Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
30. 11. 2015,
23.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford Družinski Avtomoto Potovalni Avtomoto

Ponedeljek, 30. 11. 2015, 23.37

8 let

Ford tourneo connect 1,6 TDCi

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Všečno oblikovan, vozniško prepričljiv in ravno prav velik tourneo connect je dokaz, da pri Fordu svoj gospodarski program vse odločneje približuje tudi družinski garaži. Dober vtis kazi le cena.

Meja je padla: praktičen dostavnik ali pa udoben družinski avtomobil

Res je, da Ford z novim tourneo connectom ne odkriva tople vode, saj lahki dostavniki, zlasti če so opremljeni z zadnjo klopjo in velikimi stekli, že kar nekaj časa precej uspešno živijo dvojno življenje, poslovno oziroma podjetniško in družinsko.

Še več, s svojo praktičnostjo in prilagodljivostjo so postali spoštovanja vredna konkurenca tudi enoprostorskim osebnim avtomobilom, saj ni malo družin, v katerih so lahki dostavniki v vlogi prvega ali pa kar edinega družinskega avtomobila.

S tega vidika tourneo connect seveda prav nič ne izstopa v konkurenci. Treba pa mu je priznati, da predvsem s svojim videzom, voznimi lastnostmi in udobjem potniške kabine med vsemi tovrstnimi "družinskimi" dostavniki najbolj očitno briše mejo med poslom in družinskim življenjem.

To hkrati pomeni, da se suvereno znajde v obeh vlogah. Njegova povsem dostavniško zasnovana anatomija je obdržala vse adute praktičnosti prostora, a so jo Fordovi inženirji zgledno oplemenitili z elementi iz palete osebnih vozil, svoje pa so vsemu skupaj dodali še oblikovalci.

Med predstavniki svoje vrste je po našem mnenju videti najbolj prepričljivo, z veliko panoramsko streho in odet v metalno suknjo žlahtnega odtenka že skoraj malce šarmersko.

Prostor, veliko prostora!

Bistvo takega avtomobila je seveda prostor in s tega vidika ima tourneo connect kaj pokazati. Dostavniško pokonci postavljeni karoserijski robovi, zlasti v zadnjem delu vozila, so dediščina obrtniških izkušenj in osnova za dobro izrabo vsakega centimetra znotraj avtomobila.

Začnimo torej pri prostoru, kjer tega forda med konkurenti z razpoložljivimi litri prekaša zgolj garač iz Torina fiat doblo. A to naj ne zveni kot kritika, temveč pohvala.

Drugo mesto v tem primeru torej pomeni cel kubični meter že v osnovnem prtljažniku (merjeno do stropa), če se ga naloži do strehe. Ob podrtih zadnjih sedežih pa je razpoložljivih litrov nič manj kot 2.410.

Res pa je, da smo v njem pogrešali malce več organizacijskih trikov, se pravi več kljukic za obešanje in pritrjevanje tovora, vodil za pregrajevanje … Sploh ker verjamemo, da je to avtomobil po meri aktivne družine, ki seboj vselej pelje tudi veliko športne opreme.

Tempomat onemogoča pretirane zaslužke redarjem

Pohvaliti velja še dostopnost. Tako pri vstopanju oziroma sedanju na prvih in zadnjih sedežih (dodaten plus za drsna vrata) kot tudi pri nalaganju tovora v prtljažnik.

Velika in malce (pre)težka zadnja vrata sicer zahtevajo svoj prostor pri odpiranju in so v tesni garaži vseeno malo nerodna, a obenem naredijo odlično dostopen prtljažnik in se na izletu v poletni plohi lahko uporabijo tudi kot precej prepričljiv nadstrešek. Ljubitelji kampiranja ga boste nedvomno cenili.

In kadar je v prtljažnik treba dvigniti vrečo cementa oz. taščin nov pralni stroj ali pa se zgolj usesti na rob in uživati v samoti poletnega večera nad prelepim zalivom, boste hitro opazili tudi ravno pravšnjo višino prtljažnega praga, ki je od tal oddaljen zgolj dobrega pol metra.

Kabina diha, preglednost je odlična in počutje na visoki ravni

Kaj pa počutje potnikov? Zelo dobro, nimamo mu kaj očitati. Veliko opreme, vključno s samodejno prilagodljivo dvopodročno klimo. Voznikov delovni prostor je ergonomsko na ravni focusa ali pa C-maxa, materiali so solidni, sedeži ponujajo dovolj udobja, prostora za kolena, komolce in seveda glave pa je veliko.

Da, s tem avtomobilom si dolge etape, na primer deskarski "road trip" na valove Biarritza, brez težav predstavljamo tudi s petimi ljudmi na krovu.

Pohvalo pa si zasluži še preglednost na vse strani. Za neovirane poglede na cesto in v svet okoli nje skrbijo velike steklene površine in relativno ozki karoserijski stebrički.

Pravi katedralski občutek zračnosti nad glavami doda notranja višina in za piko na i velika panoramska streha. Otroci bodo navdušeni skozi njo opazovali vršace nekje tam med alpskimi prelazi. To je pravi avtomobil za družinska doživetja.

Glede voznih lastnosti bi v obrtniški konkurenci zadaj lahko imel športno oznako ST

Novi tourneo connect najbolj jasno kaže napredek Fordovih gospodarskih vozil z vidika voznega udobja in varnosti. Ta avtomobil se kljub višjemu težišču zaradi višje karoserije tako prepričljivo drži asfalta in tako lahkotno obvladuje zavoje, da bi v svoji konkurenci, med dostavniki torej, lahko brez slabe vesti nosil športne oznake ST.

Podvozje in blažilniki suvereno opravljajo svoje delo ne glede na to, ali je avtomobil prazen ali polno naložen. K zglednim voznim lastnostim nedvomno svoje doda tudi sistem vektorskega nadzor navora TVC.

Poraba ni najnižja, zagotovo pa ni nizka njegova cena

Z najmočnejšo različico 1,6-litrskega prisilno polnjenega dizla iz serije Duratorq TDCi ta avtomobil spada v povprečje. 85 kilovatov in 270 njutonmetrov ni nikakršen presežek, čeprav je ta motor v kombinaciji z dobro zaračunanim in natančnim šeststopenjskim ročnim menjalnikom povsem dovolj zmogljiv.

Le na dolgih avtocestnih klancih od njega ne pričakujte čudežev in ne vztrajate na prehitevalnem pasu. Motor je sicer malce preveč je anemičen v spodnjem območju vrtljajev in prav zagnan, ko se na vso moč zavrti turbina. Uglajenost ni njegova največja vrlina.

Velika sprednja površina, pa višina se pozna tudi pri porabi. Pod 6,3 litra se nismo spustili, testno povprečje pa je bilo 7,5 litra na sto kilometrov. Želeli bi si manj, čeprav to ni pretirana poraba.

Več razprave pa si zasluži njegova cena. Je dober in prostoren avtomobil, ampak 25.600 evrov z že vključenim 2.500-evrskim popustom je vseeno preveč zasoljena cena, ki bo nedvomno vplivala na njegovo konkurenčnost na trgu.

Volkswagen caddy, na primer, za ta denar ponuja celo štirikolesni pogon.

Tudi če si omislite vstopnega, manj opremljenega tourneo connecta v potniški izvedbi, boste še vedno plačali okoli dobrih 20 tisoč evrov. Hm.

Ne spreglejte