Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2017,
7.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Volkswagen mobilnost mesto mestni prevoz

Sreda, 23. 8. 2017, 7.51

6 let, 7 mesecev

Test majhnega mestnega avtomobila

Moda in glasba po avtomobilsko: volkswagen up! beats 1.0 TSI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Volkswagen Up! Beats 1.0 TSI - test | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Lahko majhen mestni avtomobil igra vlogo trendovske mobilnosti in se postavi ob bok ritmu, ki ga narekujeta mesto in njegova kultura? Da, a ne glede na kompaktno pakiranje mora biti močnega značaja. To pomeni, da brez praktičnosti, modne barve, komunikacije in glasbene podlage pač ne gre. Spoznajte majhnega nemca z ameriško glasbeno izobrazbo.

Motor: 1,0-litrski turbobencinski TSI trivaljnik z močjo 66 kW (90 "konjev")

Poraba goriva: 5,2 l/100 km

Cena testnega vozila: 13.372 evrov

Vaše mnenje | Zanimivo | Tehnični podatki | Cena in garancija

  Pri Volkswagnu trdijo, da povpraševanje po tem najbolj kompaktnem razredu tudi zunaj Evrope narašča. Ljudje si želijo majhnih avtomobilov z veliko stila in domišljije, kar naj bi se najbolj odražalo na brazilskih, japonskih in južnoafriških ulicah ter avenijah, kjer ta segment postaja pravi hit. | Foto: Ciril Komotar Pri Volkswagnu trdijo, da povpraševanje po tem najbolj kompaktnem razredu tudi zunaj Evrope narašča. Ljudje si želijo majhnih avtomobilov z veliko stila in domišljije, kar naj bi se najbolj odražalo na brazilskih, japonskih in južnoafriških ulicah ter avenijah, kjer ta segment postaja pravi hit. Foto: Ciril Komotar

Palec gor: prožen in zmogljiv motor, dobra preglednost, paket opreme in ozvočenja Beats, počutje za volanom, vozne lastnosti (okretnost, lega in blaženje)

 Prva vožnja ob prenovi: Volkswagen up! – za Slovence za tisočaka cenejši nemček z italijanskim občutkom za stil in modo

Palec dol: hrup pri večjih hitrostih, skrit vhod USB, odpiranje zadnjih stekel, volan ni nastavljiv po globini

V Sloveniji nimamo velemest, da bi vse lastnosti takega avtomobila bile zares 100-odstotno izkoriščene, a kot drugi avtomobil v družini ali kot prva rešitev samostojne mobilnosti mladega človeka ima ta majhen modni avtomobilček potencial tudi na naših ulicah.  | Foto: Ciril Komotar V Sloveniji nimamo velemest, da bi vse lastnosti takega avtomobila bile zares 100-odstotno izkoriščene, a kot drugi avtomobil v družini ali kot prva rešitev samostojne mobilnosti mladega človeka ima ta majhen modni avtomobilček potencial tudi na naših ulicah. Foto: Ciril Komotar

Tvoja ulica, tvoj stil!

Volkswagen Up! Beats 1.0 TSI - test | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Pri Volkswagnu pravijo, da oblikovalske trike prenovljenega modela up! najbolje opiše slogan "your street, your style", kar v prevodu pomni tvoja ulica, tvoj stil. Torej? O unikatnem slogu po meri pa tole: 13 karoserijskih barv, tri različne barve strehe, šest različnih grafik za bočne nalepke, sedem dizajnov sedežev, deset različnih dekorativnih folij v barvnem 3D-vzorcu za okrasje armature, ambientalna osvetlitev, pa 15-, 16- ali celo 17-palčna platišča …

Za piko na i še multimedija oziroma ozvočenje, ki tam na parkirišču pred študentskimi domovi zmore razgreti ulico sredi majskih iger. Težko bi rekli, da ta malček ne more igrati glavne vloge. In ima uniseks potencial. Da, skoraj vsak up! bo lahko unikat in to danes šteje. Kljub gladko lakirani, beli površini armaturne plošče bi glede na trendovske poudarke pri Volkswagnu lahko malce višjo kakovost namenili plastičnim oblogam. V takem avtomobilčku šteje vsak detajl, zato je škoda, da na primer niso osvetljena nekatera stikala zunaj armature.

