Ponedeljek,
8. 7. 2013,
16.30

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Zlatan Kudić davek dolžnik

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 16.30

2 meseca, 3 tedne

Klajnšek: Bil sem le papirnati direktor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z zaslišanjem številnih prič in tudi s soočenjem dveh izmed njih se je danes pred okrožno sodnico Dejano Fekonja nadaljevalo sojenje največjemu davčnemu dolžniku v Sloveniji Zlatanu Kudiću.

Prva je na oder za priče stopila Sanela Omanović, sicer žena obdolženega, in kot privilegirana priča pričanje odklonila. Muratovski ogorčen nad zlorabo žiga Na oder za priče je stopil Medija Muratovski, direktor gradbenega podjetja MOG Inženiring iz Izole, ki je bil zgrožen. Družba Darley, njen direktor je bil drugi soobdolženi v zadevi Kudić Adnan Kantarević, naj bi imela nekaj poslov z MOG Inženiringom. "MOG Inženiring ni nikoli izdal ali podpisal kakšnega računa. Gre za ponarejanje listin, o tem sem na PU Ljubljana 15. novembra 2010 podal ovadbo, tudi žig ni pravi," je povedal Muartovski, ki je podjetje kupil in za prokurista postavil Naserja Veaposkega. "Prokurist sem bil samo zato, da sem dobil delovni vizum, sicer sem delal kot navadni zidar," je povedal Veaposki. Kantarević: Rok Jordan me je prosil, naj bom direktor "S prijateljem Rokom Jordanom sva se dogovorila, da bom jaz direktor družb Darley in Studio 23, on pa bo zaposlen. On je dal denar, razpolagal s papirji, dokumenti, tudi žige je imel samo on," je na odru za priče razlagal Adnan Kantarević, ki je bil obdolžen skupaj s Kudićem, a je priznal krivdo za pranje denarja.

Povedal je, da je podpisal kup bianco papirjev, da je sicer on tisti, ki je odprl račun v Avstriji, a je pozneje zaradi tega, ker ni imel časa, za dvig pooblastil Jordana. Ko ga je sodnica soočila z izjavami Jordana, ki so povsem nasprotne njegovim, je povedal, da je to tudi razlog, zaradi katerega je dejanje priznal. "Saj nisem mogel dokazati nasprotnega," je dejal, poleg tega žigov podjetij, ki sta imeli le poštni naslov, niso našli ne pri Jordanu ne pri Adnanoviću.

Jordan: To ni res, delo sem potreboval za prikrivanje posla z mamili No, ko je na oder za priče stopil Jordan, ki je prišel iz zapora na Dobu, kjer prestaja zaporno kazen zaradi mamil, smo slišali identično zgodbo, le da obratno. Na vprašanje, zakaj je sploh privolil v to delo, je povedal, da je "potreboval kritje za posle z mamili". Tudi ko ju je sodnica soočila, rezultat ni bil prav sijajen, saj je vsak od njiju vztrajal na svojem bregu. Komu so senat oziroma sodnica bolj verjeli, bo pokazal čas.

Najbolj zgovoren je bil Marko Klajnšek, ki je bil od konca decembra 2009 do avgusta 2010 direktor Maxicoma. "Kudić me je postavil za direktorja, češ da se umika s položaja, bil sem naiven kot tele," je povedal že preiskovalnim sodnikom.

Klanšek: Bil sem papirnati direktor, sicer sem kidal tudi sneg "Bil sem papirnati, slamnati direktor, gledal sem v zrak, kidal sneg, fizično delal v stanovanju Kudića in podpisoval listine," je razlagal Klajnšek in dodal, da je Kudić glede na svoj vozni park živel kot kralj.

Tudi on je podpisal bianco prazne listine, ki so jih nato uporabili za različne dokumente in račune. "Ne vem natančno, koliko je bilo teh podpisov, deset najmanj," je zatrdil na vprašanje Kudićeve zagovornice Branke Zobec Hrastar. Zatrdil je, da je imel z njim malo stikov, vse mu je naročala njegova žena. Ko se je zavedel, v kaj lahko zabrede, je sam odšel na Durs in tam izvedel, kaj se dogaja.

Proračun olajšal za več kot pet milijonov evrov Naj spomnimo, da naj bi Kudić s fiktivnimi posli med več povezanimi podjetji oškodoval državni proračun za nekaj več kot pet milijonov evrov. Leta 2010 je sicer lastniško izstopil iz krovne družbe Maxicom in jo prenesel na ciprsko podjetje Encilova Holdings, družba pa je bila pozneje še nekajkrat prodana. Podjetje Maxicom v stečaju sicer državi dolguje več kot 20 milijonov evrov.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo v petek.