Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
15.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Chevrolet

Torek, 1. 12. 2015, 15.51

7 let, 12 mesecev

Chevrolet cruze SW 2,0

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Chevrolet je karavanskega cruza naredil šele po tem, ko so ugotovili, da je limuzina prodajno uspešna. Zadetek v polno. Cruze z nahrbtnikom je še boljši paket in težko smo našli minuse.

Koktajl okusov

Cruze se je pokazal in dokazal kot odličen in prodajno uspešen globalni avtomobil. Pa vendar, ko so ga pred nekaj leti predstavili le v dveh karoserijskih različicah, smo se še posebej čudili, kako da ne bo karavanskega cruza, kar so nam takrat na mednarodni predstavitvi celo potrdili.

Cruze sloni na oplovi tehniki, poimensko ga lociramo v severno ameriko, zasnovan pa je kot globalni avtomobil, prodaja se namreč na vseh kontinentih, koktajl okusov v tem primeru sploh ne zveni slabo.

Če nas je na testu štirivratnega cruza zmotila trda plastika, nas je izbor plastike na tistih nekaj odlogališčih motil še danes. Mobilnik ali ključi na neoblazinjeni trdi plastiki preveč poskakujejo in se drsajo sem ter tja. V cruzu je prostora v primerjavi s konkurenti, recimo astro, focusom ali octavio malce manj. Odlagalni prostori so, redko pa srečamo avtomobil, ki jih tudi dejansko ima dovolj. Cruzov velik nahrbtnik lahko le pohvalimo, pogoltne 500 litrov prtljage in omogoči relativno lahek premik družine proti obalam modrega morja.

Relativno prostoren in dovolj poskočen z dokaj zmerno porabo in nevtralno lego nas je vse, drugega za drugim prepričal, da je avto vreden …

… kot se ljubezen hitro prikrade, se lahko tudi hitro zaključi ali nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Koktajl smo spili v celoti in zahtevali račun. Že res da karavanski cruze ponuja vse okuse, ki bi jih radi imeli, ampak račun je tisti, ki nam na koncu pusti grenak priokus. No pa se bomo h 'kelnarci', računu in našim pogajalskim sposobnostim vrnili malce kasneje.

Dnevi grmenja

Tom Cruz je v filmu dnevi grmenja vozil dirkalnik znamke Chevrolet. Ne sicer cruza in ne dirkalnika z dizelskim agregatom, ampak, če malo pretiravamo, bi ga skoraj lahko. Dvolitrski štirivaljnik v cruzu deluje zares poskočno. Zelo podoben motor smo pred kratkim testirali v oplovi zafiri tourer, ki je bila prav tako poskočna in dinamična.

Kot nas je dinamični paket presenetil v zafiri tourer, nas je tudi v karavanskem cruzu. Recimo temu tako, od globalno naravnanega karavana tega preprosto nismo pričakovali. Zato je veselje še toliko večje.

Normalno se debata nadaljuje v smeri, ok, kolikšna pa je potem takem poraba goriva? Zafira tourer je na našem testnem krogu pokurila deciliter več od cruza. 6,7 litra na stotico ni ne veliko in ne malo. Tono in pol težak karavan, ki v prtljažniku skriva 500 litrov prostora do stotice pospeši v manj kot devetih sekundah. Desetletje nazaj bi veljal za športni avtomobil, kajneda?

MyLink je odličen sistem, ki ga v tem avtu ni

V testnem avtomobilu je infotainmant sistem veliko slabši od tega kar cruze lahko ponuja. Nov sistem imenovan MyLink je še posebej prilagojen za pametne telefone in razume tudi slovensko, za boljšo komunikacijo med napravami, pa tudi za uporabnike je prijaznejši. Podatke vam prikazuje na velikem 7-palčnem zaslonu, omogoča urejanje glasbenih datotek in v mirujočem stanju tudi prikaz fotografij.

Ampak kot rečeno, testni avtomobil tega nima. Ima navaden radio s CDjem in AUX ter USB vhod. Ni slabo, a ker vemo kaj nam ponuja sistem MyLink ...

Cena ugodna?

Akcijski filmi nam znajo popestriti dolgočasne večere, še posebej ko gospod Cruz v misiji nemogoče naredi nemogoče. Vedno mu uspe. Pa dobro, kaj ima to zveze z našim testnim cruzom?

Pri ceni se je naše navdušenje malce razkadilo. Res je, da avtu konkretnega minusa ni mogoče očitati. Pa vendar se nam cena preko 23 tisočakov zdi malce pretirana. Zavedamo pa se, da so cene v prodajnih salonih dejansko nižje. Menimo torej, da je cruze v karavanski izvedbi s spuščeno 'salonsko' ceno, kar dober konkurent karavanom ostalih avtomobilskih znamk v tem razredu.

Ne spreglejte