Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
9.18

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Lunos

Natisni članek

nagradna igra prezračevalni sistem plesen advertorial Lunos Vlaga

Sreda, 19. 9. 2018, 9.18

2 meseca, 2 tedna

V Evropi ga ima vsaka druga hiša

Vsebino omogoča Lunos
hiša noč

Zrak v notranjih prostorih in na prostem je vedno slabši, kar lahko vpliva na kakovost življenja. Na onesnaženost zraka sami ne moremo preveč vplivati, imamo pa edinstveno priložnost, da izboljšamo stanje zraka doma.

Sodoben način gradnje, ki si prizadeva za to, da so objekti čim bolj zrakotesni, je razlog, da se zrak v notranjih prostorih z leti slabša. Okna, ki popolnoma zatesnijo, in fasada, ki poskrbi za temeljito izolacijo objekta, so seveda zagotovilo, da je naš objekt energetsko učinkovit, a ceno za to udobje plačujemo pri kakovosti zraka. Zebe nas ne, dihamo pa slabši zrak.

To protislovje lahko rešimo z uporabo vrhunskega prezračevalnega sistema, ki ga v prostoru sploh ne bomo občutili, saj je popolnoma nemoteč. Pravzaprav ga bomo hitro začutili, saj ne bomo več nehote in stalno vdihavali škodljivih mikrodelcev, ki se sproščajo iz zidne plesni.

Ekipa podjetnika Milana Kusterja je slovenskemu trgu pred desetimi leti v sodelovanju z nemškim podjetjem LUNOS ponudila izpopolnjeno napravo, s katero naši domovi lažje dihajo.

Podarjamo prezračevalni sistem v vrednosti 1.500 evrov!

Plesen in vlaga: največja sovražnika dihalnega sistema

prezračevanje, okno | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Optimalna zračna vlažnost je med 40 in 60 odstotki, najbolje je, če je 50-odstotna. Zračna vlažnost, višja od 80 odstotkov, povzroča plesen. Glavni vzrok za čezmerno nastajanje vlage pa je v nezadostnem in nepravilnem zračenju ter oknih, ki premočno tesnijo.

Kuhanje, pomivanje posode, pranje in sušenje perila ter umivanje povzročajo nabiranje vlage v stanovanju. Največ vlage in s tem tudi možnosti za razvoj plesni je v kopalnici, kjer preživimo veliko časa. Prostor, ki bi moral biti naša oaza dobrega počutja, se lahko zaradi slabega prezračevanja kmalu spremeni v idealen prostor za razvoj plesni.

Odkriti vzrok za plesen

Zmotno je prepričanje, da je za preveč vlage kriv material, iz katerega so okna narejena. Material, tudi če govorimo o okenskih okvirjih iz lesa, namreč ne more uravnavati klime v prostoru. | Foto: Zmotno je prepričanje, da je za preveč vlage kriv material, iz katerega so okna narejena. Material, tudi če govorimo o okenskih okvirjih iz lesa, namreč ne more uravnavati klime v prostoru.

Najprej moramo ugotoviti vzrok za nastanek plesni in ga odpraviti. Ni dovolj, da z različnimi čistilnimi sredstvi vedno znova odstranjujemo plesen. Če je vzrok v toplotnih mostovih, bo obvezna gradbena sanacija, kar pa ni vedno mogoče oziroma je finančno nevzdržna.

Najboljši način odpravljanja težav z vlago, ki nam brez večjih posegov omogoča zdravo bivanje brez plesni, je vgradnja decentralnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo. Njihova učinkovitost je stoodstotno zagotovljena, kar dokazuje podatek, da jih v Evropi nameščajo že v več kot polovico objektov, vgraditi pa jih je mogoče v katerikoli fazi gradnje.

Pri prenovi objektov moramo zato vedno misliti tudi na vgradnjo učinkovitega prezračevalnega sistema. Kljub zračenju z odpiranjem oken je dotok svežega zraka količinsko premajhen. Z odpiranjem oken namreč ne zamenjamo vsega zraka, saj zračni tokovi niso učinkovito usmerjeni, zrak pa tudi ni prefiltriran. Tudi ob zelo nizkih zimskih temperaturah dvakrat premislimo, preden naredimo pravi prepih v stanovanju.

Največji ponudnik decentralnih prezračevalnih sistemov v Sloveniji

Imate tudi vi podobne težave, kot so vlaga, plesen in kondenz, ki se nabira na okenskih površinah? Namestitev decentralnega prezračevalnega sistema LUNOS je odgovor na te težave, ki so lahko vzrok za različne nevšečnosti in slabo počutje zaradi plesni in vlage. V zadnjih desetih letih je nekaj tisoč objektov opremili s to napravo.

Lunos | Foto:

Podjetje LUNOS stalno izpopolnjuje svojo ponudbo. Pred kratkim so na trg poslali novo linijo prestižnih izdelkov za zahtevne uporabnike Lunos e2 Blue Line, ki ga odlikuje še večji pretok zraka, kompaktno ohišje, visoka združljivost in vsestranskost, posebno skrbno pa so načrtovali vse detajle. Maska sistema je steklena z vgrajenimi LED diodami, ki oddajajo intimno ambientalno svetlobo v različnih barvnih odtenkih, glede na izbrano nastavitev sistema.

Na voljo je tudi nova generacija Lunosovih ventilatorjev Silvento, ki je posebej prilagojena za delovanje v kopalnici in samodejno uravnava klimo v prostoru. Novi ventilatorji imajo optimizirane motorje, mere rotorja in prezračevalnih komponent pa je proizvajalec na podlagi izvedenih študij preoblikoval in izboljšal. Silvento je namenoma zasnovan tako,da je preprost in nevpadljiv, tako da v prostoru,v katerem je nameščen, ne izstopa.

Slovenski kupci so sistemu e2 podjetja LUNOS lani podelili naziv najboljšega prezračevalnega sistema pri nas. Podjetje LUNOS je že drugo leto zapored nominirano za slovensko gazelo.

Prednosti prezračevalnega sistema LUNOS:

sproščanje soba par | Foto: - omogoča nam varčevanje z energijo,
- deluje neslišno,
- zagotavlja protihrupno zaščito,
- ne povzroča prepiha,
- opremljen je s filtrom proti alergijam,
- zrak se zamenja po vsem prostoru in je prefiltriran,
- opremljen je s senzorjem vlage za učinkovito odpravljanje vlage v prostorih,
- montaža je zelo preprosta, hitra in cenovno ugodna,
- vgradimo ga lahko v katerikoli gradbeni fazi, pri novogradnjah in ob prenovah.

 

Odločila sta se za stalno svež zrak

Prezračevalnemu sistemu LUNOS zaupa tudi Boštjan Čukur, ki je imel pred časom velike težave z vlago v stanovanju in se je odločil za nakup sistema LUNOS. "Zame je to edina zanesljiva rešitev za težave z vlago v stanovanju. Priporočam jo vsem lastnikom starejših meščanskih stanovanj. Rezultati so bili vidni že v prvem mesecu," je povedal priljubljeni Velenjčan 6Pack Čukur.

Za čist zrak v stanovanju s pomočjo sistema LUNOS se je odločil tudi smučar Boštjan Kline: "V stanovanju imamo nenehno občutek svežega zraka in prijeten vonj, brez izgube toplote zaradi zračenja. Deluje odlično, z njim nimamo nikakršnih opravkov, z izjemo čiščenja filtra na pol leta ali manj, kar pa sistem sam sporoči. Je tih in za nas nemoteč, zato pogosto pozabimo, da ga imamo. No, nas pa nase spomni z vsemi prednostmi, ki so še posebej izrazite od jeseni do pomladi, ko je hladneje in se kuri."

Inovativno: pasivno ogrevanje in hlajenje

Za učinkovitost sistema in za izmenjavo celotne prostornine zraka v stanovanju je odločilna optimalna razporeditev zunanjih enot glede na tloris, zato decentralni sistem vedno vgrajujemo izključno na podlagi projekta, narejenega za vsako stanovanje oziroma hišo posebej. | Foto: Za učinkovitost sistema in za izmenjavo celotne prostornine zraka v stanovanju je odločilna optimalna razporeditev zunanjih enot glede na tloris, zato decentralni sistem vedno vgrajujemo izključno na podlagi projekta, narejenega za vsako stanovanje oziroma hišo posebej.

"V razvitih evropskih državah je vsaka energetska sanacija povezana tudi z vgradnjo prezračevalnega sistema. Najbolj prodajan sistem v Sloveniji in Evropi je LUNOS e2, ki jih vgradijo približno pet tisoč letno," je povedal direktor podjetja Milan Kuster.

Sistem je sestavljen iz notranjega difuzorja, kjer priteka zrak v prostor, vmes so pogonski sklop, dozator zraka in rekuperator zraka, ki skrbi, da se toplota ne izgublja. Deluje reverzibilno, torej 70 sekund v eno in 70 sekund v drugo smer. Poleti poskrbi za ohlajanje, pozimi pa za ogrevanje notranjega zraka. Sistem je že serijsko opremljen s filtrom G7, ki zadrži prašne delce. Za alergike pa so vgradili poseben filter, ta zadrži 99,3 odstotka mikrodelcev, ki bi lahko imeli neugoden vpliv na naše zdravje.

#Investicija:

- Za trisobno stanovanje, ki bi ga opremili z decentralnim sistemom z rekuperacijo zraka, bi potrebovali dva tisoč evrov.

- Za hišo s stanovanjsko površino približno 150 kvadratnih metrov bi znesek investicije znašal dobrih štiri tisoč evrov.

- Strošek vključuje: nakup elementov in vgradnjo ter davek. Podjetje LUNOS vse izdela na ključ, zato smo lahko povsem brez skrbi. Ekipa, ki namesti sistem, poskrbi tudi za zagon.

