Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
6. 7. 2018,
4.01

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta

Petek, 6. 7. 2018, 4.01

5 let, 9 mesecev

Kup dragih uničenih računalnikov, ki zadnje dni buri duhove

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Kitajsko provinco Sečuan je v drugi polovici junija zajelo hudo večdnevno deževje in povzročilo številne poplave. Voda je v delih province med drugim vdrla tudi v poslopja, kjer je brnelo ogromno računalniških sistemov za rudarjenje kriptovalute bitcoin. Skupna moč globalnega omrežja kriptovalute bitcoin je po poplavah na Kitajskem skoraj rekordno padla. Je mogoče, da je bila škoda tako velika?

Bitcoin, RUdarjenje | Foto: Twitter / Golden Finance Foto: Twitter / Golden Finance

Po spletu je v preteklih dneh zaokrožila zgornja fotografija iz kitajske vasi, na kateri je na razmočenih tleh pred zanikrnim poslopjem precej osebnih računalnikov, grafičnih kartic in predvsem na stotine naprav ASIC (sive škatle z rumenimi kabli), namenskih računalniških sistemov za rudarjenje kriptovalut

Po poročanju lokalnih medijev na fotografiji poteka sušenje več sto tisoč, morda celo več milijonov evrov vrednih komponent, ki jih je med poplavami v Sečuanu poškodovala ali povsem uničila voda. Večino računalniških sistemov bodo najverjetneje razstavili in iz njih pobrali dragocene kovine:

Provinca Sečuan je sicer epicenter rudarjenja kriptovalut na Kitajskem (vir), ker je elektrika tam zelo poceni, saj je v regiji ogromno hidroelektrarn. Mnogo kitajskih rudarjev kriptovalut je svoje dejavnosti zato preselilo prav ob tamkajšnje reke. Po nekaterih ocenah (vir) je v Sečuanu skoncentriranih 70 odstotkov vseh kitajskih rudarjev kriptovalut. 

Estatium
Novice Razkrivamo, kateri Slovenci so vpleteni v sumljivo kriptovaluto

Je mogoče, da je voda naredila toliko škode, da se je to poznalo v svetovnem merilu?

Medtem ko so kitajski rudarji kriptovalut iz blata vlekli svoje računalniške sisteme, se je na spletni strani blockchain.info, ki prikazuje statistiko dogajanja, povezanega s kriptovaluto bitcoin, zgodilo nekaj zanimivega.

Tako imenovani globalni hash rate, število izračunov, ki jih svetovno omrežje rudarjev bitcoina opravi v eni sekundi, je po poplavah na Kitajskem med 24. in 27. junijem padel za skoraj 33 odstotkov. To je pomenilo, da velik del računalnikov v omrežju opravlja manj dela kot sicer. 

Foto: blockchain.info | Foto: Foto: blockchain.info

Številni kitajski mediji so hiteli poročat, da so prav poplave v Sečuanu krive za tako velik padec globalne računske moči v omrežju bitcoina. Mediji, ki se ukvarjajo izključno s kriptovalutami, se s tem sicer ne strinjajo v celoti, saj naj bi si globalni hash rate med 27. in 28. junijem nato vsaj delno opomogel hitreje, kot bi Kitajci lahko nadomestili uničeno opremo.

Kaj točno naj bi ob poplavah torej še povzročilo padec računske moči, še ni znano, je bil pa po podatkih na spletni strani blockchain.info največji v zadnjem letu in eden največjih, odkar obstaja bitcoin. 

Preberite tudi:

eCredits Lyoness
Novice Fantomska kriptovaluta: kaj skrivajo v Sloveniji dobro znani Avstrijci?
DGold Coin thumb
Novice Kdo so Srbi, ki Slovencem s kriptovalutami obljubljajo bogastvo
Bitcoin thumb
Novice Čas, ko so nastajali bitcoin milijonarji: je bilo vse zlagano?
ICO, javna prodaja kriptožetonov, kriptožeton
Novice Temna stran kriptosveta, o kateri se govori premalo: ujela tudi Slovence
Ne spreglejte