SiolNET. Digisvet Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je to zadnji žebelj v krsto Adobe Flash Playerja?

0

termometer

Predvajalniku spletnih multimedijskih vsebin je podporo odrekel še en internetni velikan. Facebook bo vse videoposnetke, ki jih nalagajo uporabniki, od zdaj predvajal izključno s tehnologijo HTML5.

Facebook programski jezik HTML5, ki ponuja tudi podporo za predvajanje spletnih vsebin, za svoje videoposnetke sicer uporablja že nekaj mesecev. A kot so pojasnili v nedavnem sporočilu za javnost, ga nekateri starejši internetni brskalniki ne podpirajo oziroma so s HTML5 združljivi le pogojno. Predvajanje videa na Facebooku je bilo z njimi zato bolj tekoče, če je bil uporabljen Adobe Flash Player. Za popolno selitev videa na HTML5 so se zdaj odločili, ker teh brskalnikov ne uporablja praktično nihče več.

Družbeno omrežje se s Flash Playerjem sicer ne bo razšlo čisto dokončno. Na Facebooku bo namreč še naprej poganjal igre.

Magnet za internetne težave Adobe Flash Player, razširitev za spletne brskalnike, je v zadnjem letu postal sinonim za varnostne luknje in magnet za kibernetske napade. Njen razvijalec Adobe je uporabnike letos večkrat pozval, naj Flash Player bodisi takoj nadgradijo na novejšo različico bodisi prenehajo obiskovati spletne strani, kjer se poganja, saj popravek še ni bil na voljo. Prek varnostne luknje v Flash Playerju je bilo med drugim domnevno napadeno podjetje Hacking Team, ki svetovnim vladam ponuja hekerske storitve.

Flash Player, ne, hvala Flash Player je v zadnjem letu na spletu izgubil precej podpore. Med drugim so mu jo odrekli YouTube, ki za predvajanje videa uporablja HTML5, spletni brskalnik Chrome, ki je zgrajen na HTML5 in ki selektivno blokira vsebine, ki zahtevajo Flash Player, in Mozilla z brskalnikom Firefox (za določene različice).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin