Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
8.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 8.58

8 let

Virgin s poleti v vesolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z vesoljem in sploh z rekordi zasvojeni Richard Branson je lahko z vsebino Avtomoto portala povezan samo med vzleti in pristanki svojih plovil. Pač rajši leta, kot da bi se po tleh vozil naokrog.

Potem ko je njegovo plovilo SpaceShipOne leta 2004 tretjič poletelo v vesolje, se je Richard Branson, ustanovitelj Virgin Galactica, skupaj z Burtom Rutanom (Scale Composits) lotil novega vesoljskega projekta. Gre za dve plovili, za nosilnega White Knight Two (WKT) in vesoljskega SpaceShipTwo (SST). WKT je trenutno največje zračno plovilo izdelano povsem iz karbonskih vlaken. Njegovim štirim motorjem pripisujejo veliko moč in varčnost, v bodoče pa naj bi delovali na biogorivo. "Carier" naj bi ponesel v orbito vesoljsko plovilo SST z osmimi astronavti.

Zanimanje za polete v vesolje

Zanimanje za polete je izredno, saj so evidentirali že 85.000 prijav, čeprav šele pričakujejo prve testne polete osnovnega plovila WKT, SST pa je dokončan približno 60-odstotno. Medtem ko pri Virgin Galacticu že pripravljajo nekatere izbrance (postopno jih bodo obremenjevali s pospeški oziroma pojemki vse do vrednosti 6G), pa njihovi načrti niso usmerjeni samo v komercialne polete za posameznike.

Več kot samo komercialni poleti

Polet v vesolje s plovilom SpaceShipOne je dal Richardu Bransonu dodatno misliti. Ob pogledu na planet Zemlja se je zavedel nevarnosti, ki jo povzroča nenehno izpostavljanje našega okolja različnim industrijskim in drugim vplivom. Zato je njegov projekt usmerjen v širše osvajanje vesolja, med drugim v možnost namestitve satelitov, ki bi na Zemljo pošiljali pridobljeno sončno energijo. Branson navaja dejstvo, da se je število prebivalcev planeta samo od njegovega rojstva do danes potrojilo, obenem pa se "naftno" obdobje na Zemlji počasi zaključuje. Rešitev vidi v prenosu energije iz vesolja, to pa naj bi v prihodnje močno spremenilo naše današnje razumevanje avtomobilizma.

Ne spreglejte