Petek,
20. 11. 2015,
5.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Fiat

Petek, 20. 11. 2015, 5.08

8 let

Fiat 500 – Simpatični italijanček z novo podobo prišel osvajat urbano Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za nekaj zamude glede na prvotne napovedi, ob predstavitvi so za začetek prodaje predvidevali september, je 'prilagojeni' 500 Slovencem na voljo za od 10.990 evrov.

Reinkarnacija po uspešnosti prodaje že uspešno lovi original

Ob miniju in beetlu je 500 še ena izmed uspešnih reinkarnacij vozilca, ki je pred desetletji navduševal mlado in staro Evrope. Originala, ki se je pravilno imenoval nuova 500 (da ga ne bi zamenjali za predvojni 500, ki je bil bolj znan kot topolino), so izdelali v 3,8 milijona primerkih, reinkarnacija, ki je bila spočeta leta 2007, pa se mu že nevarno približuje – za zdaj jih je kupce našlo že milijon in pol v dobrih sedmih letih.

Fiat 500 je (navkljub proizvodnji na Poljskem) še vedno Italijanski, v nasprotju z originalom pa je zdaj zabaven, eleganten, premium in trendovski.

Današnji tipičen kupec skrbi za svoj slog v vseh pogledih, je samozavesten, navdušen nad življenjem in aktiven v komunikaciji. Veliko se zanj odločajo dame, voznice.

Tehnika in videz: novim časom ustrezna prilagoditev

V Torinu so po ustaljenih sedmih letih pripravili spremenjeni 500, ki seveda ni nov, pri Fiatu najraje slišijo, da je prilagojen.

Z drugačnim videzom in z več tehnike in tehnologije. Drugačen je obraz, predvsem žarometa in druge luči, brez zmote pa bo prepoznaven njegov zadek, kjer so luči oblikovane tako, da je v njihovi sredini del v barvi karoserije.

Morda na prvi pogled manj opazna, a na daljši rok pomembnejša je prenova notranjosti: armaturna plošča z merilniki, volanski obroč s komandami in sedeži z oblazinjenjem.

Tehnika je prinesla nekaj izboljšav, ki niso opazne z očesom (zavore, zvočna izolacija), a tudi takšne, ki jih hitro opazimo, kot denimo tehnika LED za luči, ksenonska tehnika za žaromete (doplačilo) in infozabavni sistem uconnect, ki je po novem (v svoji osnovni različici) serijski.

Ne gre prezreti merilnikov: za dodatnih 290 evrov ponujajo na oko čedne, pri uporabi ergonomske, zaradi velikega zaslona v sredini pa tudi z več podatki opremljene merilnike.

Dodatki za različne, še tako zahtevne okuse

Za začetek sta motorja le dva, nadaljnji trije sledijo v roku 6 mesecev

Paketa opreme sta dva, pri čemer ima bogatejši še možnosti treh dodatnih paketov, dva pa sta za začetek tudi motorja – 1,2-litrski bencinski z 51 kilovati in 1,3-litrski turbodizelski s 70 kilovati.

V roku pol leta naj bi bili na voljo še preostali motorji s spodnje tabele, ki so jih napovedali že na mednarodni predstavitvi letos julija.

Prilagojeni 500 ima v primerjavi s predhodnikom za okoli 700 evrov višjo ceno, v kateri so upoštevane vse novosti, tako da naj bi po besedah slovenskega zastopnika kupec dobil več kot za 700 evrov, kolikor je zdaj dražji.

V ceniku so za zdaj po tri kombinacije, bencinski motor z dvema paketoma opreme in dizelski z enim, velja za 500 in kabriolet 500C. Najcenejši je 500 1.2 8V pop (10.990 evrov, z boljšim paketom opreme stane tisočaka več, 500 1.3 multijet 16V lounge pa stane 14.900 evrov.

Kabrioet 500C je v vseh primerih za natanko dva tisočaka dražji.