Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
23. 12. 2015,
9.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mazda Družinski Avtomoto

Sreda, 23. 12. 2015, 9.44

6 let, 7 mesecev

Mazda 6 sport combi 2,0i attraction

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Karavanska mazda 6 je s šibkejšim bencinskim atmosferskim motorjem pisana na kožo umirjenim in racionalnim voznikom, ki lahko z njim kljub dvolitrski zasnovi porabo znižajo le na dobrih sedem litrov.

Je mazda 6 oblikovno dovolj zimzelena?

Mazda je s serijo 6 skupek tehnologij Skyactive poleg najvišjega kompresijskega razmerja pri bencinskem motorju razširila tudi na karoserijsko strukturo in menjalnike, obenem pa je predstavila aerodinamično ugoden oblikovalski slog.

Ko smo testirali dizelsko gnanega Mazdinega karavana, smo pod končno črto zapisali, da je oblikovno avtomobil svež in zanimiv, bržkone pa navzven ne brezčasen. Ocenili smo, da je njegova trenutno moderna oblika bolj dovzetna za staranje od neposrednih nemških tekmecev.

Tako kot pri vseh novodobnih mazdah pa smo še enkrat izpostavili korak stran od črednega nagona, saj se je Mazda aktualnih izzivov avtomobilske industrije lotila drugače od večine tekmecev.

Vstopni Mazdin karavan s 107-kilovatnim bencinskim atmosferskim motorjem

Tokrat je mazdo 6 poganjal dvolitrski bencinski motor z močjo 107 kilovatov. Pri bencinskih motorjih je Mazdin karavan na voljo tudi s 14 kilovatov močnejšim, a tudi prostorninsko 500 kubičnih centimetrov večjim motorjem.

Bencinski motor torej ostaja atmosferski in brez turbinskega polnilnika, kar je pri današnjih avtomobilih prej izjema kot pravilo.

Pri mazdi 3 nas taka zasnova motorja niti malo ni motila. Nanjo se je seveda treba prilagoditi, motor priganjati v višje vrtljaje in tudi voziti povprečno prestavo nižje kot pri motorjih s turbinskim polnilnikom. Tak motor je pri Mazdini "trojki" celo poudaril njeno dinamične in športne gene.

Ali tak motor ustreza tudi bistveno večji mazdi 6, ki ima seveda tudi povsem drugačno namembnost?

107 kilovatov za 4,8 metra dolg in 1.305 kilogramov težak karavan zagotovo ni veliko in na cesti se tako ne pretirano število kilovatov kot odsotnost turbinskega polnilnika poznata.

Mazda 6 zahteva bolj umirjeno vožnjo, saj priganjanje motorja v višje vrtljaje in izkoriščanja potenciala atmosferskega motorja dejansko ni v skladu z družinsko uporabo ter bolj umirjenim karakterjem motorja. Če je bilo to denimo v mazdi 3 pozitivno, se v mazdi 6 niti ne zdi smiselno.

Zato dinamični vozniki z najšibkejšim bencinskim motorjem, če ocenjujemo samo njegove zmogljivosti, ne bodo zadovoljni. To je kakopak racionalna izbira za bolj umirjene posameznike, ki jim več od navora med ovinki pomeni udobnost ter varčnost potovanja.

Poraba se je spustila na dobrih sedem litrov

In mazda 6 je s šibkejšim razpoložljivim bencinskim motorjem prav gotovo varčna. Ko smo na avtocesti tempomat nastavili na hitrost 150 kilometrov na uro, je poraba znašala le 7,2 litra na sto prevoženih kilometrov. S porabo na robu sedmih litrov se lahko bencinski motor primerja celo z mnogo dizelskimi.

Pri enakem paketu opreme attraction je osnovni bencinski motor štiri tisočake dražji od močnejšega, ki avtomobilu dodaja tudi višje stroške goriva in registracije. Mazda 6 za svojo ceno 27 tisočakov ponuja veliko avtomobila in izdelek, ki je konkurenčen tudi tekmecem z nemškimi koreninami.

Ne spreglejte