Gregor Pavšič

Sreda,
11. 9. 2024,
7.11

Osveženo pred

3 ure, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

električni avtomobili Tesla

Sreda, 11. 9. 2024, 7.11

3 ure, 16 minut

Tesla

Tesla si je zamislila nov trik s sprednjim prtljažnikom #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Test: tesla model 3 long range | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Ko se bo voznik postavil pred nos avtomobila, se bo pokrov sprednjega prtljažnika samodejno odprl.

Avtomobilski proizvajalci so že večkrat poskusili z različnimi načini odpiranja prtljažnika, ki ne bi zahteval pritiskanja gumbov na ključih.

Dobro poznamo "brco" pod zadnji odbijač, ki lahko odpre zadnja vrata, kadar imamo polne roke, ključ pa nekje v žepu. Vmesna rešitev je sistem, ki prepozna ključ v žepu voznika in tako odklene vrata – še vedno pa je treba na vratih pritisniti na gumb.

Prednosti sprednjega prtljažnika: polnilni kabel ali nakupovalna vreča

Pri Tesli bodo z novo posodobitvijo omogočili enostavnejše odpiranje sprednjega prtljažnika. Tega imajo le nekateri avtomobili, ki so nastali na namenskih električnih platformah, velikosti teh prtljažnikov pa se močno razlikujejo. Poleg nekaterih kitajskih proizvajalcev imata prostorsko najbolj prepričljive Tesla in Ford z modelom mustang mach e.

Sprednji prtljažnik je pri teslah mogoče odpreti prek aplikacije ali sredinskega zaslona v notranjosti vozila, pokrov pa nima dodatnega zatiča. Novost bo zdaj odpravila potrebo po brskanju po aplikaciji – dovolj bo namreč že ustrezen telefon v žepu voznika, ki se bo postavil pred sprednji del avtomobila. Avtomobil ga bo zaznal in odprl prtljažnik, pri katerem bo treba le še dvigniti pokrov. Če tam ne bo polnilnega kabla, ki najbolj priročno sodi prav v sprednje prtljažnike, lahko prostor sprejme vsaj eno nakupovalno vrečko.

Za zdaj bo sistem samodejnega odpiranja deloval z novejšimi telefoni iPhone, pozneje pa bo rešitev predvidoma nam voljo tudi na telefonih z operacijskim sistemom Android. Na voljo bo v prenovljenih modelih S, X in 3, ne pa še v modelu Y.