne družbe S&T na Balkanu. V ponedeljek sta na predobravnavnem naroku krivdo zanikala tako Henigman, nekdanji član uprave Vzajemne, ki mu tožilstvo očita pomoč pri zlorabi položaja, kot Godnič, nekdanji predsednik uprave podjetja S&T Slovenija, ki mu tožilstvo očita pomoč pri oškodovanju Vzajemne in pranje denarja. Godnič je sicer predlagal, da se mu sodi v razdruženem sodnem postopku, saj obramba zaradi pravne dobrote, ki jo zakon dopušča v primerih, ko so na zatožni klopi sorodniki, verjetno ne bo mogla zaslišati Jakličevega brata. Ta namreč proti bratu ni pričal niti v preiskavi. Sodnica bo o predlogu Stojana Zdolška odločila po vseh predobravnavnih narokih.

Henigman naj bi od Jakliča dobil posojilo, ki ga je že vrnil Henigman naj bi od Jakliča v obliki posojila prejel 200 tisoč evrov, ki naj bi jih že vrnil, in to z obrestmi, predlagal pa je, da sodišče zasliši Franceta Arharja, ki naj bi povedal, da se je uprava Vzajemne že leta 2002 dogovarjala s S&T Slovenija za postavitev informacijskega sistema za Vzajemno.

Pred sodnico bodo danes potekali še predovravnavni naroki za Sašo Bergerja ter pravni osebi MKontakt in S&T Slovenija. Jakliča torej pričakujemo 24. marca, sojenje pa se mora kočnati do 5. februarja 2015, ko na Hrvaškem poteče blokada sredstev, zato je sodnica obravnave razpisala za trikrat na teden.