SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dokažite nadrejenemu, da ste pod stresom (VIDEO)

1

termometer

Ste pod stresom v službi? Skoraj nikogar ni med nami, ki ne bi vsaj enkrat odgovoril na to vprašanje pritrdilno. Pa lahko svojemu nadrejenemu to dokažete?

Raziskovalna skupina s tokijske univerze je razvila prototip merilca stresa, Compact Stress Meter, ki prek merjenja pretoka krvi v konici prsta analizira stanje v telesu. Podatke prek miški podobnega predmeta pošilja do sistema, ki prikaže trenutno raven stresa na štiristopenjski lestvici. Merjenje je povsem enostavno, saj na miško prislonite prst le za deset sekund.

Poleg sistema, ki deluje na osebnih računalnikih, so razvili tudi prototip senzorja, ki ga je mogoče vstaviti v računalniško miško. Cilj ni le, da bi s tem razbremenili delavce, temveč da bi delno ugotovili tudi njihovo zdravstveno stanje. "Mnogi se bodo vprašali, ali sistem meri dejansko stopnjo stresa. Najboljši indikator stresa je raven hormonov v krvi," so razložili v skupini in dodali, da se mnogi ne zavedajo, kako nevarno je, da kljub visokemu stresu na delovnem mestu delajo brez počitka.

"Menimo, da bi bilo zdravo, če bi ljudje preverjali stopnjo stresa," so dodali japonski razvijalci, ki trenutno delajo pri sistemu, ki ne potrebuje osebnega računalnika, saj bo le dotik prsta na posebno kartico razkril raven stresa. Eden izmed njihovih načrtov v prihodnosti je tudi razvoj sistema, ki bi ga vgradili v domače okolje, na primer v pohištvo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin