SiolNET. Digisvet Vtisi
1,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prvi vtisi: prva možnost nosljivega plačevanja v Sloveniji

Gotovina ali kartica? Ne, ura!

1,77

termometer

mBills, Mastercard, Garmin Pay, nosljivo plačevanje | Upravljanje denarnice Garmin Pay na pametni uri poteka prek programa Garmin Connect na povezanem pametnem telefonu. | Foto: Srdjan Cvjetović
Upravljanje denarnice Garmin Pay na pametni uri poteka prek programa Garmin Connect na povezanem pametnem telefonu. Foto: Srdjan Cvjetović

Preizkusili smo prvo (in za zdaj tudi edino) možnost plačevanja s pametno uro (ali zapestno napravo), na kateri je naložena slovenska plačilna kartica. Gre za debetno kartico Mastercard izdajatelja mBills/Petrol v elektronski denarnici Garmin Pay.

Pravijo nam, da je Slovenija med državami, kjer imamo brezstično plačevanje s karticami radi. Naslednji korak v evoluciji sodobnega plačevanja je, da se osvobodimo kartic kot kosa plastike in vse njihove lastnosti spravimo v nekaj, kar imamo ves čas s seboj.

Plačevanje s pametno uro je še hitrejše od plačevanja s klasično plačilno kartico ali denarnico v mobilnem telefonu - postopek plačevanja traja enako dolgo, ure pa ni treba iskati pred plačevanjem in pospravljati po njem, | Foto: Garmin Plačevanje s pametno uro je še hitrejše od plačevanja s klasično plačilno kartico ali denarnico v mobilnem telefonu - postopek plačevanja traja enako dolgo, ure pa ni treba iskati pred plačevanjem in pospravljati po njem, Foto: Garmin

Plačilna kartica v pametnem telefonu

Če vam je najprej na misel prišel pametni telefon, niste edini. V tej smeri že imamo nekaj rešitev, ki so funkcionalnosti plačilnih kartic, v tem primeru Mastercard in Maestro, uspešno spravili na pametne telefone.

Ne, do nas se nekako še niso prebile globalne rešitve mobilnega plačevanja, a vendarle imamo nekaj lastnih mobilnih aplikacij, ki nas lahko rešijo, ko plačilne kartice nimamo pri sebi. Tako je Nova Ljubljanska banka prva predstavila svojo aplikacijo NLB Pay, kmalu zatem je sledila Abanka s svojo Abadenarnico.

Blaž Brodnjak, BLB Pay, 8. 3. 2018 Digisvet Če imate pametni telefon, lahko plačilno kartico kar pozabite doma

Med postopkom dodajanja plačilne kartice v elektronsko denarnico Garmin Pay | Foto: Srdjan Cvjetović Med postopkom dodajanja plačilne kartice v elektronsko denarnico Garmin Pay Foto: Srdjan Cvjetović

Kaj pa tisto, kar že imamo na sebi?

Ker moramo podobno kot plačilno kartico pred plačevanjem pametni telefon potegniti iz kakšnega žepa ali torbice in po plačilu pospraviti, se kot naslednji korak do večje uporabniške prijaznosti plačevanja pojavlja misel, da bi svojo plačilno kartico shranili na nekaj, kar imamo ves čas pri sebi. Še boljše na sebi, to pa je pametna ura.

Denarnica je le ena od številnih funkcij pametne ure. | Foto: Matija Lepoša Denarnica je le ena od številnih funkcij pametne ure. Foto: Matija Lepoša

Šele ta mesec se lahko pohvalimo s tem, da smo tudi v Sloveniji dobili takšno rešitev. Za zdaj edino. Očitno je tokrat Mastercard lažje sklenil dogovor z izdajateljem kartic, ki ni iz bančnih vrst.

Prva slovenska plačilna kartica, ki jo je mogoče naložiti na pametno uro in z njo plačevati povsod, kjer sprejemajo brezstične kartice, je debetna kartica Mastercard izdajatelja mBills/Petrol, katere pridobitev in uporaba sta (v nasprotju s tistimi, ki jih izdajajo slovenske banke) brezplačni.

Dodajanje osnovnih podatkov o plačilni kartici, ki jo želimo dodati v elektronsko denarnico Garmin Pay. | Foto: Srdjan Cvjetović Dodajanje osnovnih podatkov o plačilni kartici, ki jo želimo dodati v elektronsko denarnico Garmin Pay. Foto: Srdjan Cvjetović

Na prvi pogled podobno, vendar bistveno drugače

Plačevanje prek pametne ure z elektronsko denarnico smo pravzaprav na neki način že spoznali - Samsungove pametne ure omogočajo plačevanje prek urbane, a je urbana le kartica z omejenim obsegom prodajnih mest v Ljubljani in delu njene okolice, kjer jo lahko uporabljamo.

