Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
31. 1. 2018,
4.06

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

2

Natisni članek

bitcoin tether kriptovaluta

Sreda, 31. 1. 2018, 4.06

6 let, 2 meseca

Tether: lahko ta kontroverzna kriptovaluta sesuje bitcoin?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,13

2

Kriptovaluto tether zaradi več nejasnosti, ki so povezane z njo in podjetjem, ki jo izdaja, postrani gleda vedno več vlagateljev in strokovnjakov. Na spletu se medtem pojavljajo s poglobljenimi analizami podprte teorije, da je bil tether uporabljen za umetno napihovanje cene bitcoina, vodilne kriptovalute, in da lahko bitcoin, če se izkaže, da je to res, katastrofalno strmoglavi. 

Tether je bil eden od prvih tako imenovanih "stabilnih" kriptožetonov, kar pomeni, da njihova cena v teoriji ne bi smela preveč nihati, saj imajo kritje v fiat (klasični) valuti. Tether bi bil zaradi tega kot nalašč za plačevanje izdelkov in storitev, a dobršnega dela skupnosti vlagateljev in razvijalcev kriptovalut to trenutno niti približno ne zanima tako zelo kot okostnjaki, ki jih tether in njegovo matično podjetje skrivata v omari.  | Foto: Tether je bil eden od prvih tako imenovanih "stabilnih" kriptožetonov, kar pomeni, da njihova cena v teoriji ne bi smela preveč nihati, saj imajo kritje v fiat (klasični) valuti. Tether bi bil zaradi tega kot nalašč za plačevanje izdelkov in storitev, a dobršnega dela skupnosti vlagateljev in razvijalcev kriptovalut to trenutno niti približno ne zanima tako zelo kot okostnjaki, ki jih tether in njegovo matično podjetje skrivata v omari.

Kaj je tether?

Tether (USDT) je kriptovaluta, katere vrednost je v razmerju ena proti ena vezana na ameriški dolar. To pomeni, da po trditvah podjetja Tether Limited, ki tether izdaja, vsak kriptožeton tether krije en ameriški dolar.

V obtoku je trenutno 2,247 milijarde kriptožetonov tether, podjetje Tether Limited pa na uradni spletni strani zagotavlja, da ima trenutno dovolj denarnih zalog za kritje vseh izdanih kriptožetonov. 

Je podjetje Tether Limited vredno zaupanja?

To je veliko vprašanje. Od podjetja Tether Limited, ki je že nastalo v sumljivih okoliščinah - sami zagotavljajo, da so povsem neodvisni, a tako imenovani rajski dokumenti so pred časom razkrili, da naj bi bilo podjetje podaljšek borze z bitcoini Bitfinex -, so številni že zahtevali revizije računov, na katerih naj bi imeli denar za kritje obveznosti do vlagateljev v kriptovaluto tether. 

Čeprav oboji trdijo, da ni tako, več virov dokazuje, da sta borza z bitcoini Bitfinex in podjetje Tether Limited, ki izdaja kriptožetone tether, povezana.  | Foto: Reuters Čeprav oboji trdijo, da ni tako, več virov dokazuje, da sta borza z bitcoini Bitfinex in podjetje Tether Limited, ki izdaja kriptožetone tether, povezana. Foto: Reuters

Dvomljivcev, ki so dvomili, da ima Tether Limited toliko denarja, kot zagotavlja, ni manjkalo. Podjetje je septembra zato izdalo dokument, ki naj bi dokazoval, da imajo na računu 442 milijonov ameriških dolarjev, kar bi zadostovalo za kritje vseh izdanih kriptožetonov tether.

"Zdaj zdaj boste izvedeli, da imamo toliko denarja, kot pravimo"

Poznavalci so hitro opozorili, da ni šlo za popoln pregled financ, saj so ponekod manjkali pomembni podatki, imena bank, kjer naj bi hranili sredstva, pa so bila zakrita. Začela se je večmesečna saga z obljubljanjem prave revizije. Opraviti bi jo morala revizijska hiša Friedman LLP, ki je sodelovala s Tether Limited.

Po številnih obljubah, da "zdaj pa revizija res bo", se je pred nekaj dnevi razširila vest, da sta revizijska hiša Friedman LLP in podjetje Tether Limited končala sodelovanje. Skeptiki, ki ne verjamejo v tether, so slavili, saj so takšen razplet napovedali že pred meseci. 

Kdaj in če sploh revizija torej bo, za zdaj še ni znano. Bloomberg je včeraj sicer poročal, da so ameriški finančni regulatorji borzi Bitfinex in podjetju Tether glede na informacije dobro obveščenega vira izdali sodni poziv, naj dokažejo, ali imajo res dovolj denarja za kritje kriptožetonov. To se je zgodilo že 6. decembra lani.

Tether Limited medtem še naprej izdaja na stotine milijonov novih kriptožetonov tether. Samo letos jih je v obtok spravil že več kot 900 milijonov, od septembra lani, ko je predstavil zgoraj omenjeni dokument, pa že 1,8 milijarde. 

