Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
19.32

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

fintech mobilna denarnica Andrej Pirnat

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 19.32

3 leta, 8 mesecev

Na programerskem maratonu iskali prihodnost mobilnih plačil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na prvem finančno-tehnološkem hackathonu v Sloveniji se je skoraj 50 programerjev spopadlo z iskanjem novih rešitev za aplikacijo Hal mBills, ki omogoča plačevanje položnic s telefonom.

V Ljubljani je v organizaciji podjetja Halcom potekal prvi finančno-tehnološki (FinTech) hackathon, programerski maraton. Udeležilo se ga je skoraj 50 programerjev, ki so sestavili 11 ekip. Zmagala je ekipa Jackathon, ki je razvila rešitev plačil s prenosom zvoka in skrajšala celoten proces prenosa denarja s plačilno aplikacijo Hal mBills. Ta je nadobudnim programerjem služila kot platforma, na kateri so iskali nove rešitve.

Aplikacija, ki je na voljo tako za Android kot tudi za Applove naprave, uporabnikom omogoča, da vsak mesec prejmejo račune v elektronski obliki in jih z le nekaj kliki plačajo na svojem telefonu. Gre pravzaprav za zbirno mesto za vse račune, ki jih uporabnik dobi na svoj telefon neposredno od izdajatelja, nato pa jih z le nekaj kliki tudi plača.

Radi bi razvili aplikacijo, ki bi odpravila potrebo po pravi denarnici Ker želijo pri Halcomu nabor funkcij aplikacije v bližnji prihodnosti še dodatno razširiti, pa so se odločili, da priložnost za to ponudijo nadobudnim programerjem s svežimi idejami. Zato so organizirali 24-urni programerski maraton, ki je konec tedna potekal v prostorih poslovnega inkubatorja ABC Hub Accelerator.

Poleg kreativnega konca tedna, učenja novih stvari in ustvarjanja novih vezi so udeležencem ponudili bogate praktične nagrade (Applove pametne ure, tablice, prenosni diski) ter možnost odkupa zmagovalne ideje v višini deset tisoč evrov oziroma nadaljnji razvoj pod njihovim okriljem.

Zmagovalna ideja je komisijo prepričala s preprostostjo Zmagovalna ideja, ki bi aplikaciji Hal mBills dodala nove funkcije in jo naredila za uporabnika še prijaznejšo, je prepričala tako predsednika upravnega odbora podjetja Halcom Matjaža Čadeža kot tudi tričlansko komisijo, ki so jo sestavljali Miha Vidmar, direktor razvoja pri podjetju Halcom, Nejc Kodrič, direktor uspešnega podjetja Bitstamp, in Primož Bratanič, urednik slovenskega tehnološkega portala Slo-Tech.

Kot so povedali člani komisije, ki so vsem razvijalcem ves čas dogodka ponujali tudi mentorsko podporo, so jih pri zmagovalcih prepričali inovativnost, takojšnja uporabnost, univerzalnost in dobičkonosen poslovni model. Predsednik upravnega odbora Halcoma Matjaž Čadež se je strinjal z njimi, najbolj pa ga je prepričalo to, da je rešitev preprosta in ne vključuje dragih novih tehnologij, kot je NFC, ki še niso popolnoma zaživele. Čadež meni, da bodo rešitev v svojo aplikacijo lahko implementirali že prihodnje leto, zmagovalni ekipi pa je pripravljen ponuditi dolgotrajno sodelovanje ali odkup ideje.

Zmagovalci so programirali vso noč Člani zmagovalne ekipe, Uroš Zupan, Filip Kralj, Matej Vehar in Matjaž Mešnjak, pravijo, da so se na hackathon prijavili naključno, našli pa so se prek mednarodnega društva študentov EESTEC, kjer so vsi aktivni člani. Na svojo idejo so prišli na mestu samem, torej na hackathonu, nato pa so programirali vso noč, da so jo uresničili.

Ugotovili so, da aplikacija Hal mBills od uporabnika zahteva precej interakcije, zato so jo želeli poenostaviti. Pri tem so se spomnili na možnost prenosa prek zvoka, tehnologijo, ki obstaja, že odkar obstajajo telefoni, in za uporabo ne zahteva najsodobnejših naprav. S tem je torej njihova rešitev primerna praktično za vsakogar. Zdaj jih čaka sestanek s Halcomom, kjer se bodo dogovorili o nadaljnjih korakih, jih pa vsekakor zanima sodelovanje.

Radi bi zgradili skupnost FinTech Poleg razvoja svoje aplikacije si organizatorji (podjetje Halcom) želijo ustvariti tudi t. i. skupnost FinTech. Gre namreč za enega najnovejših svetovnih trendov v startup industriji. Jaka Kladnik, vodja digitalnega marketinga pri Halcomu, je razložil, da bi radi združili navdušence, ki jih zanima razvoj na področju finančne tehnologije. Pravi, da je v Sloveniji ogromno potenciala, tudi pri uveljavljenih podjetjih z drugih področij, in verjame, da bodo programerji, ki danes razvijajo "igrice", kmalu želeli programirati nekaj, kar ima večji doprinos oziroma pomen za družbo.

Tudi člana komisije, Miha Vidmar in Nejc Kodrič, v FinTechu vidita prihodnost in velik potencial, saj to področje večje inovacije ni doživelo že vsaj 20 let.

Ne spreglejte