Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
8.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Družinski Avtomoto Ford

Torek, 1. 3. 2011, 8.46

8 let

Ford B-max

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Zbogom fusion, živel B-max," bi lahko rekli ob predstavitvi Fordovega novega majhnega enoprostornika, ki se je oddaljil od predhodnika in ubira samosvoja pota.

Usklajen s kinetičnim oblikovanjem

B-max je seveda oblikovan v skladu s smernicami kinetičnega oblikovalskega jezika, ki so jih prilagodili zahtevam kompaktnega, športnega in stilskega avtomobila, izhaja pa iz leta 2009 predstavljene študije iosis MAX.

Brez stebrička B

Spredaj izstopa povečana različica značilne trapezoidne maske hladilnika, nerodnemu videzu avtomobila pa so se oblikovalci izognili s tridimenzionalnimi poudarki na površini karoserije. Opustili so tudi tradicionalni stebriček B in veliki odprtini na bokih razdelili s krilnimi sprednjimi in drsnimi zadnjimi vrati. S strukturno močnim jeklom so okrepili nosilne dele vrat, ki zato nudijo enako zaščito pred bočnimi trki kot konvencionalni stebriček B. Ker lahko vrata zaščitno funkcijo opravijo le, če ostanejo popolnoma zaprta, so jih inženirji opremili tudi z močnimi varnostnimi zapahi.

Praktična notranjost

Velika odprtina na boku seveda potnikom olajša vstopanje na sedeže, v prid pa jim je tudi dejstvo, da sedijo enajst centimetrov višje kot v fiesti. Zadnja klop se zlaga v razmerju 60/40, skupaj s sovoznikovim sedežem pa ustvari popolnoma ravno dno, ki omogoča prevoze predmetov, dolgih do 2,35 metra. Velika odprtina na boku olajša tudi nalaganje velikih predmetov. B-max je sicer enajst centimetrov daljši od petvratne fieste in 32 centimetrov krajši od C-maxa.

Okolju prijazni motorji

Ford bo v motorno ponudbo B-maxa vključil vrsto motorjev, med katerimi bo izstopal novi 1,0-litrski bencinski trivaljnik EcoBoost. Tako kot 1,6- in 2,0-litrska štirivaljnika iz večjih modelov bo združeval neposredno vbrizgavanje goriva v valje, turbinsko polnjenje zraka in neodvisno krmiljenje odmičnih gredi, s katerimi bo dosegal manjšo porabo goriva in manjše izpuste ogljikovega dioksida v ozračje.


Ne spreglejte