Gregor Pavšič

Torek,
9. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84

19

Natisni članek

Evropska unija izpusti CO2

Torek, 9. 10. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Dan D: kakšen bo predlog zmanjšanja izpustov CO2 do leta 2030?

Vik in krik: zakaj EU prvič noče popustiti avtomobilistom?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84

19

Izpusti CO2 predpisi | Na evropske ceste vsako leto zapelje 15 milijonov novih osebnih avtomobilov. | Foto Reuters

Na evropske ceste vsako leto zapelje 15 milijonov novih osebnih avtomobilov.

Foto: Reuters

Evropska unija je bila do avtomobilske industrije pri postavljanju meril izpustov dolgo popustljiva, zdaj pa je očitno tega obdobja konec. Danes so organizirali enega od najpomembnejših sestankov v Bruslju, na katerem bodo sprejeli predlog znižanja izpustov CO2 pri novih avtomobilih do leta 2030.

Porsche Slovenija
Avtomoto Slovenci po avte, posel cveti: Dobički avtotrgovcev so milijonski

V Evropi vsako leto prodajo okrog 15 milijonov novih avtomobilov. Ta industrija spada med ključne gospodarske panoge. Po podatkih Združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev v tej industriji posredno in neposredno dela 13,3 milijona ljudi oziroma 6,1 odstotka evropske zaposlene populacije.

Do zdaj so politiki popuščali, kako bo letos?

Dobro desetletje je evropska avtomobilska industrija iz Bruslja dobila veliko popustov in odlogov pri strožjih predpisih glede izpustov CO2. Že leta 2008 so v Bruslju popustili pod vplivom Nemčije, največjega avtomobilskega trga. Takrat so prve omejitve napovedali za leto 2012, a jih prestavili na 2015. Šest let pozneje so pod vplivom Nemčije strožje omejitve spet prestavili za eno leto, na 2021.

Renault Captur EDC Initiale Paris
Avtomoto Začetek konca? Tudi Renault bo prepolovil število dizlov.

V nekaterih nemških mestih pripravljajo prepovedi za vožnjo z avtomobili s starejšimi dizelskimi motorji. | Foto: Reuters V nekaterih nemških mestih pripravljajo prepovedi za vožnjo z avtomobili s starejšimi dizelskimi motorji. Foto: Reuters

Skrb za konkurenčnost, medtem ko je Kitajska že največji trg električnih vozil

Proizvajalci so že takrat se branili, da prehitro zniževanje izpustov lahko prinese dražje avtomobile. To velja tudi danes, ko želi okoljevarstveni komite v Bruslju za leto 2030 zapovedati kar 40-odstotno znižanje izpustov CO2 (v primerjavi z letom 2020). Člani ACEA so močno proti tako ambicioznim načrtom in so predlagali zgolj 20-odstotno znižanje.

Pri tem jih skrbi konkurenčnost evropske avtomobilske industrije in s tem povezana delovna mesta. Na drugi strani je danes prav Kitajska največji trg električnih vozil na svetu, ta pa v Evropi pomenijo zgolj 1,5-odstotni delež trga novih avtomobilov.

Francozi želijo strožje omejitve kot Nemci

Kljub pritožbam pa so danes v EU očitno odločeni, da postavijo strožje predpise. To bi prineslo bolj jasno znamenje, da v Bruslju z okoljevarstveno politiko mislijo resno, obenem pa je trdno stališče tudi posledica Volkswagnove dizelske afere. Danes se bodo sestali evropski okoljevarstveni ministri, ki bodo izoblikovali skupni predlog zmanjšanja izpustov CO2 do leta 2030. Stališča držav so neenotna. Nemci zagovarjajo 30-odstotno, Francozi veliko bolj ambiciozno, 40-odstotno zmanjšanje.

To kaže tudi na različna stališča nemške in francoske avtomobilske industrije. Pri tej sta Renault in koncern PSA Peugeot Citroen za prihodnja leta že napovedala povečanje priključnih hibridov.