Pod motornim pokrovom je glavna novost litrski TSI s 66 kilovati in prepričljivimi 160 njutonmetri navora. Dobrih 930 kilogramov ta motorček požene do 185 kilometrov na uro, to pa mu da precej dinamičen značaj, ki brez težav obvladuje tudi štiripasovne mestne obvoznice in vpadnice. | Foto: Ciril Komotar Pod motornim pokrovom je glavna novost litrski TSI s 66 kilovati in prepričljivimi 160 njutonmetri navora. Dobrih 930 kilogramov ta motorček požene do 185 kilometrov na uro, to pa mu da precej dinamičen značaj, ki brez težav obvladuje tudi štiripasovne mestne obvoznice in vpadnice. Foto: Ciril Komotar

Zanimivo: barvni svet avtomobilske mode

Najmanjši volkswagen v najbolj priljubljenem odtenku evropske avtomobilske šminke

Bela barva, kakor kaže analiza družbe BASF, ostaja najbolj priljubljena barva avtomobilov Evropi. Sledi ji črna, za njo pa je na lestvici siva. V najbolj priljubljenem odtenku pa se sveti, tako zunaj kot tudi v nekaterih delih notranjosti, najmanjši med volkswagni, sicer poskočen in precej udoben avtomobil, ki v dolžino meri le 3,6 metra.

Majhen osebni avto, katerega živahen in sodoben značaj pa ob vsej oblikovalski zasnovi poudarjajo še njegovi rdeči detajli. V tem primeru so to stranska ogledala. Rdeča je, prav tako po podatkih evropskega barvnega poročila podjetja BASF, med kromatičnimi barvami za avtomobile precej čislana. Na prvem mestu je sicer modra, sledita pa ji rdeča in rjava.

Majhna vozila v beli barvi, terenska v sivi

Prav za manjše avtomobile velja, da so ti pogosto v beli ali eni izmed kromatičnih barv, medtem ko pri terenskih vozilih ostaja prevladujoča siva, je še pokazala analiza odtenkov v tej industriji. Vse bolj pa se povečuje povpraševanje po barvni raznolikosti, tako govorijo izsledki spremljanja oblikovalskih trendov v avtomobilizmu. | Foto: Ciril Komotar Prav za manjše avtomobile velja, da so ti pogosto v beli ali eni izmed kromatičnih barv, medtem ko pri terenskih vozilih ostaja prevladujoča siva, je še pokazala analiza odtenkov v tej industriji. Vse bolj pa se povečuje povpraševanje po barvni raznolikosti, tako govorijo izsledki spremljanja oblikovalskih trendov v avtomobilizmu. Foto: Ciril Komotar Med razlogi za to so razvoj novih barv ter želje po posebnih učinkih, kot so na primer mešanje obstoječih barv z različnimi delci, ki ponujajo biserne ali kovinske vizualne učinke.

"Ta širok nabor mogočih avtomobilskih barv gre z roko v roki z družbenim mega trendom, ki se pomika proti individualizmu. Dandanes imajo končni kupci možnost, da izberejo unikatno personalizirano barvo za svoj avto," pravi Stefan Sickert, vodja projektov za področje osnovnih premazov oziroma karoserijskih odtenkov pri industrijskem velikanu BASF. Z vidika modnega oblikovanja torej up! pooseblja modo majhnih avtomobilov. Zadetek v polno za vse, ki avtomobil gledajo tudi skozi barve svojega življenjskega sloga. Pri tem naj dodamo, da na oko sicer precej zadržano, a hkrati praktično oblikovano karoserijo tega malčka barve in multimedijska oprema naredijo precej bolj privlačno in simpatično.

Ob vseh barvah in dodatkih novega upa! so pri Volkswagnu prepričani, da imajo v svoji floti zvezdo v vzponu, ki bo znala ujeti odsev mestnih ulic in ustvarjati modo ter življenjski stil urbane mobilnosti. Res pa je, da še zdaleč ni edini. Ne smemo pozabiti na ikono iz Torina, šik fiata 500 z bogato tradicijo, pa Oplovega adama, francoskega dolenjca twinga, Toyotinega ayga … | Foto: Ciril Komotar Ob vseh barvah in dodatkih novega upa! so pri Volkswagnu prepričani, da imajo v svoji floti zvezdo v vzponu, ki bo znala ujeti odsev mestnih ulic in ustvarjati modo ter življenjski stil urbane mobilnosti. Res pa je, da še zdaleč ni edini. Ne smemo pozabiti na ikono iz Torina, šik fiata 500 z bogato tradicijo, pa Oplovega adama, francoskega dolenjca twinga, Toyotinega ayga … Foto: Ciril Komotar

Ulično glasbeno doživetje: ritem, beati, rime …

Ta up! preseneti z zvokom tudi, ko stoji na mestu. | Foto: Ciril Komotar Ta up! preseneti z zvokom tudi, ko stoji na mestu. Foto: Ciril Komotar Dejstvo je, da vožnja postane doživetje, če avtomobil zmore dopolniti pot z vsebino. V mestu so ključne prvine okretnost, preglednost, poskočnost in kompaktnost. V teh postavkah up! blesti, a še zdaleč ni edini, na primer twingo za 180-stopinsjki obrat potrebuje manj prostora. So pa pri Volkswagnu poskrbeli za posebno glasbeno popestritev. Oznaka beats pomeni, da se bodo potniki lahko napojili z ritmi, beati, rimami, glasom … Ta up! preseneti z zvokom tudi, ko stoji na mestu.

