Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
20. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

4

Natisni članek

nakup avtomobila uvoz Japonska Evropska unija

Petek, 20. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Dogovor EU in Japonske

Bodo japonski avti res cenejši?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

4

Toyota RAV4 - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Evropska unija bo za avtomobile, uvožene iz Japonske, odpravila 10-odstotne dajatve. Kaj to pomeni za konkurenčnost japonskih znamk avtomobilov v Evropi?

Mazda svoje evropske avtomobile izdeluje na Japonskem. | Foto: Gregor Pavšič Mazda svoje evropske avtomobile izdeluje na Japonskem. Foto: Gregor Pavšič Evropska unija in Japonska sta sklenili nove gospodarske dogovore, ki med drugim vključujejo tudi odpravo 10-odstotne dajatve na uvoz japonskih avtomobilov v Evropo in triodstotnih dajatev na večino avtomobilskih delov. Čeprav imajo nekateri japonski avtomobilski proizvajalci svoje tovarne tudi v Evropi, bi dogovor lahko pospešil prodajo japonskih znamk v EU. Te iz vidika prodajnih številk niso konkurenčne tradicionalnim evropskim znamkam. Toyota je imela letos v prvem polletju 4,7-odstotni tržni delež v EU, Nissan pa 3,3-odstotnega.

Mnoge japonske znamke že s tovarnami v Evropi

Ali bo torej evropsko-japonski dogovor vplival tudi na maloprodajne cene japonskih avtomobilov? Za zdaj je to še težko napovedati, velike verjetnosti za opazen upad cen pa za zdaj ni. Pri Suzukiju in Mazdi v Sloveniji za zdaj še nimajo nobene uradne informacije o vplivih dogovora na njihovo poslovanje. Mazda vse svoje avtomobile proizvaja na Japonskem, Suzuki pa na primer swifta in ignisa, ne pa tudi vitare in S-crossa (Madžarska). Tudi Honda in Nissan imata že tovarne v Evropi.

Dajatve so do zdaj kompenzirali z dogovorom o nižji nabavni ceni

Pri Toyoti iz Japonske v Slovenijo uvažajo športni terenec RAV4 in prius, prav tako vse modele prestižne znamke Lexus.

"Za vozila, proizvedena na Japonskem, smo v primerjavi z evropsko konkurenco že v osnovi v depriviligiranem položaju, zato si pri oblikovanju cen z matičnim podjetjem izpogajamo ceno, ki je primerljiva konkurenčnim evropskim proizvodom. To pomeni, da nam tovarna odobri nižjo nabavno ceno z namenom, da lahko slovenskemu kupcu ponudimo tržno primerljivo ceno, kot jo dosegajo primerljivi konkurenčni izdelki evropskih proizvajalcev. Tako se bodo sicer znižale dajatve, a se bo za enak znesek povečala nabavna cena. Ta bo za kupca ostala nespremenjena in zato ne pričakujemo sprememb v rasti ali padcu prodaje,” je za Siol.net povedal Primož Tiringar, direktor znamke Toyota v Sloveniji.

Ne spreglejte