Rešitev, ki je povezana z mednarodno plačilno kartico, v tem primeru Mastercard, tako omogoča uporabo pametne ure za plačevanje na številnih prodajnih mest po vsej Sloveniji in tudi zunaj nje.

virtualna Urbana na pametni uri Digisvet Virtualna Urbana zdaj tudi na pametni uri

Prva slovenska plačilna kartica, ki jo je mogoče naložiti na pametno uro in z njo plačevati povsod, kjer sprejemajo brezstične kartice, je debetna kartica Mastercard izdajatelja mBills/Petrol, katere pridobitev in uporaba sta (v nasprotju s tistimi, ki jih izdajajo slovenske banke) brezplačni. | Foto: Matija Lepoša Prva slovenska plačilna kartica, ki jo je mogoče naložiti na pametno uro in z njo plačevati povsod, kjer sprejemajo brezstične kartice, je debetna kartica Mastercard izdajatelja mBills/Petrol, katere pridobitev in uporaba sta (v nasprotju s tistimi, ki jih izdajajo slovenske banke) brezplačni. Foto: Matija Lepoša

Tak način nosljivega plačevanja bodo lahko uporabljali le imetniki tistih ur in zapestnic, ki podpirajo storitev Garmin Pay. Kot nakazuje že ime storitve, so to Garminove naprave, in sicer ure iz serij Fenix 5 Plus, Forerunner 645 in Vivoactive 3.

Mi smo novo slovensko možnost plačevanja preizkusili na pametni uri Fenix 5 Plus. Za tiste, ki že imajo veljavno kartico mBills Mastercard, je pot do prvega plačila z uro hitra in preprosta: na pametnem telefonu, ki je povezan s Fenixom, smo zagnali aplikacijo Garmin Connect, vpisali podatke o kartici in določili PIN-kodo za plačilo (če bi jo morda pozabili, bi jo v tej aplikaciji tudi ponastavili).

Dodajanje kartice v elektronsko denarnico je varovano z enkratno kodo, ki jo imetnik kartice prejme na  številko svojega mobilnega telefona, registrirano pri izdajatelju njegove plačilne kartice. | Foto: Srdjan Cvjetović Dodajanje kartice v elektronsko denarnico je varovano z enkratno kodo, ki jo imetnik kartice prejme na številko svojega mobilnega telefona, registrirano pri izdajatelju njegove plačilne kartice. Foto: Srdjan Cvjetović

Sistem bo pristnost uporabnika preveril tako, da bo zahteval kodo, ki jo bo poslal na registrirano številko mobilnega telefona uporabnika kartice. Sporočilo pride takoj, po vnosu kode pa se v manj kot minuti konča postopek dodajanja kartice v denarnico Garmin Pay.

Še hitreje kot z brezstično kartico

O samem plačevanju s tako pripravljeno uro pravzaprav težko napišemo kaj več kot: poteka popolnoma enako kot pri plačilu z navadno brezstično kartico. Uro prislonimo na ustrezno mesto POS-terminala, tja, kamor bi sicer prislonili plastično plačilno kartico (ali pametni telefon) s funkcionalnostjo brezstičnega plačevanja. No, ni povsem enako, celo malo hitreje je, ker ure ni treba pospraviti, kot je treba kartico. Elektronska denarnica Garmin Pay teoretično podpira večino mednarodnih plačilnih kartic, a je praktična uvedba odvisna od dogovorov z izdajatelji kartic in njihovo zmožnostjo tokenizacije transakcij. Za zdaj edina slovenska kartica, ki omogoča plačevanje prek pametne ure, je debetna kartica Mastercard izdajatelja mBills/Petrol.  | Foto: Srdjan Cvjetović Elektronska denarnica Garmin Pay teoretično podpira večino mednarodnih plačilnih kartic, a je praktična uvedba odvisna od dogovorov z izdajatelji kartic in njihovo zmožnostjo tokenizacije transakcij. Za zdaj edina slovenska kartica, ki omogoča plačevanje prek pametne ure, je debetna kartica Mastercard izdajatelja mBills/Petrol. Foto: Srdjan Cvjetović

Številka kartice ne gre nikamor

Za tiste, ki skrbijo za varnost takšnega plačevanja, pa pojasnilo, da s to rešitvijo številka kartice ni shranjena v pametni uri in da niti med plačevanjem trgovec ne prejme podatka o številki plačilne kartice. Za to poskrbi tehnologija, za katero še nismo našli najboljše slovenske besede – tokenizacija.

V komunikaciji med uro in prodajnim mestom se namreč vsakič ustvarja žeton za enkratno uporabo (pojem žetonizacija za to tehnologijo se ni uveljavil), kar je dodatna raven varnosti takšnega plačevanja.

Denarnico Garmin Pay v pametni uri varuje koda PIN, ki jo moramo vnesti pred vsakim plačilom - a dokler imamo uro na svoji roki (in ura zaznava naš srčni utrip), ponovni vnose kode PIN ni potreben. | Foto: Matija Lepoša Denarnico Garmin Pay v pametni uri varuje koda PIN, ki jo moramo vnesti pred vsakim plačilom - a dokler imamo uro na svoji roki (in ura zaznava naš srčni utrip), ponovni vnose kode PIN ni potreben. Foto: Matija Lepoša

Dogovor hišo gradi

Zakaj te (ali kakšne druge sorodne nosljive) rešitve ne podpirajo drugi slovenski izdajatelji plačilnih kartic Mastercard (ali kakšnih drugih)?

Za omogočanje digitalnih plačil mora banka izdajateljica kartice zagotoviti možnost digitalizacije kartice v pametnih napravah in se praviloma dogovoriti s ponudniki storitev (Garmin Pay, Google pay, Android pay, Apple pay ...), da se njene digitalne kartice lahko namestijo na naprave, ki so v njihovi domeni, so nam pojasnili na slovenskem predstavništvu Mastercarda.

Tako je v aplikaciji Garmin Connect na povezanem telefonu videti plačilna kartica, ki smo jo namestili v denarnico Garmin Pay na pametni uri. | Foto: Srdjan Cvjetović Tako je v aplikaciji Garmin Connect na povezanem telefonu videti plačilna kartica, ki smo jo namestili v denarnico Garmin Pay na pametni uri. Foto: Srdjan Cvjetović

Ni za tiste, ki ne vadijo

Kaj pa sama pametna ura in njene druge funkcije? Naš prvi vtis je bil, da je to za navadnega rekreativca (ali nekoga, ki zaradi intenzivnega vsakdana ali kakšnega drugega slabega opravičila ne doseže niti te ravni razgibanosti) zanesljivo preveč bogata in specifična naprava. Njena visoka cena je ta prvi občutek le še poglobila.

Zato smo jo za dva dni dali v strokovno oceno nekomu, ki njen bogat nabor možnosti in funkcij veliko bolje razume in ceni: osebnemu trenerju. Kaj nam je povedal?

Naš prvi vtis glede same pametne ure Garmin fenix 5 plus je bil, da je to za navadnega rekreativca (ali nekoga, ki zaradi intenzivnega vsakdana ali kakšnega drugega slabega opravičila ne doseže niti te ravni razgibanosti) zanesljivo preveč bogata in specifična naprava.  | Foto: Matija Lepoša Naš prvi vtis glede same pametne ure Garmin fenix 5 plus je bil, da je to za navadnega rekreativca (ali nekoga, ki zaradi intenzivnega vsakdana ali kakšnega drugega slabega opravičila ne doseže niti te ravni razgibanosti) zanesljivo preveč bogata in specifična naprava. Foto: Matija Lepoša

Ocena osebnega trenerja

Poleg cene, ki ga ni navdušila, nam je dal zajeten seznam stvari, ki so mu bile všeč. Za začetek lepa oblika in dobro prileganje roki. Program za trening moči je pohvalil predvsem zaradi zaznavanja in štetja ponovitev, kar je uporabno za spremljanje napredka pri doseganju zastavljenih ciljev. Tudi tekaške funkcije je ocenil kot zelo dobre, prav tako hitro nastavljanje in prehajanje med funkcijami.

Kako smo mi razumeli njegove ugotovitve? Kdor lahko razume in ve, kaj vse Fenix lahko naredi za njega in njegova športna prizadevanja (in tega je kar veliko), bo tudi lažje pogoltnil cmok zaradi njegove visoke cene.

Kdor lahko razume in ve, kaj vse Fenix lahko naredi za njega in njegova športna prizadevanja (in tega je kar veliko), bo tudi lažje pogoltnil cmok zaradi njegove visoke cene. | Foto: Matija Lepoša Kdor lahko razume in ve, kaj vse Fenix lahko naredi za njega in njegova športna prizadevanja (in tega je kar veliko), bo tudi lažje pogoltnil cmok zaradi njegove visoke cene. Foto: Matija Lepoša

Prvo nosljivo plačevanje s slovensko plačilno kartico

Kaj nam je bilo všeč:
- preprosta namestitev,
- hitro in brezhibno delovanje.
Kaj nam ni bilo všeč:
- preostali slovenski izdajatelji plačilnih kartic še nimajo ustreznih dogovorov in podpore za ta način plačevanja,
- cena preizkušane pametne ure je (pre)visoka, zlasti če bi jo uporabljali samo za mobilno plačevanje in ne bi izkoriščali vseh njenih funkcij in lastnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 40
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin