TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 14.26

8 let

Interni nadzor v primeru smrti bolnika pokazal strokovni napaki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V internem strokovnem nadzoru, ki je bil opravljen zaradi smrti 35-letnega bolnika v celjski bolnišnici, so ugotovili, da je šlo "za določene tehnične pomanjkljivosti in za dve strokovni napaki".

Ministrstvo je zatem predlagalo, da celjska bolnišnica prosi Zdravniško zbornico Slovenije za zunanji strokovni nadzor. "To zaprosilo je na zbornico že šlo," je dejal Remškar. Po njegovih besedah je pri internem strokovnem nadzoru, ki je bil v bolnišnici opravljen 23. marca, sodeloval tudi zunanji strokovnjak Alojz Pleskovič. Ministrstvo predlagalo, da zdravnika "umaknejo iz operacijske dvorane" Ministrstvo je bolnišnici predlagalo tudi, da zdravnika, "ki se mu je zgodila nesreča", začasno umaknejo iz operacijske dvorane in ga razporedijo "na lažje, morda le ambulantno delo", je povedal. "Takšen dogodek je namreč brez dvoma obremenitev za vsakega, ki se mu to zgodi," opozarja Remškar. "Ko se ti zgodi nekaj takega, si potencialno lahko razmišljen tudi pri nekem drugem zahtevnem primeru," je dejal. "To pomeni, da ni koristno niti za zdravnika, še manj pa za bolnika, da je izpostavljen takemu zdravniku." "Bolnišnica je zakasnila s komunikacijo s svojci" Bolnišnico so zaprosili tudi, da natančno pregleda svoje smernice, "kako in na kakšen način morajo ukrepati pri kritično prizadetem bolniku, in ali ocenjujejo, da je bilo to pri tem bolniku izpeljano korektno", je dejal Remškar. Opozoril je, da je bolnišnica "zakasnila s komunikacijo s svojci".

Na vprašanje, ali drži, da gre na eni strani za strokovno napako pri sami operaciji oz. pri izbiri postopka, na drugi strani pa pri spremljanju bolnika po operaciji, ko je prišlo do sepse, dejal: "V prvem zapisniku je postavljen ta dvom." Predpostavlja, da bodo pri zunanjem internem nadzoru sodelovali internist in abdominalna kirurga.

Bolnik je bil pred 20 leti že operiran Težava, ki jo je imel bolnik, je bila posledica operativnega posega pred leti. "Pred 20 leti je že bil operiran," je povedal Remškar. "Zdaj je bilo treba ponovno operirati," je dodal.

Zbornica bo dokumentacijo zbrala v najkrajšem možnem času V Zdravniški zbornici Slovenije, kjer so vlogo za obravnavo primera dobili minuli teden, bodo vso potrebno dokumentacijo zbrali v najkrajšem možnem času, je v državnem zboru povedala predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan. Prijavo obravnava pristojni odbor, ki bo postopke izpeljal "z veliko zavezo za skrbno in strokovno odločanje," je zagotovila. Če bo potrebno, bo zadevo obravnavalo tudi razsodišče zbornice, stališče o tem pa bo sprejel odbor za strokovno medicinska vprašanja, je pojasnila.

Ne spreglejte