Avdiofili bodo pokimali, ko bodo slišali, česa se je majhni nemec naučil v ameriški glasbeni šoli. Slavni raper in glasbeni producent Dr. Dre si je za svojo glasbo želel vrhunsko ozvočenje in ga je tudi naredil.

Volkswagen Up! Beats 1.0 TSI - test | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar V Kaliforniji so vse skupaj prestavili v tega Volkswagnovega mestnega malčka in iz njega na krilih osemkanalnega sistemskega ojačevalnika z močjo 300 vatov, opremljenega z digitalnim signalnim procesorjem (DSP) ter sedmimi precej zmogljivimi zvočniki, naredili pravega mestnega "žurerja". Zvok je presenetljivo čist in hkrati poln, barvit. Tehnologija BeatsAudio da od sebe več, kot bi pričakovali, poleg tega pa je zvok podkrepljen še s sliko oziroma z lično obdelano notranjostjo. Avto je zrel za nastop v videospotu.

Ob vsej multimediji si pripombo nedvomno zasluži skrit USB-priključek. Najzahtevnejši bi lahko kakšno pikro rekli ob zapiranju zadnjih stekel, pa tudi kakšen gram zvočne izolacije več avtomobilčku ne bi škodil. Z živahnostjo vožnje namreč rastejo tudi cestni decibeli.

Cena testnega vozila: 13.372 evrov

Cena osnovne različice: 9.730 evrov (volkswagen move up! 1.0 75)

Osnovna cena testnega vozila: 12.148 evrov (volkswagen up! Beats 1.0 TSI 90)

Doplačilo: 1.224,35 evra za dodatno opremo (večfunkcijski usnjen volan 137,59 evra, sprednja sedeža, nastavljiva po višini 79,67 evra, zimski paket (ogrevana sprednja sedeža in sprednji meglenki) 156,88 evra, drive pack (tempomat, večfunkcijski prikazovalnik plus, parkirni sistem parkpilot, akustični senzorji zadaj) 285,33 evra, barva: pure white 143,39 evra

Jamstvo: dvoletno jamstvo za brezhibno delovanje vozila, skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov in garancijskim listom, podaljšano jamstvo za 3.,4.,5. in 6. leto "JAMSTVO 6Plus" z omejitvijo kilometrov do 200.000, triletno jamstvo za lak, 12-letno jamstvo proti prerjavenju karoserije, dvoletno jamstvo za vse originalne dele in dopolnilno opremo Volkswagen, dvoletno jamstvo za vse storitve, opravljene na pooblaščenih servisih Volkswagen

Glasbeni model beats up! s 300-vatnim ozvočenjem (sedem zvočnikov) priznanega proizvajalca Beats Audio. Za ta denar ponuja res veliko "muzike" in razmeroma prepričljiv pridih butičnosti.  | Foto: Ciril Komotar Glasbeni model beats up! s 300-vatnim ozvočenjem (sedem zvočnikov) priznanega proizvajalca Beats Audio. Za ta denar ponuja res veliko "muzike" in razmeroma prepričljiv pridih butičnosti. Foto: Ciril Komotar

Živahen značaj urbanega tekača prostega sloga

Ves paket bele modne barve, oplemeniten z rdečo šimnko, komunikacijskimi sposobnostnim in zabavo gre torej vsekakor v korak s časom, predvsem je zelo očitno v stiku z množičnim okusom. Tako tudi na tej ravni svoje izvedbe sporoča to, kar želi biti: sodoben mestni avtomobil, ki ne išče pretiranih presežkov, temveč meri na srednjo mero in tako svojo odliko išče prav v tem. Ni popoln, je pa zanimiv, uporaben, dosegljiv, varčen in glasen takrat, ko mora biti.

Podobo avtomobila, ki namiguje na njegovo živahnost, pa potrjuje tudi uporabniška izkušnja. | Foto: Ciril Komotar Podobo avtomobila, ki namiguje na njegovo živahnost, pa potrjuje tudi uporabniška izkušnja. Foto: Ciril Komotar

Volkswagen Up! Beats 1.0 TSI - test | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Že brez spuščanja v njegovo tehnično drobovje je mogoče po nekaj prevoženih dneh po mestu zatrditi, da je avtomobilček brez dvoma poskočen, odziven in pripravljen na hitre, zanesljive in suverene premike v urbanem prostoru. Pohvaliti je treba odzivnost krmiljenja, preglednost kabine in poskočnost motorja. Zadovoljivo zna odgovoriti na vse izzive v mestnem in primestnem prometu.

