Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
21.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Terenski Avtomoto Chevrolet

Torek, 1. 12. 2015, 21.05

8 let

Chevrolet captiva 2,2D AT6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Chevroletova captiva za razliko od svojih tekmecev stavi na izredno udobje med vožnjo in na sedem sedežev, ki lahko gostijo tudi odrasle. In seveda na ugodno ceno.

Globalnost se pozna

V Evropi smo navajeni, da so avtomobili popredalčkani po razredih, v vseh teh razredih pa veljajo določena "pravila" v zvezi z dimenzijami, cenami in sploh celotno ponudbo, avtomobili istega razreda zato med seboj lahko tekmujejo. Chevrolet pa je globalna znamka, malo ameriška, malo korejska, malo evropska, ta multinacionalnost pa se pri avtomobilih vsekakor pozna, zato se tudi captiva močno odmika od bolj številčnih tekmecev.

Evropski in japonski tekmeci nudijo več dinamike

Evropske, japonske in korejske znamke se ubadajo predvsem s petsedežnimi crossoverji, ki svoje kupce nagovarjajo s skoraj športnimi voznimi lastnostmi in bolj ali manj limuzinskim položajem za volanom. Captiva pa gre po svoji poti. Navdušuje z "ameriško" umirjenim značajem, najraje smo jo vozili počasi, ovinke pa jemali z rezervo, na zavitih cestah captiva namreč deluje težje od razrednih tekmecev. Na cesti se obnaša kot pravi kleni terenec, pa čeprav to noče biti, je pač SUV s privlačno oddaljenostjo od tal ter pogonom, ki pride prav v prostem času in pozimi.

Sedeža v prtljažniku tudi za odrasla potnika

Captiva je mersko za skoraj dva decimetra večja od tiguana, kuge, sportaga, ix35, RAV-a in podobnih, in tako tekmuje z japonskim oziroma francoskim trojčkom, outlanderjem oziroma C-crosserjem oziroma 4007, kio sorento in "ta dolgim" nissanom qashqaiem+2. Tudi v primerjavi s temi je captiva manj dinamična v vožnji, a je do potnikov prijaznejša – zložljiva zadnja sedeža namreč ponujata udobno vožnjo celo odraslim. Če bi zaradi tega želeli captivo primerjati z enoprostorci, naj vam povemo, da ti nudijo večji prtljažnik ob petih sedežih, več kolenskega prostora v drugi vrsti in tudi možnost namestitve treh otroških sedežev.

Cena je glavni adut

No ja, no ja, captiva res ni prvi in edini sedemsedežni SUV, v katerem se pelje udobno. A cena je tista, ki captivo kaže v tako lepi luči. 32.000 evrov za štirikolesno gnanega terenca s sedmimi sedeži, avtomatskim menjalnikom, strešnim oknom, usnjem in bogato multimedijo je pač relativno gledano precej ugodna cena. Je pa 32.000 evrov in ta znesek se da z odpovedovanjem opremi občutno znižati.

Motor je požrešen

Seveda je splošno gledano 32 tisočakov še vedno zelo velik znesek. Brez zložljivih sedežev v zadku se da tudi ceneje priti do SUV-ja, a s tem bi se odpovedali glavnemu captivinemu adutu. V našem uredništvu bi veliko raje žrtvovali captivin motor. V značajsko tako umirjenem avtomobilu preprosto ne potrebujemo tolikšne konjenice, še posebej zato ne, ker se poraba niti ob varčni vožnji ne spusti pod deset litrov, običajno pa se giblje okrog dvanajstih litrov. Preveč in pika. Delno k tako visoki porabi pripomore samodejni menjalnik, ki pa ga je v take vrste avtomobilu prijetno imeti.



Ne spreglejte