Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2017,
8.28

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča AVP

Natisni članek

advertorial Vozimo pametno AVP alkohol

Torek, 7. 11. 2017, 8.28

2 meseca

Kako boste poskrbeli za varno martinovanje?

Vsebino omogoča AVP

Že imate načrte, kako boste preživeli najbolj zabaven in kulinarično izpopolnjen konec tedna v letu? Za vas smo pripravili popoln načrt, ki bo poskrbel tudi za vašo varnost.

Martinovanje, zabava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Slovenija bo konec tedna v znamenju martinovanja, torej praznika, ko se bo mošt spremenil v vino in ko bodo domače mize in mestne ter vaške stojnice bogato obložene s slastnimi tradicionalnimi dobrotami.

Kam?

Od manjše domače gostilne do množičnih slavij – skoraj vsak slovenski kraj organizira svoje martinovanje. Mi smo za vas izbrali tri najbolj priljubljene.

Martinovanje na Krasu – tradicionalno kraško martinovanje povezuje številne vasice, v katerih se bo letos predstavilo več kot sto različnih ponudnikov.

Martinovanje v Maribor – štajerska prestolnica vsako leto prireja največje martinovanje v Sloveniji, saj ga v povprečju obišče približno 20 tisoč obiskovalcev. Osrednje dogajanje se začne že ob 11. uri na Trgu Leona Štuklja.

Tudi Ljubljana v znamenju Sv. Martina – središče dogajanja bo na Prešernovem trgu, vendar se bo širilo vse tja do Miklošičeve ulice, Pogačarjevega tega, Mestnega trga ter na Wolfovo in Trubarjevo ulico. Za veselo dogajanje bo poskrbelo več kot 160 ponudnikov.

alkohol, vožnja, varnost | Foto:

Kako?

Ne samo kam, pomembno je, da se še pred odhodom odločite tudi, kako boste poskrbeli za varno pot v obe smeri. Ker se ob praznovanjih, kot je martinovo, pogosto poseže po kakšnem kozarcu vina več, se tako vesel dogodek zelo hitro sprevrže v tragedijo. Zato ne pijte, če vozite, ter nikoli ne vozite, če ste pili alkohol, opozarjajo na Javni agenciji RS za varnost prometa.

#Določite voznika – če se boste na praznovanje odpravili v družbi, določite nekoga, ki se bo zavestno odpovedal uživanju vina in drugih alkoholnih pijač in bo poskrbel za varnost vseh udeležencev.

#Taksi za krajše poti – taksi je vedno najboljša izbira, če se boste med martinovanjem premikali po krajših, mestnih razdaljah – je varen in hiter prevoz. Če si ga boste delili s prijatelji, pa bo cena nezanemarljiva.

#Vlak ali avtobus? – Na daljšo pot do slavja se lahko odpravite tudi z javnim prevozom. Če je mogoče, pojdite na vlak, ki je prav posebna družabna dogodivščina, kjer ne bo manjkalo smeha in, zakaj pa ne, veselega petja kot "ogrevanja" do končnega cilja.

0,0 nagrajuje

Da bi bile naše ceste varne za vse prometne udeležence, bodo policisti v tem obdobju poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Preverjali bodo, ali vozite pod vplivom alkohola in če boste napihali 0,0, boste nagrajeni: prejeli boste kupon, s katerim si lahko na www.nulanula.si prislužite vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani.

vinjenost, alkohol, vožnja | Foto: Ne samo za martinovo – 0,0 naj postane vaše vodilo

Letošnje martinovanje lahko postane nov začetek tudi z vidika popolne varnosti in stoodstotne abstinence v prometu. Na naših cestah so statistike prometnih nesreč še vedno skrb zbujajoče – približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola. Alkohol pa botruje celo vsaki tretji smrtni prometni nesreči!

V letu 2016 so alkoholizirani udeleženci povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1.009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna, ob petkih in sobotah, ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, in sicer jih je največ na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestnih povezavah.

Največ povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola je starih med 24 in 34 let.

AVP | Foto:

Ne spreglejte