Smer tudi v hitrih odzivih na omejenem prostoru zamenja zelo zanesljivo, odriv od semaforja do semaforja ima precej poskočen in za 100 kilometrov mestnega asfalta ima v povprečju dovolj okoli 5,5 litra goriva.

Volkswagen Up! Beats 1.0 TSI - test | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Čeprav je majhen, pa je v njem kljub vsemu dovolj prostora in moči, da se z njim odpeljemo tudi kam dlje in celo za dalj časa. Pri prtljagi bo sicer potrebne nekaj preudarnosti, saj prostora v prtljažniku ni na pretek, pa vendar ga je dovolj, da bi si upali sprejeti izziv raziskovanja urbanih kultur velikih mest v naši okolici. To je avto, ki se ga doživi kot tematski hostel z veliko zanimive družbe. A najbolj pomembno je, da avtomobilček v okviru svojih dimenzij daje zelo dober občutek varnosti, stabilnosti in v resnici ponuja dovolj zavidljivo raven udobja in ima dovolj tehnično-vsebinske samozavesti, da je kos tudi drugim potem, ne samo modni avtomobilski brvi oziroma soju mestnih luči. Podvozje nima težav z lego, blaženjem in natančnostjo. Za volanom up! daje vtis zanesljive vožnje vsaj številko večjega avtomobila. Motor pa z zalogo kilovatov in njutonmetrov brez strahu zapelje v glavne prometne tokove velikih mestnih vpadnic. 

Tehnični podatki: Volkswagen Up! Beats 1.0 TSI
ZASNOVA: kombilimuzina; 5 vrat, 4 sedeži
MOTOR: trivaljni TSI turbobencinski, direktni vbrizg, 12V; delovna prostornina: 999 cm3; največja moč: 66 kW pri 5.000 – 5.5000 vrt/min, največji navor: 160 Nm od 1500 do 3.500 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon spredaj; 5-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 185/55 R15
MERE, MASE: dolžina: 3.600 mm, širina: 1.641 mm, višina: 1.504 mm; medosna razdalja: 2.407 mm; oddaljenost od tal: 144 mm; premer kroga obračanja: 9,8 m, masa praznega vozila: 1051 kg, največja dovoljena masa: 1360 kg; nosilnost: 342 kg, prostornina prtljažnika: od 213 l do 913 l (položena zadnja klop)
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 185 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 10,8 s; mestna vožnja: 5,7 l/100 km, odprte ceste: 3,9 l/100 km, kombinirano: 4,6 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 35 l; emisije: 108 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni varnostni blazini za voznika in sovoznika z možnostjo izklopa sovoznikove varnostne blazine, kombinirani sprednji stranski varnostni blazini za glavo in prsni koš, elektronski nadzor stabilnosti (ESC), vklj. z ABS z zavorno asistenco, ASR, EBV in MSR, funkcija samodejnega zaviranja v sili pri mestni vožnji, nadzor tlaka v gumah, isofix 2x, ocena NCAP: 5 zvezdice (2011)
SERIJSKA OPREMA: centralno zaklepanje, z radijskim daljinskim upravljanjem in zložljivim radijskim ključem, električni pomik sprednjih stekel, električno nastavljivi in ogrevani zunanji ogledali na voznikovi, elektronska blokada zagona motorja, klimatska naprava, multimedijski vmesnik USB, senzor za dež, naprava za prostoročno telefoniranje Bluetooth, držalo za pametni telefon, usnjen volan z dekorjem v beli barvi (3 kraki), varnostna pasova spredaj z rdečo črto, vstopne letve iz aluminija, z napisom up!, tekstilne sedežne prevleke "beats", zadnje steklo in stranki stekli dodatno zatemnjeni, zvočni sistem "beats", 6 zvočnikov, digitalni 8-kanalni ojačevalec, globokotonec, skupna izhodna moč 300 W, potovalni računalnik

Kaj vam je najbolj pomebno pri majhnem mestnem avtomobilu?

  • cena in poraba
    70,45 %
    31 glasov
  • podoba in oprema
    11,36 %
    5 glasov
  • okretnost in preglednost
    9,09 %
    4 glasov
  • majhnega mestnega avtomobila ne potrebujem
    9,09 %
    4 glasov
Oddanih 44 glasov
Ne spreglejte