Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 12. 2015,
22.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Seat Družinski Avtomoto

Četrtek, 3. 12. 2015, 22.38

8 let

Seat toledo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novi toledo je nizko cenovni avtomobil limuzinskega izgleda, a kombilimuzinske praktičnosti. Recept je star, iz devetdesetih let - bo vžgal tudi danes?

Razred: spodnji srednji Sorodna vozila: škoda rapid Družina modelov: toledo Predhodniki: 1. gen (1991 - 1998), 2. gen (1998 - 2004), 3. gen (2004 - 2008) Pričakovana letna prodaja: približno 150 (Slovenija), približno 100.000 (svet) Proizvodnja: Mlada Boleslav (Češka) Začetek prodaje: marec 2013 Cene: predvidoma od 12.000 evrov

Poudarki: - dvojček škode rapid - triprostorska limuzina s petimi vrati - nizkocenovni avtomobil - za flote

Walter da Silva "zašuštral" Seat?

Toledo je zadnja štiri leta manjkal v Seatovi ponudbi. Predhodnika so namreč predčasno umaknili iz proizvodnje.

Tretji toledo je bil namreč posebnež, avtomobil iz časov, ko je Seatu vladal oblikovalec Walter da Silva. Gospod je pozneje sicer napredoval na mesto odgovornega za oblike avtomobilov vseh znamk družbe Volkswagen, pa vendar je s svojimi seati dokazal samo, da si upa, ne pa tudi, da razume želje kupcev.

Seveda bo zvenelo grobo, a po desetih letih lahko objektivno ocenjujemo, da je da Silva s svojimi seati brcnil v temo in je pravzaprav zaslužen za to, da znamka Seat danes životari in kar ne najde svojega prostora na trgu.

Prej nedružinski enoprostorec, danes klasik

In kaj je naredil da Silva? Predvideval je, da bodo enoprostorci preplavili ves avtomobilski svet, da pravzaprav ne bo več običajnih avtomobilskih karoserij - Seat pa bo v tej poplavi enoprostorsko oblikovanih avtomobilov kupce prepričeval z vročim španskim temperamentom.

Ideja se je izkazala za zmotno, toledo ni navdušil ne kot družinsko vozilo, ne kot temperamentni avtomobil, kupovali so ga izključno navdušenci nad odbitim dizajnom.

1991 - 1998 - 2004

Back to the basics

Današnja Seatova ekipa torej rešuje, kar se rešiti da, in pri tem se vrača k tistemu, kar se je dobro prodajalo v obdobju pred da Silvinim eksperimentom z žalostnim koncem.

Še posebej cordoba in toledo sta bila prodajni uspešnici, tudi Slovenci smo jih tako kot drugi Evropejci dobesedno razgrabili, glavna vrlina pa je bila izjemna prostornost, praktičnost za ugodno ceno.

Novi toledo je zato takšen, kot je bil prvi: na videz klasična triprostorska limuzina, a ponuja tudi peta, kombilimuzinska prtljažna vrata, ki omogočajo, da prtljago v izredno velik prtljažnik nalagamo veliko lažje, kot bi v klasične limuzine.

Za flote

Limuzine so sicer pred leti kupovali samo na manj razvitih trgih, a zadnja leta opažamo izredno hitro rast prodaje tudi v zahodni Evropi.

Seat je izračunal, da je rast kar 62-odstotna, je pa res, da ni povsem jasno, katere avtomobile upošteva ta podatek. Cruza, astro, focusa, megana, jetto, elantro …, torej limuzine spodnjega srednjega razreda? Limuzine golfovega razreda?

Ne, čeprav se toledo s skoraj štirimi metri in pol v dolžino približuje omenjenim tekmecem, to nikakor ni limuzinski leon (Seatov anti-golf je namreč leon)!

To je povsem samosvoj model v Seatovi paleti, nikakor ni narejen na izredno prilagodljivi platformi novega golfa MQB. Za povrh bo novi toledo v Seatovi ponudbi opravljal vlogo nekdanje cordobe in ne starega toleda.

Novi toledo je namreč , veliko prostora za malo denarja. in bo kot tak še posebej zanimiv za flotne kupce, recimo za trgovske potnike.

Ecomotive in E ecomotive

Tehnično gledano je novi toledo dokaj običajen avtomobil, z znamimi motorji in menjalniki.

Posebno pozornost velja nameniti predvsem številnim sila podobnim različicam, trem 1,2 TSI-jem in trem 1,6 TDI-jem. Različici ecomotive in E ecomotive temeljijo na različni eko-opremi, ponujata tudi start-stop sistem.

Ne spreglejte