Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
19.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 19.01

8 let

Audi A4 avant 2,0T FSI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Audijevih karavanov se upravičeno drži sloves hitrih vozil, pa vendar A4 avant ni postavljen pretirano nizko nad tlemi. Quattro vleče na vse štiri, zato ga je v ovinkih težko spraviti v težave.

Karavani, ki se ne uporabljajo kot delovna vozila, so v osnovi namenjeni udobnemu prevozu oseb z več prtljage. Audi pri tem ponuja še športnost kot dodatno vrednost. To ne velja samo za različico S4, pač pa tudi za običajnega avanta. Ampak kaj je sploh običajni? Je to morda testni audi, v katerem se je vrtel turbo motor 2,0T z direktnim vbrizgavanjem, za povrh pa je bil še quattro?

Zunanjost, notranjost

Avant na daleč razglaša svojo pripadnost, od spredaj s precej višjo trapezno obrobo na prednjem delu, od zadaj pa z izrazito športno karavansko obliko, razpoznavno tudi brez štirih krogov. Audijevih karavanov se upravičeno drži sloves hitrih vozil, pa vendar A4 avant ni postavljen pretirano nizko nad tlemi. Z njim se lahko, kljub doplačilnemu športnemu podvozju, mirno zapeljemo tudi po makadamskih cestah. Saj je vendar quattro! Glede prostornosti velja red, po katerem je v A4 več prostora kot v trojki in manj kot v šestici, vsem pa je skupna kvalitetna notranja izdelava. Prtljažni prostor je urejen lično, funkcionalno in omogoča varen prevoz tovora. Prostor okoli rezervnega kolesa je izkoriščen za oblikovno prilagajočo namestitev orodja, celo za vlečno kljuko, dodani so predali in močne pritrdilne zanke. Prečna konzola za klopjo skriva rolo za prekrivanje in mrežo, s katero se loči potniški del od tovornega. Pri položenem naslonjalu zadnje klopi se ta zaščitna mreža lahko namesti takoj za prednjima sedežema.

Vozne lastnosti

Quattro vleče na vse štiri, zato ga je v ovinkih težko spraviti v težave. Pri "235" širokih gumah in športnem podvozju pride ESP zelo poredko na vrsto. Polnemu izkoriščanju zmogljivega podvozja ustreza tudi voznikov prostor s športnim sedežem, ki med ostalim omogoča tudi nastavitev dolžine sedala (enako tudi na sovozniški strani). Večfunkcijski športni volan je manjšega premera, neposreden in vrhunsko izdelan ter povsem opravičuje vrednost 150-ih doplačilnih tisočakov. 6-stopenjski menjalnik deluje brezhibno s kratkim hodom ročice, ki za povrh tudi lepo izgleda. Vredno doplačilo predstavljajo bi-ksenon žarometi, ki svetijo za ovinek, ampak prav vsega v tem audiju pa ne bomo hvalili. Doplačilni naslon za roke (hkrati predal) je nerodno napoti poseganju po ročni zavori. To velja tudi za položaj, v katerem je naslon umaknjen, se pravi postavljen navpično, tako da tega doplačila res ne priporočamo.

Zmogljivosti, poraba

Po sto konj pihne skozi vsako od izpušnih cevi, ki krasita audijev zadek. Običajna vožnja se zjutraj začne s porabo 15 l/100 km, kakor sporoča informacijski sistem. V mestu se potem ustali nekje med 12 in 13, izven naselja pa med deset in enajst. Ampak ne pri vožnji z dvestotimi konji, za navedene podatke se je treba peljat bolj "na izi". Sicer pa je vožnja pri najvišji dovoljeni hitrosti na avtocesti povsem mirna, kar sploh ni čudno, saj se pri tem motor v šesti prestavi vrti samo s 2700 vrtljaji. Bencinski rezervoar je pri različici quattro za sedem litrov manjši od tistega v dvopogonskem avantu in to se kar pozna, še preden se prevozi petsto kilometrov. Konjem se je namreč težko upreti, še posebno, ker jih quattro z lahkoto spravi na cesto. Pri ostrem speljevanju in pospeševanju namreč nič ne gre v prazno. Sploh pa je turbo FSI-ju povsem vseeno, iz katerih vrtljajev pospešuje, saj je krivulja navora ravna na območju med 1800 in 5000.

Cena, tekmeci

Druščina karavanov, ki ponujajo športne lastnosti je kar številna, vendar po lastnostih precej raznolika. Tekmece lahko iščemo med "štiripogonci", to so jaguar X-type estate, mercedes CT 4 Matic in subaru legacy. Obeta se nova BMW-jeva trojka touring X (štirikolesni pogon), najde pa se veliko dvokolesno gnanih športnih karavanov: alfa romeo 156 sportwagon, saab 9-3 sportcombi, renault laguna grandtour GT 205, ford mondeo ST 220 ... Brez dvoma ugledna družba, h kateri bi težko prištevali pogonsko slično, vendar cenovno nižje rangirano mazdo 6 sportcombi AWD, še bolj pa to velja za škodo octavio combi 4x4.

Ne spreglejte