Centralni ali decentralni sistem?

Odločitev za vrsto prezračevalnega sistema je odvisna od tega, ali gre za novogradnjo ali prenovo. Lunosov decentralni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote je primeren za vse vrste objektov, zanj pa se zaradi odličnega delovanja, dostopne cene in zelo preproste vgradnje čedalje pogosteje odločajo tudi lastniki novogradenj. Medtem ko je mogoče centralni sistem zaradi cevne napeljave in velikega rekuperatorja načrtovati le ob gradnji ali obsežnejši rekonstrukciji objekta, lahko decentralnega vgradimo tudi v obstoječa stanovanja in hiše, brez večjih gradbenih posegov.

V fasado se vgradijo valjasti vložki, v katerih so med zunanjo rešetko na fasadi in difuzorjem na notranji strani zunanjega zidu vstavljeni mehanski deli naprave (ventilator, ki zrak najprej črpa iz prostora, nato se obrne in začne v enakih intervalih v prostor dovajati svež zrak, visoko učinkovit izmenjevalnik toplote in filtri za nečistoče). Za delovanje sistema sta potrebni najmanj dve takšni enoti, nameščeni na zunanji ovoj stavbe. | Foto: V fasado se vgradijo valjasti vložki, v katerih so med zunanjo rešetko na fasadi in difuzorjem na notranji strani zunanjega zidu vstavljeni mehanski deli naprave (ventilator, ki zrak najprej črpa iz prostora, nato se obrne in začne v enakih intervalih v prostor dovajati svež zrak, visoko učinkovit izmenjevalnik toplote in filtri za nečistoče). Za delovanje sistema sta potrebni najmanj dve takšni enoti, nameščeni na zunanji ovoj stavbe.

lunos | Foto: #Subvencionirano:

Lunosov prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote je energijsko učinkovita naložba, zato lahko investitorji za njegovo vgradnjo pridobijo nepovratne finančne spodbude Eko sklada, in sicer v višini 20 odstotkov priznane vrednosti naložbe.

#Vzdrževanje:

Kljub na videz zapletenemu mehanizmu nas lahko razveseli podatek, da z vzdrževanje ne bomo imeli nobenih dodatnih stroškov, saj jih pri sistemu LUNOS preprosto ni. Pogonski sklopi delujejo na nizki napetosti, elektromotorji so testirani na 20 let delovanja. Sistem je vgrajen v zunanji zid objekta. Na od dva do tri mesece moramo pod tekočo vodo oprati filter G7 in ga vstaviti nazaj. Filter za cvetni prah, ki stane okrog osem evrov, pa moramo zamenjati na pol leta. To je strošek, ki zares odtehta blagodejen vpliv filtra na naš zrak.

#Prihranki:

Pri decentraliziranem prezračevanju prihranimo od 25 do 30 odstotkov stroškov za energente v primerjavi z odpiranjem oken.

Za delovanje decentralnega sistema prezračevanja ena enota porabi le od 1,5 do tri evre električne energije na leto. Za srednje veliko stanovanje to pomeni približno deset evrov na leto, za srednje veliko hišo pa dvajset evrov. Centralni sistem prezračevanja za svoje delovanje zagotovo porabi desetkrat več energije.

Nadzorna krmilna enota SmartComfort in multifunkcijska naprava TAC. Krmilna elektronika nadzoruje relativno vlažnost v prostorih, temperaturo, količino ogljikovega dioksida, radona in drugih želenih parametrov, temu pa prilagaja intenzivnost prezračevanja in režim delovanja. | Foto: Nadzorna krmilna enota SmartComfort in multifunkcijska naprava TAC. Krmilna elektronika nadzoruje relativno vlažnost v prostorih, temperaturo, količino ogljikovega dioksida, radona in drugih želenih parametrov, temu pa prilagaja intenzivnost prezračevanja in režim delovanja.

Od svetovanja do prave rešitve

lunos | Foto: Podjetje Lunos bo poskrbelo za vas od začetka do konca – z brezplačnimi nasveti in predlogi, ki bodo najbolj ustrezali vašemu novemu domu.

Pošljite jim svoje vprašanje ali povpraševanje prek kontaktnega obrazca, po e-pošti info@lunos.si ali pokličite brezplačno modro številko 080 73 13.


Nagradna igra: podarjamo vam prezračevalni sistem v vrednosti 1.500 evrov!

Nagradna igra je končana. Srečni nagrajenec je Miro Keršmanc. Čestitamo!

ženska dom stanovanje
Trendi To so težave modernih gradenj: kako se ustrezno zaščititi?
stanovanje, družina
Trendi Nagradna igra: podarjamo vam prezračevalno napravo v vrednosti 1.500 evrov
Trendi Pravila sodelovanja v nagradni igri Podarjamo vam prezračevalni sistem v vrednosti 1.500 evrov
Ne spreglejte