SiolNET. Digisvet Novice
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdaj je tudi uradno: Android 8 je Oreo

1,43

termometer

Oreo
Foto: Reuters

Kot smo vsi pričakovali, je Google najnovejšo, osmo veliko različico operacijskega sistema Android poimenoval Oreo.

Tradicija je obveljala, presenečenj ni bilo – Android 8 se bo imenoval Oreo po med Američani zelo priljubljenem piškotu. Uradna objava se je zgodila na dan popolnega sončnega mrka, ki so ga lahko najbolje videli v nekaterih delih ZDA.

Uradno so novi Android objavili v New Yorku, in sicer prav v trenutku, ko so na vzhodni obali ZDA lahko opazovali popoln sončni mrk. Ne brez razloga, piškot Oreo po svojem videzu močno spominja na ta naravni pojav.

Google obljublja, da nam bo Android 8 oziroma Oreo prinesel znatno pospešitev delovanja, ki jo bomo opazili predvsem pri zagonu mobilnih naprav in aplikacij na njih, izboljšan način obveščanja/notifikacij (predvsem boljši nadzor nad pogosto prevelikim plazom teh), možnost prikaza slike v sliki in izboljšan način upravljanja energije akumulatorja (upamo, da to prinaša tudi daljše čase med obveznimi izleti do vtičnic).

Najprej Pixel in novejši Nexus, potem pa …

Uvajanje novega Androida bo, kot vedno do zdaj, potekalo postopoma. Najprej ga bodo ponudili lastnikom mobilnih naprav Pixel in novejših naprav Nexus. Sledili bodo proizvajalci mobilnih naprav, ki so se odločili za Android brez modifikacij (med njimi je HMD Global, ki si zdaj lasti blagovno znamko Nokia za mobilne telefone), preostali pa bodo nadgradnje ponujali po svoji presoji in po opravljenih modifikacijah.

Kako hitro se bo to zgodilo, je težko napovedati. Lahko bi potekalo kar počasi, na kar namiguje podatek, da zgolj 14 odstotkov vseh naprav z operacijskim sistemom Android uporablja do včeraj najnovejšo androidno različico 7 – Nougat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin