Rabuza

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
15.38

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
bencin

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 15.38

6 let, 11 mesecev

Ceni bencina in dizelskega goriva že pet let nista bili tako nizki

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Za 60-litrski rezervoar neosvinčenega 95-oktanskega bencina bomo od polnoči odšteli dobra dva evra manj. Še bolj se bo pocenilo dizelsko gorivo. Rezervoar bo cenejši za dobre štiri evre.

Pocenilo se bo tudi kurilno olje, in sicer za 7,1 centa, na 0,739 evra na liter.

"Povpraševanje po nafti pada. Višja je torej ponudba, nižje je povpraševanje, kar pomeni nižjo ceno nafte," gibanje cen razlaga finančni analitik Luka Gubo.

Nove oblike črpanja povzročile presežek ponudbe Cene, ki bodo veljale s torkom, so pri bencinu in kurilnem olju najnižje v več kot petih, pri dizelskem gorivu pa v več kot šestih letih. 95-oktanski bencin je bil na tako nizki ravni nazadnje marca 2010, 100-oktanski bencin septembra 2010, dizelsko gorivo oktobra 2009, kurilno olje pa aprila 2010, poroča STA.

"Na naftnem trgu se od lanskega poletja dogajajo precej visoki premiki. Cena nafte je padla za več kot 60 odstotkov, kar je za tako velik trg, kot je naftni, presenetljivo močan premik. Razlogov za to je več. Prvi in najmočnejši izhaja iz povečane ponudbe, do katere je prišlo zaradi novih oblik pridobivanja nafte, ki jo uporabljajo predvsem v Severni Ameriki," o tehnologiji, ki je ustvarila presežek, pravi Gubo.

Evropa bolj v obnovljive vire energije Razlogi so tudi v drugačni energijski politiki predvsem v Evropi, ki je bolj usmerjena v obnovljive vire.

"Nemčija se je po krizi odločila, da bo šla kar močno v obnovljive vire energije, kar posledično spet zmanjša povpraševanje po nafti. Hkrati pa se tudi gospodarska rast po svetu močno upočasnjuje. Latinska Amerika je precej v krizi, Azija se močno upočasnjuje, tudi ZDA ima slabe podatke, če pogledamo zadnje makroekonomske kazalce, edino Evropa je približno tam, vendar je v Evropi trend v smeri obnovljivih virov," razloge za padanje cene vidi Gubo.

Zapiranje vrtin in več sredstev za dodatno potrošnjo lahko zvišata ceno

Ponovno rast cen bi po Gubovih besedah lahko povzročila manjša ponudba na trgu.

"Dvomim, da bo cena še močno padla, saj je že zdaj zelo nizka. Nastal je tudi problem, saj se tistim, ki nafto pridobivajo na nov način, ne izplača več pridobivati po tej ceni in se vrtine zapirajo," bi z manjšo ponudbo tudi cena začela naraščati.

Še en mogoč scenarij za rast cene nafte pa izvira ravno iz trenutno nizke cene, saj tako ljudem ostane več denarnih sredstev za dodatno potrošnjo, meni Gubo.

"Če lahko za druge stvari več zapravimo, pomeni, da lahko BDP naraste, iz česar sledi, da si lahko izplačamo višje plače. Posledično je več sredstev za dodatno potrošnjo in je več povpraševanja nasploh. To privede do potencialno več povpraševanja po nafti, kar vpliva pozitivno na ceno," lahko tudi iz nizke cene postopoma spet pride do dražjega točenja goriva.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se določajo skladno z vladno uredbo, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in na gibanju tečaja dolar-evro. Nove cene se izračunavajo na vsakih 14 dni.