Jure Gregorčič

Petek,
24. 2. 2017,
5.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Opel Opel OnStar Avtosalon Ženeva 2017

Petek, 24. 2. 2017, 5.24

6 let, 7 mesecev

Opel v novi insignii obljublja do deset odstotkov manjšo porabo po realnejših meritvah

Nova Oplova insignia: v nosu 1,5-litrski turbobencinar s 165 "konji"

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Opel insignia grand sport | Foto Opel

Foto: Opel

Opel pred veliko ženevsko premiero svoje nove insignie grand sport razkriva nove motorje, ki naj bi že po novem meritvenem ciklu porabe WLTP ponudili do deset odstotkov manjšo porabo goriva. Za naše ceste bosta zanimivi obe različici novega 1,5-litrskega turbobencinarja, s 103 ali 122 kilovati. Nov je tudi 2,0-litrski bencinski motor s kar 191 kilovati oziroma 260 "konji".

Liter in pol prostornine dovolj za pogon velikega, a do 200 kilogramov lažjega avtomobila

Bencinski vrh bo ponujal novi 2,0-litrski turbomotor s 191 kilovati (260 "konji") in 400 njutonmetri navora v območju med tri tisoč in štiri tisoč vrtljaji. Zanj obljubljajo 8,6-litrsko povprečno porabo na sto kilometrov in v povprečju 197 gramov izpustov CO2 na prevoženi kilometer. | Foto: Opel Bencinski vrh bo ponujal novi 2,0-litrski turbomotor s 191 kilovati (260 "konji") in 400 njutonmetri navora v območju med tri tisoč in štiri tisoč vrtljaji. Zanj obljubljajo 8,6-litrsko povprečno porabo na sto kilometrov in v povprečju 197 gramov izpustov CO2 na prevoženi kilometer. Foto: Opel Inženirji iz Rüsselsheima so za svojo novo paradno ladjo, ki bo precej lažja, saj bo v primerjavi s predhodnico na asfalt pritiskala z do 175 oziroma v različici s karavanskim zadkom sports tourer do 200 kilogrami manj, pripravili nov vstopni motor. Gre za povsem aluminijast 1,5-litrski prisilno polnjeni bencinski motor novega rodu z direktnim vbrizgom goriva.

V primerjavi z 1,6-litrskim predhodnikom s 125 kilovati naj bi v povprečju prihranil za tri odstotke goriva, merjeno po realnejšem voznem ciklu porabe WLTP. Pri Oplu pravijo, da ima zaradi prepričljive vozniške izkušnje, kar zadeva prožnost in navor, ta vstopni bencinar potencial, da postane najbolj prodajani bencinski motor v njihovi ponudbi.


To je insignia sports tourer, najlepši Oplov karavan vseh časov #foto

Oplov ljudski prestiž: to je nova Oplova insignia grand sport #foto


Novi, vstopni 1,5-litrski bencinski turbomotor bo na voljo v dveh različicah: s 103 kilovati oziroma 140 "konji" ter 250 njutonmetri v razponu od dva tisoč do štiri tisoč vrtljajev v minuti navora in povprečno porabo 5,7 litra na sto kilometrov (emisije CO2 129 g/km). Močnejša različica iz litra in pol prostornine štirih valjev ponudi 122 kilovatov oziroma 165 konjev.  | Foto: Opel Novi, vstopni 1,5-litrski bencinski turbomotor bo na voljo v dveh različicah: s 103 kilovati oziroma 140 "konji" ter 250 njutonmetri v razponu od dva tisoč do štiri tisoč vrtljajev v minuti navora in povprečno porabo 5,7 litra na sto kilometrov (emisije CO2 129 g/km). Močnejša različica iz litra in pol prostornine štirih valjev ponudi 122 kilovatov oziroma 165 konjev. Foto: Opel

Vrh bencinske ponudbe bodo sklenili z 2,0-litrskim bencinskim turbomotorjem z 260 "konji". Ta bo zaradi premium izkušnje, ki jo zahteva visoki srednji razred, "poročen" z novim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom ter elektronsko nadzorovanim štirikolesnim pogonom. Ta bo 400 njutonmetrov navora tega bencinskega motorja bolj suvereno spravil na podlago v zahtevnejših razmerah pod kolesi in zaradi vektorskega nadzora navora ponudil prepričljivejše vozne lastnosti.  

Ta največji Oplov model uvaja nov rod učinkovitih motorjev in menjalnikov z zmanjšanim, optimalnim trenjem za večjo učinkovitost in nižje stroške zahvaljujoč manjši porabi goriva. Opel obljublja, da bodo novi motorji - bencinski 1,5-litrski turbo in dizelski 1.6 CDTI – ponudili za od tri do deset odstotkov manjšo porabo goriva, merjeno po novem, svetovno usklajenem preizkusnem postopku za lahka vozila – WLTP. | Foto: Opel Ta največji Oplov model uvaja nov rod učinkovitih motorjev in menjalnikov z zmanjšanim, optimalnim trenjem za večjo učinkovitost in nižje stroške zahvaljujoč manjši porabi goriva. Opel obljublja, da bodo novi motorji - bencinski 1,5-litrski turbo in dizelski 1.6 CDTI – ponudili za od tri do deset odstotkov manjšo porabo goriva, merjeno po novem, svetovno usklajenem preizkusnem postopku za lahka vozila – WLTP. Foto: Opel Nova insignia bo v kombinaciji z že znanim srednjeprostorninskim dizlom, 1,6-litrskim CDTI-motorjem v dveh različicah, z 81 in 100 kilovati, ter povprečno porabo med 4 in 4,3 litra ponudila novi šeststopenjski ročni menjalnik. Tega so temeljito prenovili predvsem v smeri optimizacije trenja. Za to pogonsko kombinacijo Opel obljublja, da po novem meritvenem ciklu WLTP porabi deset odstotkov manj goriva.

