Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 4. 2018,
19.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Sanjski vrt Sanjski vrt Dom in vrt Vrt Vrt vrtnarjenje zalivanje

Torek, 3. 4. 2018, 19.00

2 meseca

Kdaj zalivati svoj vrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
rože | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Vsak izkušeni vrtnar ve, da brez rednega zalivanja ni uspešnega vrta. Kljub temu da pri tem ne gre za težko opravilo, pa od nas zahteva veliko mere predaje, odgovornosti, vztrajnosti pri rutini in predvsem natančnega poznavanja rastlinja. 

vrtni palcek
Trendi Kratka zgodovina vrtnih palčkov

Dejstvo je namreč, da je redno zalivanje sestavni del vsakega vrtnarskega opravila. Gre za nujno potrebno prakso, če želimo uživati v sadovih svojega dela. Tako kot potrebuje človek za življenje vodo, tudi vrtnina brez te ne more rasti in živeti. Voda, ki se pretaka po zemlji, namreč s seboj prenaša hranilne snovi skozi rastlino, ji daje oporo in ne nazadnje ustrezno hranilno ravnotežje za zdravo rast. 

Razumeti osnove: kako voda potuje po rastlini?

Pred zalivanjem je smiselno poznati vsaj osnove, kako voda potuje po rastlini. Pri tem sta ključna dva pojma - koreninski in kapilarni sistem. Namreč prav vsaka rastlina se hrani skozi koreninski sistem, ki vodo ob zalivanju posrka, zato da ta nato potuje skozi deblo, listje in cvetje. V nadaljevanju se voda nato premakne skozi njen kapilarni sistem - v njene različne dele, da se tako nahrani.

roža | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Voda ne skrbi samo za hrano rastline, ampak ji obenem pomaga vzdrževati ustrezno temperaturo ob vročih dneh. Ob nerednem zalivanju bi voda iz rastlinskega dela izhlapela, rastlina pa bi umrla, saj z nerednim zalivanjem popolnoma porušimo cirkulacijski sistem hranjenja, ki je potreben za vitalno rast.

Zalivanje ob jutranjih urah

Najboljši čas za zalivanje vašega vrta je prav zagotovo zgodnje jutro, ko je zrak še vedno svež, temperature nižje in zemlja hladna. Zaradi ugodnih vremenskih dejavnikov voda lažje pronica skozi zemljo do korenin, obenem pa s tem načinom nahranite rastline za ves dan in jih obvarujete pred toplim vremenom.

Včasih zaradi dela in drugih obveznosti jutranje zalivanje ni mogoče. V takem primeru je drugi najboljši čas za zalivanje cvetnega ali zelenjavnega vrta pozno popoldne ali zgodaj zvečer, ko se zemlja vsaj malo shladi. Večerne ure prav tako zmanjšajo tveganje čezmernega izhlapevanja vode.

zelenjava | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Pri večernem zalivanju je treba paziti, da zalivanje opravite vsaj do takrat, ko se lahko vaša zelenjava in cvetje še posušita, torej pred padcem temperature na nočne, saj s tem zmanjšate tveganje glivičnega vnetja in plesni, ki lahko škodita vašim vrtninam. Zelenjavni vrt v toplih dnevih zalivajte vsaj od dva- do trikrat tedensko, če je le mogoče, ob istem času.

Koliko vode potrebujejo vaše vrtnine?

Večno vprašanje, ki si ga kot vrtnarji začetniki zastavljamo, je, koliko vode v resnici potrebujejo naše vrtnine. Žal enoznačnega odgovora na to vprašanje ni, saj je to odvisno predvsem od vrste rastline. Zato vam predlagamo, da preden se sploh lotite kakršnegakoli vrtnarskega podviga, da dobro razmislite o tem, kakšne vrtnine želite gojiti na vrtu ter da dobro raziščete vse potrebne podatke glede njihove rasti.

Obenem vam svetujemo, da vrt prilagodite glede na lasten življenjski stil. Če veliko potujete ali delate, potem ni smiselno gojiti rastlin, ki zahtevajo veliko mero pozornosti in se jim zaradi narave svojega vsakdana ne boste mogli v popolnosti posvetiti.

vrt
Trendi Poceni nasveti za uspešen ekološki vrt
Ne spreglejte