Jure Gregorčič

Sreda,
28. 10. 2015,
8.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Honda vodik

Sreda, 28. 10. 2015, 8.05

8 let

Hondine gorivne celice: 177 "konjev" in 700 kilometrov dosega na vodik

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na salonu v Tokiu Honda predstavlja svoj serijski model s pogonom na vodik. Sklad gorivnih celic in pogonske enote so Hondini inženirji skrčili na velikost, primerljivo z V6 motorjem.

Nova generacija gorivnih celic je pripravljena za serijsko proizvodnjo

V začetku meseca smo v Hamburgu že vozili prvi velikoserijski avtomobil s pogonom na gorivne celice, toyoto mirai. Toyota pa je zaradi želje po razvoju infrastrukture in tehnologije, ki bo ključna za preboj tega energenta, ob serijski proizvodnji odprla tudi dostop do vseh patentov. Z vodikom so torej zdaj pohiteli tudi pri Hondi in v salon v Tokio pripeljali svojo serijsko različico limuzine s pogonom na vodik. Ta avtomobil predstavljajo kot limuzino z novo generacijo sklada gorivnih celic, imenovano Clarity Fuel Cell.

Honda FCV je nekoliko močnejša od toyote mirai, saj pogonski sklop ponuja 130 kilovatov moči (elektromotor), natančne prostornine rezervoarja za vodik, ki ima enak delovni tlak kot tisti v mirai (700 barov), še niso razkrili. Iz obljubljenega dosega kateri naj bi omogočala več kot 700 kilometrov pa gre sklepati, da je mogoče v Hondino vodikovo limuzino najverjetneje spraviti vsaj dva kilograma več vodika kot v toyoto.

Hondini inženirji pa so ravno tako stanjšali celice v gorivnem skladu in poskrbeli še za nekoliko kompaktnejšo zasnovo pogona, ki naj bi po velikosti bila primerljiva z V6 motorjem. Honda FCV bo tako nudila pet sedežev.

Polna osvetlitev v tehniki LED in dva vozna programa: normal in sport

Honda z gorivnimi celicami serije Clarity Fuel Cell bo ponujala podobno vozniško izkušnjo kot toyota mirai. Odzivnost oziroma navor elektromotorja je v polni meri na voljo od prvega vrtljaja dalje, sistemska moč pa bo krmiljena glede na izbrani vozni program.

Normal je namenjen ekonomični vsakdanji vožnji, sport pa izpolnjuje željo po dinamični vožnji, prenos pogona poteka preko brezstopenjskega menjalnika.

Oblikovalci so veliko pozornosti namenili tudi aerodinamični učinkovitosti, honda FCV stoji na posebej oblikovanih 18-palčnih platiščih. V prid odgovorne rabe energije vsa njena svetlobna telesa svetijo v polni tehnologiji LED.