Petek,
5. 9. 2014,
9.17

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sodišče Franc Klopčič

Petek, 5. 9. 2014, 9.17

5 let, 2 meseca

Duhovnik Franc Klopčič zanika, da bi spolno napadel deklico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za nedolžnega se je danes izrekel župnik Franc Klopčič, ki je kar 14 let služboval v Preski pri Medvodah. Obtožnica mu očita spolni napad na deklico, ta naj bi bila ob dejanju stara osem let.

Obtožnica, ki je danes sicer nismo slišali, mu očita, da naj bi v obdobju med septembrom 2004 in marcem 2005 spolno napadel osemletno deklico – z njo naj bi imel celo spolni odnos – ki naj bi obiskovala verouk. Vse skupaj naj bi se zgodilo v sobi v župnišču.

Oseminštiridesetletni teolog Franc Klopčič sicer od takrat, ko so se pojavile hude obtožbe, ne opravlja duhovniškega poklica, da bi lahko preživel, pa je odprl s. p. Ukvarjal naj bi se z avtoprevozništvom. Na sodišču je povedal tudi, da ima 15-letno hčerko.

Tožilec zanj sicer predlaga leto in pol zapora, a je duhovnik krivdo danes zanikal. Pooblaščenka domnevne oškodovanke v tem postopku za zdaj ni priglasila nobenega premoženjskopravnega zahtevka, stranke pa so podale svoje dokazne predloge.

Čeprav je javnost pričakovala, da jo bo sodišče napotilo iz dvorane, se to ni zgodilo. Tik pred koncem predobravnavnega naroka pa je sodnik stranke v postopku povprašal, ali se strinjajo s tožilstvom, da se javnost iz glavne obravnave izključi. Nadaljevanje sojenja bo torej vse do izreka sodbe, ta bo javen, za zaprtimi vrati.

Odvetnik Hribernik: Kako naj si obdolženi zagotovi alibi za obdobje 212 dni? Klopčičev zagovornik Jože Hribernik je v izjavi za javnost izrazil ogorčenje nad obtožnico. "Moji stranki se očita eno samo kaznivo dejanje, enkratni dogodek, torej ne gre za kontinuiteto. Ko smo na to opozorili sodišče, je tožilstvo brez dokazov opredelilo, da naj bi se dogodek zgodil v obdobju med septembrom 2004 in marcem 2005. Kako naj obdolženec najde alibi za kar 212 dni, od tega pa je deset let. Obramba je tako onemogočena," je prepričan Hribernik.

Tožilstvo je sicer vztrajalo pri dokazih, ki so jih navedli v obtožnici, obramba pa je predlagala nekaj prič. In sicer sošolca domnevne oškodovanke, ki naj bi pojasnil, kako so izvajali verouk, katehetinjo Ano Zdešar, ki je v kritičnem obdobju prav tako poučevala verouk, štiri starše otrok, ki so obiskovali verouk in naj bi povedali, da so starši svoje otroke čakali na hodniku. Predlagala je tudi štiri gradbince in njihovega šefa, saj so v tistem obdobju pri župnišču gradili pastoralni dom.

Drugi zagovornik se ne strinja z izvedenskim mnenjem Njegov drugi zagovornik Luigi Varanelli je seciral izvedensko mnenje psihiatrinje Martine Tomori, ki je po njegovih besedah nepopolno in "klasični primer, kako sodišče ne sme postavljati vprašanj", in predlagal postavitev novega izvedenca. Po njegovem mnenju se izvedenec ne sme opredeljevati do dejanskega stanja, kar naj bi bila naloga sodišča, temveč bi moral podati le naravoslovne ugotovitve.

Obramba je predlagala tudi pridobitev zdravstvene dokumentacije in dokumentacijo pristojnega CSD, saj naj bi deklica živela v nevzdržnih družinskih razmerah. Na to je pred vrati sodišča opozoril tudi Hribernik: "Imamo pričo, ki bo potrdila, da je njen oče govoril, da je do denarja mogoče priti, le način je treba najti."

Kot je sicer svoj predlog obrazložil Varanelli, "glede na to, da mu očitajo celo spolni napad s penetracijo in da je mati dejala, da so deklico pregledali od glave do pet, bi bilo treba ugotoviti, v kako je bil opravljen ginekološki pregled".

Tožilec in pooblaščenka oškodovanke sta nekaterim predlogom nasprotovala, vendar pa bo zadnjo besedo imelo sodišče.

Trije obsojeni duhovniki, eden umrl Če ga bodo spoznali za krivega, bo to že najmanj četrti slovenski duhovnik, obsojen zaradi pedofilije. Na zaporne kazni so namreč obsodili duhovnika v župniji Kašelj - Zalog Franca Frantarja, ormoškega župnika Albina Žnidariča in koroškega duhovnika Antona Kmeta.

Da so grozljive zgodbe sploh prišle na dan, pa je "delno kriva" tudi v mladosti zlorabljena Vesna Škorc, ki je javno in s prstom pokazala na ime in priimek duhovnika, ki ga zaradi zakonskih omejitev zastaralne dobe ni mogla preganjati. To je bil nekdanji artiški župnik Karl Jošt, ki je izjave Škorčeve označil kot pisanje "profesionalne kurbe".

A kmalu zatem se je na krško policijo vsul plaz prijav, zaradi česar je bil obtožen 16 spolnih zlorab deklic. A sodbe ni dočakal, saj je v priporu med sodnim postopkom umrl. Ena od njegovih žrtev je na mariborskem sodišču zaradi prestanega trpljenja tožila Cerkev, sodišče pa ji je prisodilo 80 tisoč evrov odškodnine.

Unicef razkriva: Vsaka deseta deklica na svetu je žrtev spolne zlorabe Unicefova raziskava, v kateri je sodelovalo 190 držav, pa je ravnokar razkrila, da je ena od desetih deklic na svetu do 20. leta že bila posiljena ali žrtev napada. Po tej raziskavi so otroci izpostavljeni tam, kjer bi se morali počutiti varne, doma, v šoli, pa tudi v cerkvi.