SiolNET. Avtomoto Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Smart forvision

3

termometer

 | Foto:
Forvision nakazuje prihodnost znamke smart. Študija pa je bolj kot zaradi pogona pomembna zaradi cele vrste tehničnih novotarij na področju udobja in energijske varčnosti.

Manj energije za hlajenje

Pri smartu so veliko pozornosti namenili varčevanju z energijo pri vzdrževanju primerne temperature v notranjosti. Tako so na streho namestili sončne celice, ki tudi v šibkejših svetlobnih pogojih proizvedejo dovolj energije za delovanje klimatske naprave. Sedeži so narejeni iz posebne tkanine, ki je zračna in s posebnim mikro sistemom hlajenja in zračenja ponuja veliko udobja potnikom. Še ena tehnična izboljšava pa se nahaja na steklih. Premaz IR, ki je poznan že nekaj časa, je izboljšan do te mere, da odbija zgolj sončno sevanje, ne pa tudi električnih signalov, ki so potrebni za delovanje navigacijskih sistemov in mobilnih telefonov.

Veliko plastike

Da bi zmanjšali težo, so aluminij pri nekaterih komponentah zamenjali s plastiko. Tako ima forvision plastična platišča namesto jeklenih oziroma aluminijastih. Pri razvoju je podjetje močno sodelovalo s kemičnim gigantom BASF, ki je zaslužno za praktično vse tehnične (kemične) novotarije pri tej študiji. Seveda ni treba posebej omenjati, da so plastiko uporabili tudi pri drugih delih karoserije in tako kar konkretno zmanjšali težo vozila.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin