SiolNET. Digisvet Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veliki padec prodaje tablic se nadaljuje

0

termometer

Podatki analitske skupine IDC nakazujejo, da je bilo v zadnjih treh mesecih leta 2015 prodanih 13,7 odstotka manj tablic kot v enakem obdobju leto dni prej.

Od začetka oktobra do konca decembra lani je bilo po vsem svetu prodanih 65,9 milijona tablic, kar je za skoraj sedmino manj kot v zadnjih treh mesecih leta 2014. Tudi na celoletni ravni se prodaji tablic ni pisalo nič dobrega, čeprav je letna primerjava pokazala nekoliko manj drastičen padec: leta 2014 je bilo prodanih 230,1 milijona tablic, lani pa 206,8 milijona ali 10,1 odstotka manj. Apple ostaja na vrhu, a vendarle z manjšim tržnim deležem Največ tablic je prodal Apple, ki je lani dosegel 24,5-odstotni tržni delež – to je 0,3 odstotne točke manj kot leta 2014. Primerjava zadnjih treh mesecev lanskega in predlanskega leta pa kaže veliko bolj negativno sliko: v omenjenem obdobju leta 2014 so prodali 21,4 milijona tablic, v enakem lanskem obdobju pa samo 16,1 milijona.

Tudi Samsung, ki je obdržal drugo mesto, se je moral sprijazniti s padcem tržnega deleža. Leta 2014 so obvladali 18,1 odstotka svetovnega trga tablic, lani pa samo še 13,7 odstotka. Tretjeuvrščeni ASUS je lani prodal skoraj 40 odstotkov manj tablic kot leto prej.

Z rastjo na svetovni ravni se med prvimi petimi lahko pohvalita le Lenovo in Huawei. Lenovo je lani prodal 11,2 milijona tablic ali 0,4 odstotka več kot leto prej, Huawei pa 6,5 milijona, kar je za dobrih 116 odstotkov več kot predlani, ko so prodali tri milijone svojih tablic.

Svetla izjema negativnih trendov so hibridne naprave, tablice s snemljivo tipkovnico, katerih prodaja je sicer še skromna, a vendarle hitro narašča. IDC jih v svojih poročilih obravnava skupaj s tradicionalnimi tablicami v isti kategoriji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin