Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 5. 2024,
6.25

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,67
Gernot Döllner električni avtomobili Audi

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 5. 2024, 6.25

2 meseca, 2 tedna

Gernot Döllner, izvršni direktor Audija

Direktor Audija o prihodnosti: Bencinu se ne odrekamo vnaprej #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,67
Audi A6 avant e-tron concept | Foto Audi

Foto: Audi

Izvršni direktor Audija je potrdil, da bodo v prihodnjem desetletju v Ingolstadtu ostali fleksibilni pri razvoju novih platform in da povsem električna prihodnost prav gotovo ni stoodstotna.

Pri Audiju so se zgodile velike organizacijske spremembe. Gernot Döllner je na čelu podjetja zamenjal Markusa Duesmanna, prav tako bodo zamenjali glavnega oblikovalca. Namesto Marca Lichteja bo audije v prihodnosti oblikoval Massimo Frascella. Döllner se je v pogovoru za britanski Autocar dotaknil prihodnosti družbe iz Ingolstadta, ki bo vsaj v roku desetih let težko postala povsem električna. To je sicer uradna želja in strategija, toda razmere na trgu so vsaj za zdaj drugačne.

Gernot Döllner, izvršni direktor Audija | Foto: Audi Gernot Döllner, izvršni direktor Audija Foto: Audi Döllner: Ostali bomo prilagodljivi

Audi bo navsezadnje predstavil novo platformo za vozila s klasičnimi motorji PPC (premium performance combustion), s katere bodo že letos na ceste poslali novi generaciji modelov A5 in Q5.

Prihodnjo strategijo bodo prilagajali potrebam trga. V treh letih bo na ceste prišel njihov najmanjši električni model, ki bo sodil pod obstoječi Q4 e-tron. Toda leto 2033, ko naj bi imel Audi v ponudbi le še električne modele, vseeno prihaja hitro oziroma prehitro. Razlike v sprejemanju električnih vozil med posameznimi trgi so zelo velike in Döllner poudarja, da se bodo prilagajali trgom.

Karavani se ne bodo poslovili

"Še vedno je naš cilj, da z letom 2033 postanemo le še električna znamka. Toda če bomo leta 2026 videli, da je v nekaterih delih sveta pomembnejši klasični motor, bomo to temeljito preučili. Vsekakor bomo prilagodljivi," je v intervjuju povedal prvi mož Audija. Ena najpomembnejših novosti bo vendarle električni model Q6 e-tron, ki pošteno zamuja, prav ta zamik pa je domnevno odnesel tudi Döllnerjeva predhodnika Duesmanna.

Döllner želi izboljšati rezultate tako na Kitajskem kot v ZDA. Glavnino prodaje bodo še naprej predstavljali športni terenci, toda ohranili bodo svojo tradicijo in ponujali tudi karavane ter izrazito športne modele programa RS. Med temi bodo tako športniki z bencinskim kot električnim pogonom.