Torek,
9. 7. 2013,
12.07

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
sojenje

Natisni članek

Torek, 9. 7. 2013, 12.07

8 let, 3 mesece

Babica koroške deklice v solzah: Vse sem priznala, čeprav tega nisem storila, samo da bo agonije konec! (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Danes bi na zatožno klop slovenjgraškem sodišča morali sesti Matic Munc, njegova žena Jerneja, Natalija Markač in Zlatka Kaker, a je sodišče za vse razen zadnje predobravnalni narok preklicalo.

O svoji krivdi ali nedolžnosti se bodo lahko izrekli konec avgusta. Je pa danes pred sodnika stopila babica koroške deklice Zlatka Kaker, ki je, kot je v solzah povedala za Planet Siol.net, klonila pod pritiskom, rekoč, da je "vse priznala, čeprav nisem kriva, samo da se ta agonija konča, nič več ne razumem".

Babica: Deklici se je zgodila velika krivica Kot je še dodala, je njeno duševno zdravje zaradi vsega slabo in jemlje tablete. "Deklice pa sploh nihče ne vidi. Samo za otroka mi gre, tako zelo se mi smili, otroku se je zgodila tako velika krivica," ne more ustaviti solz. S tožilstvom je namreč sklenila sporazum o priznanju krivde in se dogovorila za devet mesecev hišnega zapora.

Odvzem mladoletne osebe v sostorilstvu Vsem obdolženim tožilstvo očita, da so v sostorilstvu z očetom deklice in še eno neznano osebo deklico protipravno zadrževali in preprečevali, da bi po sodni odločbi živela pri materi, kar naj bi poslabšalo njeno duševno in telesno zdravje, oziroma jih obtožuje odvzema mladoletne osebe. Obtožba jim očita, da od oktobra 2010 do marca 2012 deklice niso želeli izročiti materi. Marca 2011 naj bi po obtožbi obdolženi deklico odpeljali iz Mežice – bili naj bi v Avstriji, z njo je bila ves čas tudi babica. 28. marca 2012 so ju pripeljali v Ljubljano, kjer so poklicali policiste in nanje počakali.

"Nekateri soobtoženi se želijo pogoditi s tožilstvom, ker preprosto ne zmorejo več prenašati pritiskov, krivic, nemoči in stroškov teh postopkov, kar je seveda voda na mlin nasprotni strani," je za Planet Siol.net povedala obdolžena Natalija Markač, ki ne namerava sklepati nikakršnih dogovorov.

Ali se bosta s tožilstvom pogodila tudi Munc in njegova žena, še ni jasno. Kot je povedal za Planet Siol.net, "se po več kot letu od našega pripora kazenska zadeva proti razvpiti 'kriminalni združbi' državljanov, ki smo želeli zaščiti majhnega otroka, počasi približuje razpletu na prvi stopnji. Današnji izid je pričakovan in velikih presenečenj ni mogoče pričakovati niti 29. avgusta letos, ko je datum preodbravnavnega naroka zame in mojo ženo. Razmišljujočima prebivalcu in prebivalki Sloveniji je marsikaj jasno že danes, več pa vsekakor konec avgusta".

Markačeva: Ne nameravam se pogajati, moje mnenje ostaja enako "Moje mnenje o tej zadevi je enako. Dejstvo je, da sum spolne zlorabe, osumljena sta (bila) mati deklice in dekličin dedek po materini strani, nikoli ni bil strokovno raziskan, to lahko brez kančka dvoma dokažemo," trdi Markačeva.

Opozarja tudi na to, da je šlo pri delu policije za "očitne lapsuse, na kar smo javno ves čas opozarjali, pozneje, ko smo zahtevali nadzor nad delom policije, pa so nadzorniki GPU-ja v večjem delu to tudi ugotovili, tudi to lahko dokažemo".

Prepričana je, da lahko dokaže tudi, da slovenjgraško tožilstvo v nadaljevanju, ko je bil še čas za sanacijo nestrokovnega dela policije, prav tako ni storilo ničesar, da bi raziskali sum spolne zlorabe in da bi pravočasno zavarovali dokaze: "Tožilec je zadevo ovrgel na podlagi delnega izvedenskega mnenja, čeprav sta izvedenki, ki sta to mnenje pripravljali, še posebej poudarili, da nista mogli odgovoriti na vprašanje, kaj se je v tej zadevi zgodilo."

Suma spolne zlorabe niso raziskali Kot je še povedala, je njihovo prepričanje slonelo na spisovni dokumentaciji, strokovnih mnenjih, sodni praksi in strokovni literaturi, "to prepričanje se na moji strani do danes ni spremenilo". Meni, da so se v tej zadevi kazniva dejanja storile uradne osebe in da bodo naredile vse, da se to ne razkrije, saj bi jih sicer kaznovali. "Takšno ravnanje ustreza tudi definiciji korupcije, zato v tej zadevi nimam namena odnehati, dokler se ne opravi neodvisna revizija postopka ali parlamentarna preiskava, saj sem prepričana, da imamo dovolj dokaznega gradiva, da vse, kar smo javno zatrjevali, tudi dokažemo."

"Ker sem osebno prepričana, da je obstajal in še vedno obstaja utemeljen sum, da je bila deklica žrtev spolne zlorabe, upoštevaje vse nepravilnosti in nestrokovnosti pri 'preiskavi', še naprej vztrajam pri mnenju, da pri njeni zaščiti ni šlo za protipravno ravnanje, ampak za ravnanje, ki je imelo pravno podlago v konvencijskih določilih, kar so pristojni grobo ignorirali in posledično, po mojem mnenju, kršili pravice deklice, še posebej njeno najmočnejšo pravico, pravico do zaščite. Zato tudi niti pomislim ne, da bi se pogajala o priznanju krivde, sicer pa se, kolikor mi je znano, tožilstvo tudi sicer ne želi pogajati z mano, pogajajo se le z vsemi preostalimi soobtoženimi."

Naj spomnimo, da je tudi zdaj že nekdanja tožilka Aleksandra Štiblar, ki se je nekaj časa ukvarjala s to zadevo, v medijih večkrat javno in glasno poudarila, da sum spolne zlorabe ni bil raziskan. Oče koroške deklice v zaporu Kot je znano, je oče koroške deklice v zaporu. Najprej je bil obsojen na tri leta in pol zaporne kazni, po pritožbi na višje sodišče pa mu je to kazen znižalo za devet mesecev, na dve leti in devet mesecev.