Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2018,
11.49

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

hyundai

Ponedeljek, 8. 1. 2018, 11.49

6 let, 3 mesece

Varnostno blazino so postavili tja kot še nihče #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Hyundaievo hčerinsko podjetje Mobis je razvilo prvo zračno vozilo za panoramsko streho, ki se sproži ob prevračanju avtomobila.

Kako zračna blazina na panoramski strehi sploh deluje?

Velike steklene površine na strehi avtomobila v potniško kabino prinašajo nekaj svežine in dodatne svetlobe. Poleg tega lahko potniki na zadnji klopi namesto sprednjih naslonjal raje pogledajo skozi streho in občudujejo naravo. A v primeru trka in prevračanja lahko dodaten steklen del dodatno poškoduje potnike, poškodbe pa so lahko v določenih primerih tudi usodne. Pri Hyundaiu želijo preprečiti poškodbe, ki nastanejo zaradi vgrajene panoramske strehe, zato so v ta namen razvili prvo strešno zračno blazino.

Zračna blazina je vgrajena v rob celotne panoramske strehe in se sproži z zadnjega dela proti sprednjemu delu avtomobila. Senzorji zaznajo premik karoserije in morebitno prevračanje avtomobila, zato se ob prevračanju v 0,08 sekunde sproži varnostna blazina, ki obvaruje glave potnikov spredaj in zadaj. Poleg tega prepreči, da bi potnike vrglo skozi razbito steklo strehe. V prvih testih so zaznali občutno manj resnih poškodb pri testnih lutkah, saj je blazina ublažila udarec glave in drugih delov telesa v trdo steklo.

Kompleksna sestava prinaša večje izzive pri izdelavi

Strešna zračna blazina je v primerjavi z običajnimi varnostnimi blazinami bistveno bolj kompleksna in tehnološko izpopolnjena. Med razvojem so inženirji spoznali, da mora biti pri izdelavi panoramske strehe ob straneh dovolj prostora za varno proženje blazine. Njenega delovanja ne sme ovirati nič, zato se mora sprožiti tudi takrat, ko je streha polno ali delno odprta. Pri prevračanju ob zaprti strehi se mora varnostna blazina zato sprožiti med steklom in iztegnjenim senčnikom, saj je le tako zagotovljeno optimalno delovanje in izkoriščen celoten potencial varnostnih blazin.

Zračna blazina se v primeru prevračanja sproži v 0,08 sekunde in aktivno pripomore k varnosti potnikov. | Foto: Hyundai Zračna blazina se v primeru prevračanja sproži v 0,08 sekunde in aktivno pripomore k varnosti potnikov. Foto: Hyundai

Zračna blazina prepreči poškodbe glave in poskrbi, da ob razbitju stekla potnikov ne vrže iz vozila. | Foto: Hyundai Zračna blazina prepreči poškodbe glave in poskrbi, da ob razbitju stekla potnikov ne vrže iz vozila. Foto: Hyundai

Ne spreglejte