Nedelja,
24. 3. 2019,
4.07

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

Natisni članek

FCA PSA Peugeot Citroen

Nedelja, 24. 3. 2019, 4.07

5 let

Na vidiku nova megalomanska avtomobilska združitev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82
Renault clio Peugeot 208 | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Delnice skupine Fiat Chrysler Automobiles in Peugeota so v zadnjih dneh močno poskočile, saj so se pojavila namigovanja o možni združitvi teh dveh proizvajalcev. Kot poroča Wall Street Journal so pri FCA te govorice že zanikali, podjetji pa sta prenehali s pogovori o združitvi.

V avtomobilskih krogih je završalo. Robert Peugeot, predsednik Peugeotovega družinskega holding podjetja FFP, je za francoski časopis Les Echos namreč potrdil, da bi podprl potencialno združitev s skupino FCA. Sprva pri FCA niso želeli komentirati teh izjav, a so njihove delnice vseeno poskočile za 5,2 odstotka. Obenem so za 2,7 odstotka zrasle tudi Peugeotove delnice.

Govorice o možni združitvi dveh avtomobilskih velikanov so se v zadnjih tednih še potencirale, saj sta tako Calos Tavares, predsednik skupine PSA, kot tudi Mike Manley, novi predsednik skupine FCA, namignila, da sta odprta za pogovore o združitvi. Tavares kot možne potencialne partnerje vidi Fiat, General Motors in Jaguar Land Rover.

Peugeot 208
Avtomoto Novi peugeot 208: presenečeni boste, kaj vse zmore #foto

Povezava bi Francozom odprla vrata do ZDA

Skupina PSA bi z združitvijo s skupino FCA pridobila veliko. Italijansko-ameriško podjetje se osredotoča na prodajo v ZDA, skupina PSA pa predvsem svoje avtomobile prodaja v Evropi. Že nekaj let si Francozi želijo prodreti na ameriški trg, kar bi ta povezava vsekakor omogočila.

Po drugi strani si pri FCA že nekaj let odkrito želijo združitve z drugim večjim proizvajalcem. To je bila predvsem želja pokojnega Sergia Marchionneja, a bi lahko zaradi vse dražjega razvoja novih tehnologij, električnih avtomobilov in zahtevnih razmer na trgu v prihodnje videli še več takšnih poskusov združevanja.

Fiat 500 1.2 8V lounge - šik mestni malček s posluhom za visoko modo
Avtomoto Uradno: novi fiat 500 le še električni

Družina Agnelli si ne želi tvegati

Kot še poročajo pri Wall Street Journal vodilnim pri FCA ni všeč ideja o vstopu na otežen evropski trg. Hkrati imajo dvome tudi pri družini Agneli, ki ima večinski delež v skupini. Ne želijo trgovati z delnicami skupine PSA. Navsezadnje PSA tudi ne more ponuditi preveč, saj so nedavno kupili Opel od General Motorsa in ga v zadnjem letu uspešno pripeljali v zelene številke.