SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jake Gyllenhaal – od sreče v zadregi

4

termometer

Gyllenhaal je med najbolj obetavnimi igralci svoje generacije, njegova kariera je v polnem razcvetu. V Videoteki na SiOL TV si oglejte njegov film Ugrabitev!

Njegove prve vloge so bile manjše. Preden se je posvetil igri, je delal kot reševalec iz vode, vendar ni imel resnih reševalskih primerov. Jake Gyllenhaal je sin producentke in scenaristke Naomi Foner in režiserja Stephena Gyllenhaala, zato igra že od otroštva. Po očetovi strani je švedske plemiške krvi in zato tudi vpisan v švedskem plemiškem almanahu.

Odraščal je v Los Angelesu, nastopal v šolskih igrah, na filmskem platnu pa se je prvič pojavil v petem razredu osnovne šole, ko je zaigral sina Billyja Crystala v poletni komediji Mestni fantje. To je bil njegov začetek v svetu sedme umetnosti. Leta 1993 se je skupaj s svojo sestro Maggie pojavil v filmu Nevarna ženska (A Dangerous Woman), ki ga je režiral njegov oče Stephen Gyllenhaal, scenarij zanj pa je napisala mati.

Priljubljen kot razmišljujoč najstnik

Prodoren izbor njegovih vlog je pripomogel k temu, da je Jake postal znan po tem, da ga režiserji radi najamejo za vloge razmišljujočih najstnikov, ki so tako priljubljene v popularnih in neodvisnih, skromno financiranih hollywoodskih produkcijah. Mladi Jake je očitno zelo dobro zagrizel v platno.

Za zahtevno vlogo težavnega psihotika v trilerju Richarda Kellyja Donnie Darko, kjer je igrala tudi Drew Barrymore, je bil nominiran za nagrado Independent Spirit, film pa je dobil status kultnega filma. Takrat so si ljudje zapomnili njegovo ime, on pa je med superzvezdnike vstopil na način, o katerem mladi igralci lahko samo sanjajo. Tudi Pridna punca režiserja Miguela Artete, kjer je zaigral z Jennifer Aniston, so kritiki dobro sprejeli.

Jakova vloga sovražnega in nasilnega mišičnjaka med prvo Zalivsko vojno v filmu Marinec Sama Mendesa je bila presenečenje za kritike in gledalce. V taki vlogi ga do takrat ni bil nihče navajen, pa tudi zaradi videza, saj je moral pridobiti kar nekaj kilogramov mišične mase, je bil skoraj neprepoznaven. Mendes je najprej okleval, ali bo Jake dorasel nasilni vlogi, vendar je kmalu spoznal tudi njegovo temno plat. O Jaku je razvil tudi posebno teorijo. "Jake je tako srečen, da se je rodil v šovbiznis družino in da je začel igrati že kot otrok, da se mu zdi, da mora za svojo umetnost kar malo potrpeti." Njegova teorija je očitno pravilna. "Ne bi mogel biti srečnejši. Toliko osupljivih stvari počnem. To je zadrega bogatih," je za Telegraph povedal leta 2005.

Odmevna vloga gejevskega kavboja

Občinstvu se je "odkupil" s filmom Gora Brokeback, kjer se v zatohlih 60. letih na ameriškem podeželju zaljubi v Heatha Ledgerja. Njuna ljubezen traja tja do 80. let. Film je dobil štiri zlate globuse, štiri bafte in tri oskarje, med drugim za režijo, glasbo in scenarij.

Leta 2002 se je prvič preizkusil na gledališkem odru in za vlogo v igri This is Our Youth prejel nagrado London Evening Standard v kategoriji izredni novinec. "Če bi lahko izbiral, bi na vsake tri filme zaigral tudi v gledališki predstavi," je povedal igralec, ki je letos dopolnil 30 let. Pravi, da raje igra v izbranih filmih, saj si velikih uspešnic malokdo zapomni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin