Sreda,
7. 3. 2018,
9.25

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

1

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2018

Sreda, 7. 3. 2018, 9.25

6 let, 1 mesec

Športniki, ki so začarali Ženevo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

1

Ženeva 2018 športniki

Tudi letos so ženevski avtosalon preplavili številni športni avtomobili. Nekateri so neuresničljive želje izdelovalcev, drugi neverjetni koncepti, ki bi lahko v bolj normalni obliki prešli prag proizvodnje, imamo pa tudi take, ki so ali bodo v prihodnosti v precej nespremenjeni obliki na voljo premožnim kupcem. Zbrali smo pet izstopajočih, vrednih ponovnega ogleda.


Mercedes-AMG GT 4: limuzina po meri športnih bogov

Toyota supra: Legendarna toyota supra se vrača #foto

Mission E cross turismo: drugi električni porsche

Ferrari 488 pista:To je nova Ferrarijeva pošast #foto

Rimac C_two: Kako sta 2Cellos ogrela Ženevo za hrvaško senzacijo #video


McLaren senna GTR

Kljub temu, da ima senna GTR na koncu še dodatek ‘"concept", gre pravzaprav za proizvodnjo pripravljen dirkalnik, ki bo, podobno kot P1, žal viden le na zaprtih cestah in dirkališčih. Nabriti dirkalnik uporablja enako osnovo iz ogljikovih vlaken monocage III kot senna, imel bo tudi podobno maso, vendar bo motor proizvedel več moči.

A večja moč ni najpomembnejša stvar, ki dirkalnik naredi tako poseben. Največja njegova prednost je aerodinamika. Z novima blatnikoma, ogromnim sprednjim spliterjem in zadnjim difuzorjem so ustvarili dodatnih 100 kilogramov dodatnega potiska ter poskrbeli, da je senna GTR najhitrejši McLaren izven formule 1. Izdelali naj bi le 75 primerkov.

Ženeva 2018 | Foto: Newspress Foto: Newspress

Aston Martin valkyrie AMR pro

Skoraj nemogoče je bilo pričakovati, da bi lahko Aston Martin pripravil še brutalnejšo različico modela valkyrie. Hitro so nas utišali in pripravili model valkyrie AMR pro.

Odgovor na senno GTR in ferrarija FXX K uporablja hibridni pogon. Sestavlja ga 6,5-litrski dvanajstvaljni atmosferski agregat, ki so si ga sposodili pri Cosworthu, in električna moč. Natančnih številk Britanci še niso razkrili, vendar naj bi se številka ustavila pri približno 1.100 "konjih". Če upoštevamo, da se bo številka na tehtnici ustavila na vsega tisoč kilogramih, bo imel valkyrie AMR pro eno "konjsko" moč na kilogram mase.

Aston Martin pričakuje, da se bo končna hitrost ustavila pri 362 kilometrih na uro, bočne sile ob polni hitrosti pa se lahko dvignejo na 3G.

Poleg mehanskih sprememb ima brutalni valkyrie izboljšano aerodinamiko, širšo karoserijo in še več delov, izdelanih iz ogljikovih vlaken. Izpušni sistem je lažji, obese izdelane iz ogljikovih vlaken, sedeži so še izdatno dodelani. Odstranili so osrednji zaslon, grelec in druge nepotrebne dodatke za dirkalnik.

Leta 2020 bo zapeljal v 20 garaž bogatih kupcev.

Ženeva 2018 | Foto: Newspress Foto: Newspress

Lamborghini huracan performante spyder

Pred letom dni je Lamborghini predstavil model huracan performante. Vozniško najboljši huracan je zdaj dobil še odprtostrešno različico.

Platnena streha potrebuje 17 sekund, da se odpre ali zapre. Kljub mehki strehi je še vedno aerodinamičen, 5,2-litrski desetvaljni atmosferski motor pa ima nespremenjeno moč – 631 "konjev" in 600 njutonmetrov navora. V primerjavi z običajno različico spyder je performante hitrejši za 0,3 sekunde in doseže 325 kilometrov na uro.

Italijani že sprejemajo naročila za 220 tisoč vrednega športnika, vendar bodo prvi avtomobili zapeljali na ceste šele poleti.

Ženeva 2018 | Foto: Newspress Foto: Newspress

Bugatti chiron sport

Bugattijevo presenečenje za Ženevo je navdušilo vse. Izboljšana različica chirona z oznako sport ima enako močan motor in zmogljivosti, vendar naj bi inženirji znatno izboljšali vodljivost in vozne lastnosti. Kupci, ki bodo zanj plačali vsaj 2,65 milijona evrov bodo prve primerke dobili proti koncu leta.

Na cesti jih bodo prepoznali po lažjih platiščih, še večji uporabi ogljikovih vlaken (celo brisalci so izdelani iz ogljikovih vlaken), vozniki pa bodo cenili 18 kilogramov manjšo maso. Za 10 odstotkov je trše vzmetenje, skupaj z optimiziranim zadnjim diferencialom in dinamičnim vektoriranjem navora pa naj bi bila vožnja zdaj še večji užitek.

Kljub nespremenjeni moči je dirkališče, kjer testirajo chirona, prevozil pet sekund hitreje kot običajna različica.

Ženeva 2018 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Cupra e-racer

Morda cupra e-racer na prvi pogled ni tako atraktiven kot zgornji avtomobili, toda s svojimi predstavami naravnost osupne. Štirje elektromotorji proizvedejo 402 "konja", za kratek čas pa lahko povečajo moč na 670 "konjev". Iz mesta do stotice se električni dirkalnik izstreli v 3,2 sekunde, končna hitrost pa se ustavi pri številki 270 kilometrov na uro.

Baterijski paket s 6.077 celicami ima maso 450 kilogramov, kar je tretjina mase vsega avtomobila, toda se lahko v celoti napolni v vsega 40 minutah. V primerjavi z običajnim športnim avtomobilom lahko se e-racer zavrti na 12 tisoč vrtljajev, kar je skoraj še enkrat več kot bencinsko gnani dirkalnik. In vse to naredi z eno prestavo.

Ženeva 2018 | Foto: Newspress Foto: Newspress