Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
30. 8. 2011,
11.51

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

avtodom prikolica

Torek, 30. 8. 2011, 11.51

5 let, 1 mesec

Salon karavaninga Düsseldorf 2011

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nemškem Düsseldorfu smo obiskali največji in najbolj ugleden evropski salon karavaninga. Modelno leto 2012 bodo zaznamovali aero dizajn, novi materiali iz umetnih mas, LED-osvetlitve, hibridi …

Romarska pot sodobnih nomadov …

Karavanig salon v Düsseldorfu je še posebej privlačen zaradi dejstva, da na njem praktično vsi največji evropski proizvajalci razkrijejo novosti prihajajočega modelnega leta, saj je omenjeni salon prvi v nizu vsakoletnih tovrstnih prireditev. Na letošnjem jubilejnem, 50. salonu karavaninga v Düsseldorfu se v devetih osrednjih halah modernega sejmišča (9 – 17), na skoraj 200.000 kvadratnih metrih obiskovalcem predstavlja prek 500 različnih proizvajalcev avtodomov, bivalnih prikolic in opreme. Da je sejmišče pravo "romarsko središče" sodobnih cestnih nomadov, potrjuje tudi nepregledna množica bivalnih vozil, s katerimi se na salon pripeljejo obiskovalci. Slednji imajo na voljo okoli 2000 parkirnih mest za prikolice in avtodome.

Osupljive številke

V petdesetletni zgodovini salona je le tega obiskalo kar okoli 6 milijonov ljubiteljev karavaninga, med katerimi jih je prek 350.000 prireditev obiskalo s svojim avtodomom ali prikolico in v kamp centru sejmišča tudi preživelo noč. Organizatorji pa so se ob obletnici salona pohvalili tudi z dejstvom, da so proizvajalci bivalnih vozil na salonu v Düsseldorfu, v petih desetletjih, skupaj predstavili kar 55.000 novih produktov.

Za vsakega nekaj

Cenovni razpon bivalnih vozil, predstavljenih na salonu, sega od slabih 5 evrskih tisočakov pa vse do poldrugega milijona evrov, kolikor stanejo najbolj prestižni avtodomi na tovornjakarskih in avtobusnih platformah. Salon dejansko pokriva vse razrede bivalni vozil in prikolic, izjemno pestra pa je tudi ponudba dodatne opreme ter vseh komponent za samograditelje tovrstnih vozil.

Vračajo se šotorske prikolice

V segmentu bivalnih prikolic smo na salonu opazili kar precej gneče okoli proizvajalcev, ki imajo v ponudbi lahke in okretne bivalne prikolice, katerih dovoljena masa ne presega tisoč kilogramov. Jasno, tovrstne prikolice je mogoče vleči tudi z manjšimi vozili, prijaznejša pa je tudi njihova cena. Znova so precej aktualne šotorske prikolice, ki so pravi razcvet doživele v 70. in 80. letih, ko je zlasti na vzhodu kraljevala priljubljena "braka". Sodobne šotorke ponujajo prave vzmetnice, odlično opremljene kuhinje, izjemno hitre sisteme postavitev, pa "off-road" različice …

Prikolice s "streho v strehi" – za vsako garažo

Izrazit trend v segmentu lahkih prikolic pa je "streha v strehi", ki omogoča stojno višino – osrednji del strehe se izvleče – , ko je prikolica na parceli v kampu, ter potovalno oziroma skladiščno višino za manjšo porabo goriva in shranjevanje v povsem običajno visoki in široki garaži.

Energijska neodvisnost, hibridni pogon in toplovodno ogrevanje

Med avtodomi proizvajalci veliko pozornosti namenjajo energijski neodvisnosti bivalnega dela. Vse več modelov tako v serijski opremi ponuja zmogljive sončne celice in druge vire obnovljive energije, predstavljen pa je bil tudi avtodom s hibridnim pogonom, ki so ga pripravili pri Hymerju. Veliko pozornosti je namenjeno tudi celosezonski uporabi avtodoma, kar se predvsem odraža v vedno bolj izpopolnjenemu sistemu toplovodnega ogrevanja, ki obsega tudi talno gretje. Temu pa je prilagojena tudi gradnja (dvojno dno, dodatna plast izolacije …).

Integrirani modeli s prostorno avtomobilsko garažo, alkoven še vedno zaželen v premium razredu

Pri avtodomih je tudi vse več povpraševanja po polno integriranih modelih, ki v zadku ponujajo garažo za majhen avtomobil ali vsaj za pravi motor. V premium razredu avtodomov, pri vozilih na tovornjakarskih in avtobusnih podvozjih, pa je garaža, v katero je mogoče parkirati smarta, minija, fiata 500 …, tako rekoč že postala standard. V najvišjem cenovnem razredu pa naj bi se kupci še vedno kar precej odločali tudi za alkoven izvedbo (mansardna spalnica nad vozniško kabino), ki se v nižjih cenovnih razredih vse bolj umika pol- in polnointegriranim izvedbam.

Prestižno priznanje za novomeško Adrio

Med največje evropske karavaning proizvajalce se uvršča tudi slovenska tovarna Adria Mobil iz Novega mesta, ki na salonu v Düsseldorfu predstavlja kar precej novosti, med katerimi je tudi svetovna premiera – novi integrirani avtodom super sonic. Adria pa si je svoj mednarodni ugled dvignila tudi z zmago na nemškem izboru König Kunde Awards 2011, ki ga je že četrto leto zapored izvedla revija Reisemobil International. Blagovna znamka Adria je v omenjenem izboru zasedla skupno 1. mesto v kategoriji avtodomov in vanov. Kupci pa so slovenskega proizvajalca prepoznali kot najboljšega v kar 6 kategorijah od skupnih 8: kakovost, dizajn, razmerje med ceno in vrednostjo, skrb za kupca, udobna vožnja in udobno bivanje. Adria je sploh prvi nenemški proizvajalec, ki mu je uspelo dobiti to ugledno priznanje.

Aero dizajn

Modelno leto 2012 pa bo tako pri bivalnih prikolicah kot tudi pri nekaterih avtodomih zaznamoval aero dizajn, ki ga odlikujejo elegantno zaobljene linije, veliko osvetlitve LED in pogrezljive kljuke. Z novim dizajnom se uveljavljajo tudi novi materiali iz umetnih mas, ki nadomeščajo aluminijasto pločevino in so odporni na točo, UV-učinke in jih je lažje popravljati v primeru mehanskih poškodb.

Ne spreglejte