Gregor Pavšič

Četrtek,
4. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Natisni članek

DARS merjenje hitrosti avtocesta avtocesta

Četrtek, 4. 5. 2017, 4.00

6 let, 12 mesecev

Dars na avtocesto postavlja prazna ohišja stacionarnih radarjev, policija pa ima tudi tri polna

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,83

Pred gradbišči na avtocestah in hitrih cestah so zaradi varnosti pogosto postavljena ohišja stacionarnih radarjev, redkeje pa tja postavjoi tudi enega izmed treh ohišij z dejansko vgrajenim merilnikom hitrosti. Tudi ob sporni postavitvi ohišja radarja na primorski avtocesti mimo Vrhnike, kjer je bila nepopolno postavljena prometna signalizacija, je bilo ohišje prazno.

Bi moral biti na koncu pospeševalnega pasu znak stop? | Foto: Gregor Pavšič Bi moral biti na koncu pospeševalnega pasu znak stop? Foto: Gregor Pavšič

Razkrivamo: Na avtocesti radar za merjenje hitrosti, manjka pa prometni znak za omejitev

To je kvader, ki na avtocesti rešuje življenja


V ponedeljek smo pisali o ohišju stacionarnega radarja na primorski avtocesti pri Vrhniki, na začetku gradbišča v smeri Ljubljane. Ker na tamkajšnjem uvozu na avtocesto z Vrhnike sploh ni bil postavljen prometni znak za omejitev hitrosti na 80 kilometrov na uro – to nam je na naše povpraševanje potrdila tudi policija in o nepravilnosti obvestila Dars –, so to ohišje tudi hitro umaknili in uredili prometno signalizacijo. Za zdaj uradno še ni znano, ali lahko ohišje radarja tja vrnejo. Delovna zapora bo predvidoma postavljena še do 10. maja.

Je napačno postavitev dopustil elaborat prometne zapore?

Dars je na gradbišču že v ponedeljek zaradi nepopolne prometne signalizacije odstranil ohišje stacionarnega radarja. Čeprav priznavajo napako, je bila postavitev po njihovih besedah skladna z elaboratom prometne zapore.

S policije so nam sporočili, da v ohišju ni bilo radarja in da zato tudi morebitnih nepravilno zabeleženih meritev na tem odseku ni bilo. Ohišje je bilo postavljeno z namenom preventivnega delovanja in ne ugotavljanja prekoračitev hitrosti. Na voljo imajo tri tovrstna premična ohišja, v katerih so vgrajeni merilniki hitrosti, še sporočajo s policije.

Bi moral na koncu pospeševalnega pasu stati znak stop?

Glede prometne signalizacije na primorski avtocesti smo dobili tudi več pisem bralcev, ki se dnevno vozijo na tem odseku. Zmotilo jih je predvsem oteženo vključevanje v promet iz smeri Vrhnike, kjer je pospeševalni pas do zapore zelo kratek. Na koncu uvoza ni znaka stop, prav tako ne na koncu pospeševalnega pasu.

Zakon o pravilih cestnega prometa vozniku veleva, da mora na pospeševalnem času pospeševati in se vključiti v promet, ne da bi motil druge voznike. Kdor pospešuje na konkretnem pospeševalnem pasu na Vrhniki, lahko čez 200 metrov pripelje do zapore in vkolikor na levi nima prostora, mora sunkovito zavirati in se ustaviti.

Na zoženem delu sta oba začasna prometna pasova loči neprekinjena rumena črta in ta vsaj teoretično voznikom z desnega preprečuje umik na skrajno levi prometni pas.

Pri Darsu poudarjajo pomen spoštovanja omejitev hitrosti tudi zaradi delavcev na avtocestnih gradbiščih. | Foto: Klemen Korenjak Pri Darsu poudarjajo pomen spoštovanja omejitev hitrosti tudi zaradi delavcev na avtocestnih gradbiščih. Foto: Klemen Korenjak

Dars ima prazna, policija polna ohišja stacionarnih radarjev

V primeru delovišč na avtocestah in hitrih cestah prazna premična ohišja postavljajo delavci Darsa, policija pa v določenih obdobjih postavlja omenjena tri ohišja z vgrajenimi merilniki hitrosti.

"Kombinacija izmenjav praznih ohišij in ohišij, v katera so vgrajeni merilniki hitrosti, spada v del taktičnega delovanja policije, s katerim želimo med vozniki spodbuditi občutek pričakovanja, da se nadzira spoštovanje omejitev hitrosti in da posledično prilagodijo hitrost vožnje, zato omenjenega pristopa ne želimo natančneje pojasniti," sporočajo s policije.

Gost promet največkrat onemogoči hujše kršitve

Problematika neprilagojene hitrosti je posebej pereča na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer je omejitev hitrosti znižana zaradi različnih razlogov.

"Hitrost na teh odsekih ni omejena brez razloga, temveč zaradi varnosti v cestnem prometu in varnosti izvajalcev del, zato želimo z umirjanjem hitrosti na teh odsekih zagotoviti večjo stopnjo varnosti vsem, delavcem na cesti in voznikom," poudarjajo na Darsu.
Na policiji so nam povedali, da so v primeru gostega prometa prekoračitve hitrosti na gradbiščih majhne, ob manj gostem prometu pa ugotavljajo kršitve, ki "predstavljajo visoko grožnjo za vse, ki delujejo na deloviščih in ki se vozijo mimo delovišč, zato vozniki lahko tudi v prihodnje pričakujejo tovrstne nadzore".