Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2008,
20.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Seat

Torek, 15. 1. 2008, 20.44

8 let

Seat leon 2,0 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Španski temperament je pri novem leonu prisoten že ob prvem pogledu. Široki boki, položno vetrobransko steklo in "nabit" zadek že od daleč nakazujejo, da gre za športnega seata.

Priznam, da mi je godilo, ko sem med vožnjo po mestu opazil, da večina ljudi pogleduje proti meni in rdečemu leonu. Pravzaprav česa drugega niti ni bilo pričakovati, saj je tudi ta, poleg altee in toleda, delo oblikovalca da Silve in ravno tako kot ostala dva navdušuje z zunanjo obliko. Če smo za prejšnjo generacijo lahko dejali, da je dokaj dolgočasnih linij in ne izžareva tistega pravega španskega temperamenta (izvzamemo najmočnejšo različico cupra R), tega tokrat nikakor ne moremo.

Zunanjost, notranjost

No, španski temperament je pri novem leonu prisoten že ob prvem pogledu. Široki boki, položno vetrobransko steklo in "nabit" zadek že od daleč nakazujejo, da gre za športnega seata. Športni duh potrjuje tudi "kvazi kupejevska oblika" (zaradi skrite kljuke zadnjih vrat), piko na i pa prispeva še rdeča barva, ki je po našem mnenju edina primerna. Zunanja oblika si torej zasluži čisto petico. Manjše razočaranje, četudi le za trenutek, nas preplavi, ko sedemo v notranjost. Ne zato, ker bi pogrešali kakršenkoli dodatek, morda več odlagalnih prostorov ali boljšo ergonomijo stikal. Vse stvari so na pravem mestu in pri roki, vendar pa manjka tisti drzni dizajn in atraktivne linije, ki smo jih opazili zunaj. Ko se usedemo v vozilo, nas najprej preplavi občutek utesnjenosti, do katere prihaja zaradi položno "kupejevsko" dvigajočega vetrobranskega stekla in majhnih oken (zaradi slednjih je nekoliko slabša tudi preglednost nazaj). A gre samo za občutek, saj leon večini ponuja bogato odmerjen prostor - kdor bi se lahko pritožil nad pomanjkanjem "lufta" nad glavo, tako ali tako gleda alteo.

Vozne lastnosti

Preizkusni leon je bil opremljen s paketom sport up, ki med drugim vsebuje športno podvozje, športne sedeže s stransko oporo in 17-palčna platišča ter je namenjen najbolj dinamičnim voznikom. Brez zadržkov lahko trdimo, da je poleg oblike ena najboljših leonovih značilnosti tudi lega na cesti. Avto se ceste drži kot "pribit", če temu dodamo še odličen položaj za volanom, leon kar vabi k priganjanju skozi ovinke. Zadek vozila zelo dolgo ostaja v nevtralnem položaju, pa tudi ob zdrsu ga je enostavno spraviti nazaj na pravo pot. Vendar pa je ob trdem, športnem podvozju potrebno vzeti v zakup, da je občutiti nekaj več prenašanja tresljajev na potnike. No, z leonom gre lahko tudi počasi, ampak za ležerno vožnjo se v Volkswagnovi grupi najde kak drug avtomobil.

Zmogljivosti, poraba

Čeprav k bolj športnim avtomobilom običajno ne sodijo dizelski motorji, tega v našem primeru ne bi mogli trditi. Dvolitrski dizel svojo nalogo opravlja zelo dobro, z zmogljivostjo, navorom, šestimi prestavami ... Morda je v primerjavi z marsikaterim common-railom še vedno nekoliko "grob", a vsekakor mnogo manj kot 1,9 TDI. Tudi ni čutiti pomanjkanja moči v najnižjem območju vrtljajev in nenadnega sunka, ko slednji prilezejo nekoliko višje, leon 2,0 TDI lepo zvezno pospešuje. Tovarniške porabe (5,7 litra) nam sicer na noben način ni uspelo doseči, vendar pa se testna poraba 7,5 litra za visok delež "dinamične vožnje" tudi ne zdi previsoka.

Cena, tekmeci

V tem avtomobilskem segmentu je konkurentov vedno polno, pa vendar je treba tekmece leonu iskati predvsem pri znamkah oziroma modelih, ki so temperamentni in ponujajo športne vozne užitke. Če leonu poiščemo tekmece, ki so prav tako oblikovno svojevrstni, potem se prvi na spisku pojavi citroen C4. Če so glavni kriterij športne vozne lastnosti, sta leonu najbližja ford focus in mazda 3 ... Če iščemo znotraj Volkswagnove skupine, potem leona primejamo z golfom. Slednji je bolj udoben, le malce manj športen, a mnogo bolj dolgočasen. Dolgočasna pa v primerjavi z leonom izpade tudi večina ostalih predstavnikov spodnjega srednjega razreda, megane, 307, astra, corolla ... Leon od vseh teh izžareva precej več energije.

Ne spreglejte