Modra črta prikazuje tržno kapitalizacijo in, ker je cena praktično izenačena z dolarjem, hkrati tudi število vseh kriptožetonov tether v obtoku. Opazen je velik skok po lanskem novembru.  | Foto: Coinmarketcap.com Modra črta prikazuje tržno kapitalizacijo in, ker je cena praktično izenačena z dolarjem, hkrati tudi število vseh kriptožetonov tether v obtoku. Opazen je velik skok po lanskem novembru. Foto: Coinmarketcap.com

Zgovorna tišina

Za zdaj ni mogoče zagotovo vedeti, ali imajo kriptožetoni tether res kritje v ameriških dolarjih ali ne, je pa zgovorna razprava na spletnem forumu Reddit, natančneje v podforumu BitcoinMarkets, kjer je pred časom nekdo vprašal, ali je kriptovaluto tether za pravi denar (dolarje) sploh že kdo prodal prek uradne spletne strani, ki zagotavlja, da je bančno nakazilo mogoče.

Pritrdilno ni odgovoril nihče, kar je glede na dejstvo, da v debatah na BitcoinMarkets sodeluje več kot 100 tisoč uporabnikov Reddita, ki trgujejo s kriptovalutami, precej skrb zbujajoč podatek. 

Zanimiv je sicer tudi podatek, da registracija uporabniškega računa in nakup kriptožetonov tether na spletni strani Tether Limited in borzi Bitfinex ameriškim državljanom od 1. januarja letos nista več omogočena. Kritiki tetherja ugibajo, da se je to zgodilo zato, ker je tether pod čedalje bolj natančnim drobnogledom ameriških oblasti. Tether Limited je imel v pogojih uporabe storitev še pred kratkim zapisano tudi, da nobenemu vlagatelju v tether ne zagotavlja, da si bo njegovo protivrednost v dolarjih lahko tudi resnično izplačal.  |  Foto: Tether Facebook | Foto: Zanimiv je sicer tudi podatek, da registracija uporabniškega računa in nakup kriptožetonov tether na spletni strani Tether Limited in borzi Bitfinex ameriškim državljanom od 1. januarja letos nista več omogočena. Kritiki tetherja ugibajo, da se je to zgodilo zato, ker je tether pod čedalje bolj natančnim drobnogledom ameriških oblasti. Tether Limited je imel v pogojih uporabe storitev še pred kratkim zapisano tudi, da nobenemu vlagatelju v tether ne zagotavlja, da si bo njegovo protivrednost v dolarjih lahko tudi resnično izplačal. | Foto: Tether Facebook

Vprašanje iz naslova: lahko tether res sesuje ceno bitcoina?

Cena bitcoina, vodilne digitalne valute, lahko katastrofalno strmoglavi, če se izkaže, da je njeno astronomsko rast v zadnjem letu umetno pomagala dvigovati kriptovaluta tether, trdi avtor obsežne analize, ki prikazuje povezanost bitcoina in tetherja.

V primeru uresničitve najbolj črnoglede napovedi bi lahko zaradi tetherja cena bitcoina z današnjih skoraj 8.500 evrov upadla na manj kot dva tisoč evrov. Bitcoin je bil nazadnje tako poceni lani spomladi, takrat enkrat pa se je po oceni analitika tudi začela, če se je seveda res dogajala, manipulacija njegove cene s tetherjem.  | Foto: Reuters V primeru uresničitve najbolj črnoglede napovedi bi lahko zaradi tetherja cena bitcoina z današnjih skoraj 8.500 evrov upadla na manj kot dva tisoč evrov. Bitcoin je bil nazadnje tako poceni lani spomladi, takrat enkrat pa se je po oceni analitika tudi začela, če se je seveda res dogajala, manipulacija njegove cene s tetherjem. Foto: Reuters

Analiza z več argumenti podpira teorijo, da novi kriptožetoni tether v obtok prihajajo ne takrat, ko jih kdo kupi za pravi denar (in s tem dobijo kritje v dolarjih), temveč načrtno takrat, ko in če upade cena bitcoina. Sodeč po ugotovitvah analize, se je to na borzi Bitfinex zgodilo večkrat - v nekem obdobju je bitcoin po tem, ko je Bitfinex prejel 91 transakcij tetherja, zrasel za 48,8 odstotka

Novonastali kriptožetoni tether so namenjeni takojšnjim nakupom bitcoina, kar sproži odziv vlagateljev in stabilizacijo ter vnovično rast cene bitcoina, je v raziskavi napisal avtor, ki se sicer predstavlja s psevdonimom, saj ga skrbi morebitno maščevanje. 

Če se je takšna manipulacija cen res zgodila, lahko cena bitcoina upade od 30 pa do kar 80 odstotkov, verjame avtor analize. Do takšnega sklepa sicer ni prišel le on, pred časom je zelo podobno analizo tetherja s skoraj isto ugotovitvijo objavil tudi strokovnjak za informacijsko varnost in kriptovalute Tony Arcieri. 


Preberite tudi:

Bitcoin: razkrili veliko prevaro, kako mu je leta 2013 zrasla cena

Ne spreglejte