Poleg naštetih motorjev bo insignia jasno obdržala še 2,0-litrski dizelski motor s 125 kilovati (170 KM), saj v Evropi brez dvolitrskega dizla v ponudbi še vedno ne moreš biti konkurenčen igralec srednjega razreda. Ta motor po laboratorijskih meritvah na testnih mizah v povprečju porabi 5,2 litra goriva na sto kilometrov in za seboj na vsak kilometer pusti 136 gramov CO2.


Kmalu realnejši podatki o porabi goriva: Koliko več je po novih meritvah porabila astra?


Pri Oplu so svoj največji model pripravili po strategiji, ki so jo ubrali že pri novi astri: precej opreme za razmeroma dostopen denar.  | Foto: Opel Pri Oplu so svoj največji model pripravili po strategiji, ki so jo ubrali že pri novi astri: precej opreme za razmeroma dostopen denar. Foto: Opel  

Realnejše podatke o porabi bo Opel objavil tudi za insignio

Napreden vektorski nadzor navora pri pogonu 4 x 4 prispeva tudi k večji varnosti, saj porazdelitev navora oziroma pogonske sile prilagaja spremembam položaja dušilne lopute in kota krmiljenja ter površini cestišča, da tako ublaži stopnjo odmika od smeri. To pametno uporabo porazdelitve navora voznik zazna v veliko bolj nevtralni legi avtomobila, ki je še bolj stabilen in ga je lažje poslati v želeno smer tudi na površinah z manj oprijema.  | Foto: Opel Napreden vektorski nadzor navora pri pogonu 4 x 4 prispeva tudi k večji varnosti, saj porazdelitev navora oziroma pogonske sile prilagaja spremembam položaja dušilne lopute in kota krmiljenja ter površini cestišča, da tako ublaži stopnjo odmika od smeri. To pametno uporabo porazdelitve navora voznik zazna v veliko bolj nevtralni legi avtomobila, ki je še bolj stabilen in ga je lažje poslati v želeno smer tudi na površinah z manj oprijema. Foto: Opel Opel je pred več kot letom dni napovedal, da bo za nove modele v prihodnje objavljal porabe, merjene s preizkusnim ciklom WLTP. Vozni cikel WLTP v primerjavi s trenutno veljavnim ciklom NEDC ponuja meritve porabe, ki sicer še vedno potekajo v laboratoriju, a natančneje simulirajo razmere pri vožnji v realnem prometu. Cikel WLTP bo po zakonu obvezen od letošnje jeseni. Pri Oplu so že objavili porabo astre, izmerjene po novih meritvah WLTP.

Ti podatki so se izkazali za točnejše in realnejše. Voznikom tako zagotavljajo realnejšo oceno dnevne porabe goriva oziroma oceno stroškovnika lastništva. Ravno poraba je še vedno tista postavka, ki predstavlja velik del denarja v vsakdanjem življenju z avtomobilom. Po zdajšnjih tovarniških meritvah je bilo k navedenim vrednostim porabe v realni vožnji treba prišteti vsaj okoli 30 odstotkov vrednosti porabe, seveda odvisno od sloga vožnje in dnevnih poti (relacija, mesto, avtocesta …).

Opel bo za kar največjo preglednost zagotovil tudi podatke o porabi vseh motorjev za insignio v skladu z od letošnje jeseni veljavnim voznim ciklom WLTP in jih bo ob koncu prve polovice leta objavil na spletni strani opel.si. | Foto: Opel Opel bo za kar največjo preglednost zagotovil tudi podatke o porabi vseh motorjev za insignio v skladu z od letošnje jeseni veljavnim voznim ciklom WLTP in jih bo ob koncu prve polovice leta objavil na spletni strani opel.si. Foto: Opel

Zgleden varnostni paket v serijski opremi

Opel insignia grand sport | Foto: Opel Foto: Opel Pri Oplu so svoj največji model pripravili po strategiji, ki so jo ubrali že pri novi astri: precej opreme za razmeroma dostopen denar. Insignia bo imensko prestižnejšim konkurentom zagotovo ukradla kakšnega kupca zaradi razmerja med ceno in ponujeno vsebino. V paketu serijske varnostne opreme bodo recimo opozarjanje na nevarnost naleta z zaznavanjem pešcev, samodejno zaviranje v sili, opozorilo na zapuščanje voznega pasu, pomoč pri ohranjanju voznega pasu s samodejnim popravkom krmiljenja in prikaz razdalje sledenja. Vstopna, osnovna različica je opremljena z zaslonom na dotik, v vsako novo insignio pa bo mogoče vstopiti udobneje zahvaljujoč sistemu za vstop in zagon motorja brez ključa.