Gregor Pavšič

Sreda,
28. 8. 2024,
15.54

Osveženo pred

7 ur, 28 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,59
hibridni avtomobili ford puma ford kuga Ford

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 15.54

7 ur, 28 minut

Novo v Sloveniji: prenovljeni ford kuga in puma

Ford puma in kuga: še pred elektriko postajajo hibridi vse pomembnejši #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,59
Ford puma kuga | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Tudi Fordova znamka, ki dolgoročno svojo evropsko prihodnost vidi v električnih avtomobilih, se trenutno vse bolj nanaša na samopolnilne hibridne pogone.

“Samopolnilni hibridi predstavljajo 40 odstotkov naše prodaje,” je ob predstavitvi prenovljenih modelov kuga in puma v Sloveniji povedal David Jurič, ki vodi poslovanje Fordove znamke v Evropi. Čeprav je ameriška znamka z nekaterimi potezami in strategijami v zadnjih letih postavila nekaj vprašajev pod svojo prihodnjo prisotnostjo v Evropi, so vsaj trenutno smernice trdnejše.

Ford puma kuga | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Hibridi so prodajna resničnost in učinkovito znižujejo tudi izpuste ogljikovega dioksida

Pri Fordu sicer niso prekrižali svojih električnih načrtov, le da so se jih lotili resneje. Pri Tesli so dobili enega izmed njihovih nekdanjih inženirjev in zdaj že razvijajo lastno električno platformo. Prvi, domnevno tudi cenovno dostopnejši avtomobil, pričakujemo čez dve leti. To je model, ki bo imel nekoliko bolj poudarjene SUV-jevske linije, povsem izključena pa ni niti vnovična uporaba imena fiesta. Trenutni električni fordi (z izjemo mustanga) so nastali na Volkswagnovi platformi.

Za zdaj so potihnile tudi napovedi, da puma dobi svojo (zasilno) električno različico. Ker ta prodajno ne bi imela prav velikega potenciala in Ford trenutno v Evropi s povečano prodajo hibridov (podobno kot Toyota, Hyundai, Kia …) učinkovito niža svoj povprečni izpust ogljikovega dioksida, take zgolj predelane električne različice tudi nimajo večjega smisla.

Ford puma kuga | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ford puma kuga | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Kuga je za Ford prodajno najpomembnejša

Omenjeno leto 2026 je blizu, a obenem tudi daleč. Ford se danes v Sloveniji ponaša s trinajstim mestom na bruto avtomobilskem trgu, kar zadošča za 2,7-odstotni tržni delež. V ponudbi ni več majhnih in cenejših avtomobilov, zato pa na vrhu te ostajajo simpatični in vpadljivi eksoti, kot sta ameriška mišičnjaka bronco in mustang.

Prodajna resničnost pa je drugačna. Predstavljata jo modela puma in še posebej kuga, ki je za Ford trenutno najpomembnejši model. S prenovo je dobila nekaj popravkov, glavna sprememba pa je uvedba hibridnega samopolnilnega pogona na osnovi 2,5-litrskega bencinskega motorja.

Najbolj opazen napredek se pozna pri vleki, saj je največja dovoljena vlečna masa z 1,5 narasla na 2,1 tone. Obenem to ostaja opremsko zelo bogat športni terenec, ki ima na primer še vedno 14 centimetrov pomično zadnjo klop, pretirane pa niso niti cene – osnovna z bencinskim litrskim trivaljnikom stane 28 tisoč evrov, klasična hibridna pa dobrih 33 tisoč evrov. Cene ne upoštevajo popusta ob sklenitvi financiranja (lizinga), kakršnih je sicer 70 odstotkov kupce te znamke v Sloveniji.

Zaradi nižje cene ključni neelektrificirani pogoni

Pri kugi večjega povpraševanja, glavni razlog je seveda cena in neobstoječe subvencije, po priključno-hibridni različici predvidoma ne bo. Glavna izbira pa bo kljub porastu zanimanja za hibride še naprej 1,5-litrski bencinski motor (110 kilovatov). Tega v mnogih evropskih državah, tak je primer tudi v Nemčiji in Avstriji, sploh ni na voljo.

Pri prenovi so sicer očitnejše spremembe pri pumi. To velja predvsem za vozniški prostor, ki je zdaj postal veliko bolj digitaliziran, povsem nov je tudi volan nekoliko posebne oblike – enak oziroma podoben je v električnem explorerju.