Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
23. 12. 2015,
9.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Chevrolet

Sreda, 23. 12. 2015, 9.28

7 let, 12 mesecev

Chevrolet aveo 1,6

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Aveo je v novi generaciji oblikovno svež in drzen avtomobil, ki zato nagovarja predvsem mlajše kupce in je za zdaj oblikovan predvsem po okusu ZDA ter ne še toliko Evrope.

Aveo je zdaj namenjen svetu

Za chevrolet avea lahko zatrdimo, da s prejšnjo generacijo nima praktično več ničesar skupnega. Že ko smo avea prvič spoznali na švicarskih cestah, smo izpostavili njegovo globalnost. Aveo je postal svetovni avtomobil, toda za zdaj hoče ugajati predvsem okusu ZDA in ne še toliko klasičnemu evropskemu. To pa ne velja le za avea, temveč celotno znamko Chevrolet.

Drzne linije so njegov glavni adut

Aveova zunanjost je zagotovo njegova največja odlika. Avtomobil nima enostavnega oblikovanja, ki bi s svojo brezčasnostjo lahko ugajal globalnemu trgu. Aveo raje šokira z ostrimi linijami, napihnjenimi odbijači in sprednjim delom. Nizka sprednja žarometa se spuščata proti sredini motorne maske. Kot da bi aveo v slogu morskega psa prežal na žrtev. Če vam opaznost na cesti in predvsem mestnih ulicah ugaja, je aveo zagotovo pravšnji avtomobil za vas. Aveo poskuša navdušiti s kombinacijo številnih oblikovalskih slogov, a svoj osnovni namen - biti opazen - pred javnostjo doseže.

Agresivna podoba armaturne plošče

V notranjosti je opazen motorističen in delno kar futurističen dizajn. Seveda, aveo jo povzema po sparku in da, obseg cenenih materialov je za ta razred pričakovan. Oblikovno najbolj izstopa armatura pred voznikom. Njena konstrukcija je minimalistična. Merilniki so zmes analognega in digitalnega ter obdani z modro osvetlitvijo. Tehnično so brez presežkov. Ker pa je aveo z novo generacijo dobil dodatne centimetre in je dejansko daljši od hyundaia i20 in škode fabie, je tudi prostora v notranjosti za avea precej. Manj kot pri obeh omenjenih tekmecih, toda zato aveo zadovolji s številnimi odlagalnimi površinami. No, vertikalni na obeh straneh sredinske konzole sta zagotovo nekaj posebnega.

Oblika da, zmogljivosti ne

Toda aveo tudi dolgo ne more skriti, da je njegova prednost prav zunanjost, precej manj pa ponudba motorjev in z njimi povezana ekonomičnost. Pri Chevroletu so se za zdaj ukvarjali le z zunanjostjo, razvoj motorjev pa bi od njih zahteval še veliko dodatnih investicij. Morda je bilo zanje v tem trenutku bolje, da bodo motorje razvili v naslednjem koraku. Moderne zasnove je sicer samodejni šeststopenjski menjalnik, s turbinskimi polnilniki v manjših motorjih pa se za zdaj še niso ukvarjali.

Na avtocesti smo hoteli pretakniti v šesto prestavo

V testnem aveu smo bili razočarani nad kombinacijo 1,6-litrskega bencinskega motorja in petstopenjskega ročnega menjalnika. Ta je najšibkejši člen novega avea. Moči je bilo s 85 kilovati sicer dovolj, toda menjalniku je manjkala šesta prestava. Na avtocestah smo jo občasno nezavedno iskali. Pri 130 kilometrih na uro je motor deloval že s 4000 vrtljaji na minuto. Vožnja je bila zato hrupna, moteča in utrujajoča. Zato predvidevamo, da bo aveo s samodejnim šeststopenjskim menjalnikom primernejši.

Največji motor je pri aveu prinesel tudi visoko porabo, ki je na našem testnem krogu znašala 8,2 litra na sto prevoženih kilometrov. Zato je na mestu vprašanje, ali se ne bo bolje odločiti za motor manjše delovne prostornine? Ti tudi postajajo najpogostejša izbira (sploh v povezavi s turbinskim polnilnikom) v tem razredu.

Zato pa so zelo spodobne vozne lastnosti. Aveo je igriv avtomobil, ki ima dovolj togo podvozje. Obenem ni prestižen predstavnik spodnjega razreda, kjer pa se uvršča vsaj v zlato sredino. Namenjen je seveda prav mlajši generaciji, ki želi z njim za ugoden denar dobiti opazen avtomobil.

Aveo v zlato sredino spodnjega razreda

Konkurenca v spodnjem razredu je za avea velika. Toda v njem lahko s svojo obliko izstopa, kar ni zanemarljivo. Aveo je za odtenek dražji od hyundaia i20 (ta nima 1,6-litrskega motorja) ter cenejši od renaulta clia, škode fabie in volkswagna pola. No, omenjeni imajo motorje s turbinskim polnilnikom, aveo pač še ne.

Ne spreglejte