Torek,
16. 3. 2021,
10.59

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

zasloni na dotik infotainment BMW

Torek, 16. 3. 2021, 10.59

3 leta, 1 mesec

BMW iDrive 8

To je novi BMW-jev infotainment, na fizična stikala niso pozabili #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

BMW iX | BMW nadgrajuje svoj večopravilni sistem s programsko in strojno nadgradnjo. Poudarek je predvsem na upravljanju z gestami in govorom. | Foto BMW

BMW nadgrajuje svoj večopravilni sistem s programsko in strojno nadgradnjo. Poudarek je predvsem na upravljanju z gestami in govorom.

Foto: BMW

BMW je prvi koncept nove generacije infotainmenta predstavil na letošnjem sejmu zabavnostne elektronike CES in takrat v grobem pokazal, kaj lahko pričakujemo pri njihovih prihodnjih modelih. Bavarci se pripravljajo na lansiranje električnega iX, zato je prišel tudi čas za bolj podroben pregled dvojnega zakrivljenega zaslona. Velik poudarek je na umetni inteligenci, BMW pa k sreči ni v celoti zavrgel fizičnih stikal.

Osma generacija večopravilnega sistema iDrive 8 ambiciozno dela velike korake naprej, predvsem v smislu umetne inteligence in številnih funkcij, ki služijo kot nekakašna uvertura v svet polsamodejne vožnje. Dva ukrivljena zaslona sta združena v eno linijo in na posrečen način "nataknjena" na armaturno ploščo. Eden ključnih elementov ostaja vrtljivo stikalo na osrednjem grebenu in nekaj fizičnih stikal.

Tapkanje po zaslonu zamenjujejo glasovni ukazi

Ena izmed glavnih novosti pri iDrive 8 je izboljšana uporabnost glasovnih ukazov, ki jih dopolnjuje še upravljanje z gestami. Zaradi tega so Bavarci zmanjšali število fizičnih stikal in pustili le tiste najosnovnejše, ki jih voznik največkrat uporablja. Pametni osebni asistent se odziva na pogovor med voznikom in avtomobilom, prilagaja določene funkcije in odpravlja potrebo po usmerjanju pogleda s ceste na zaslon. Vse to naj bi omogočila nova zmogljiva strojna oprema in znatno izboljšana programska koda.

Vozniško izkušnjo nadgrajuje novi BMW ID, ki zamenjuje že uveljavljeni ConnectedDrive. Kot pravi BMW se bo ta sistem samodejno učil in spoznaval rutino voznika, njegove najljubše nastavitve in vse skupaj zbral v unikatni profil, ki bo vključeval voznikove največkrat uporabljene nastavitve v avtomobilu. Preko spleta bo nastavil tudi najljubšo glasbo voznika, prilagodil klimatsko napravo in voznika opozarjal na zastoje ali druge nevšečnosti na cesti kar preko namenske telefonske aplikacije.

Osma inkarnacija infotainmenta bo prvič vgrajena v prihajajoči iX, kasneje še v električni i4.

BMW iX | Foto: BMW Foto: BMW

BMW iX | Foto: BMW Foto: BMW