Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
4. 12. 2015,
16.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

LinkedIn hekerji nasveti Matic Tomšič

Petek, 4. 12. 2015, 16.11

6 let, 7 mesecev

Ne nasedajte prevarantom na družbenem omrežju LinkedIn

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Družbeno omrežje za sklepanje poslovnih stikov LinkedIn so preplavili prevaranti, ki z lažnimi profili od uporabnikov izvabljajo osebne podatke, ugotavlja družba za informacijsko varnost Symantec.

Podjetje Symantec, ki je znano predvsem po protivirusnem programu Norton, je razkrinkalo več deset prevarantov, ki so se uporabnikom družbenega omrežja LinkedIn predstavljali kot kadroviki podjetij.

Pri tem so uporabljali ukradene resnične podatke zaposlovalcev na LinkedInu, ki so pogosto dostopni že s preprosto registracijo uporabniškega računa, v poročilu navaja Symantec. Lažnim profilom so dodajali tudi ključne besede, ki povečajo njihovo vidnost med uporabniki.

Na LinkedInu mnogi pričakujejo, da bodo navezali stik z zaposlovalci Večina uporabnikov LinkedIna ni prepoznala, da gre za lažne profile – na LinkedInu mnogi namreč pričakujejo, da bodo na tak ali drugačen način navezali stik s potencialnim delodajalcem. Nekateri prevaranti so si tako ustvarili velike kroge povezav, nekateri so omrežili tudi do 500 uporabnikov.

Po prepričanju strokovnjakov pri podjetju Symantec so prevaranti LinkedIn za zlorabo izbrali zato, ker uporabniki na družbenem omrežju pogosto delijo še več pomembnih osebnih podatkov kot na Facebooku ali Twitterju.

Ker želijo na iskalce novih kadrov narediti dober vtis, jih svoje profile veliko izčrpno opremi z informacijami o izobrazbi, znanjih, pa tudi s kontaktnimi podatki. Prevaranti prežijo predvsem na zadnje, nato pa jih uporabijo za posredovanje nadležne ali zlonamerne e-pošte.

Kako prepoznati lažen profil na LinkedInu Družbeno omrežje uporabnikom svetuje, naj v primeru suma, da je stik z njimi vzpostavil lažni profil, njihovo fotografijo poiščejo na Googlu, s čimer bodo ugotovili, če je že bila uporabljena drugje. To lahko v brskalniku Chrome preprosto storijo z desnim klikom na fotografijo in izbiro možnosti Išči sliko tu: Google (spodaj).

Kopiranje informacij o sumljivem kadroviku v Google lahko prav tako razkrije marsikaj, še svetujejo pri družbenem omrežju LinkedIn.

Ne spreglejte